Джамия раздели Стара Загора

Министерството на културата ще даде 2 милиона за реставрация на “Ески джамия”
10 юли 2008 13:00, Красимир Ангелов
162
Джамия раздели Стара Загора
Мария Нейкова зароди сериозен спор сред своите съграждани. Снимка: БГНЕС

Идеята за реставриране на Ески джамия е на път да раздели населението на Стара Загора.

Преди 2 дни областният управител Мария Нейкова обяви, че ще направи всичко възможно да намери необходимите средства за консервиране и реставриране на мюсюлманския храм.

Губернаторката на старозагорска област е получила уверение лично от министъра на културата Стефан Данаилов, че ще бъдат осигурени средства за запазването на паметника на културата.

Очаква се още тази година да бъдат отпуснати средства за реставрацията на джамията, като за следващата година ще бъдат отделени около 2 милиона лева.

Ески джамия се превръща в един от символите на Стара Загора по време и след Руско-турската освободителна война. На 31 юли 1877 войските на Сюлейман паша превземат отново освободения град, като в тридневните безчинства е изгорена цяла Стара Загора. Единствената запазена от огъня сграда остава Ески Джамия.

След освобождението, в града пристига чешкият архитект Любор Байер, който изработва новия градоустройствен план на разрушения град. За основа на своя проект той поставя единствената оцеляла в града масивна сграда - Ески Джамия, и около нея започва да проектира правите улици, които са символ на града днес.

Въпреки това мнозина старозагорци виждат в реставрацията на джамията шанс тя отново да стане действаща.

От общинската организация на партия “Атака” настояват областният управител Мария Нейкова да оттегли предложението си и да подаде оставка.

Според партията на Волен Сидеров реставрирането на джамията е гавра с паметта на 14 000 жители на Стара Загора и региона, загинали при нападението на войските на Сюлейман паша.

Ески Джамия не е действаща от десетилетия. В областта мюсюлманското население е концентрирано около градовете Павел Баня и Казанлък, като в Стара Загора то е изключително малка част.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Губернаторката на старозагорска..
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
i az sym za sybarqneto na djamiqta......jiweem wse o6te w Bylgariq.....ne go zabrawqite.....
3
0
 
0
 
! Отговори
бай х. у. й. преди 15 години
рестварирайте джамията, после може да пуснете малко турски аскер да разиграе отново и нападението над града, за по-досотоверна историческа обстановка. ***. това Бг държава на българите ли е все още, или просто място, което те населяват?
2
0
 
0
 
! Отговори
гос"ин за 1 ден преди 15 години
!
1
0
 
0
 
! Отговори
асма бей преди 15 години
Дали са малко или много,това няма значение!Ревне ли ходжа от минарето-кел файда!