Какво каза?! Нищо не ти разбирам

Отборът на Варна със златен медал на олимпиада по редки езици в Слънчев бряг
10 авг 2008 10:40,
24
Какво каза?! Нищо не ти разбирам
Полезно е да знаеш ескимоски, особено ако попаднеш в Аляска. Снимка: БГНЕС

Отборът на Варна спечели златен медал на олимпиадата по лингвистика в Слънчев бряг.

Олимпиадата е вече традиционна и в нея състезателите показват умения по владеене на редки езици.

Тази година състезанието бе по шест езика - ескимоски, соке и инуктитут, старосеверен език, деху, никмакски, чемухи.

В олимпиадата участваха 16 отбора от 11 страни.

България спечели още един златен медал - на Александър Даскалов от София.

Страната ни извоюва и три бронзови медала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
мими преди 15 години
браво на всички българи завоювали поредното признание за нацията. най-вече поздравявам Сашо даскалов, защото е най-големият пич, когото познавам
22
0
 
0
 
! Отговори
турбо гъзар преди 15 години
Благодаря!Всички използваме,даже и такива като мен,на които им прави впечатление,често си служат с чуждици.Мисля,че преди да се наложат тези думи като сполучливи заемки,си е имало български думи,достатъчно съдържателни,но звучащи "несъвременно" и простовато за нашите медиатори.Защото за мен именно медиите са виновни за тоя водопад от чуждици.Много се издразних онзи ден,когато отидох до Централна автогара по работа,а на служенбния им паркинг на 3-4 от паркоместата пишеше "Съпорт".Така,на кирилица...Ми напишете "поддръжка" например,или "персонал",това не е чак толкова груба чуждица.А иначе за икономическата и секслексиката-не съм нито икономист,нито сексолог,просто думи от тези сфери ни заливат ежедневно,както и музикална терминология в стил"радио Тангра"
21
0
 
0
 
! Отговори
vesi преди 15 години
Мила, защо си затормозяваш главицата да мислиш за другите хора, карай си по френски и не бой се! :-РУмниците няма да свършат скоро!
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ми супер! Радвам се, че в Бг все още са останали хора с акъл! А на Антонина мога да и кажа само едно: Скъпа, защо се опитваш да даваш мнение за неща от които нищо не разбераш! Ако ставаше дума за уменията на някоя порно актриса щеше да си експерт, не се и съмнявам! Но като става дума за нещо друго, ами хич те няма! Затова вместо да пишеш тука, върви на Околоврасното и се упражнявай, че и за да станеш порно звезда се иска доста труд! И това не става ей така, а явно на теб това ти е голямата мечта. Така, че тичай моето момиче и не си губи времето! И незабравяй за кондомите, че да не хванеш нещо! поздрави от кака ти.
19
0
 
0
 
! Отговори
Ivcho преди 15 години
No17-Ani... ne,iskali sa da kajat mish-mash,a ti kvo iskash da kajesh na arameiski? hahahhah
18
0
 
0
 
! Отговори
дани преди 15 години
Има никмакски език, не си проверила правилно, Ана!"На никмакски език общуват от около 8 хил. души в Канада. Старосеверният език се е използвал през 700 до около 110 година от новата ера."
17
0
 
0
 
! Отговори
Ana преди 15 години
Eskimoski i inuktitut sa edno i sushto neshto...ne znam prevoda na dnes.be li e losh ili puk iztochnika neshto ne e suvsem veren...osven tova, ne sum sigurna che ima nikmakski, da ne bi da iskate da kajete "mic-mac"-ski ?
16
0
 
0
 
! Отговори
abc преди 15 години
ne se bqh zamislql... izpolzvam gi (pove4eto de, za momenta petinga nema kyde i s kogo :D ) tezi dumi ejednevno i naistina sa se nalojili kato zaemki... oba4e imat li analog na bylgarski? i mejdudrugoto, ot nabora dumi bih kazal 4e marketing i sex leksikatata sa ti dosta svojstveni :D muzikata syshto ne ostava nazad, ama maj to4no v tezi oblasti bylgarskiq ne moje da predostavi podhodqshti dumi
15
0
 
0
 
! Отговори
турбо гъзар преди 15 години
14-и,благодаря,че прочете коментара ми чак до думата "***" :)Не си падам иначе,мерси :)
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Do Turbo gyzar :)ti i po Fisting li si pada6 :)napravo neznaeh 4e tazi duma e taka razprostranena v bg :)
13
0
 
0
 
! Отговори
турбо гъзар преди 15 години
Какъв език говорим?Мислите ли,че словесния поток,който ни залива от ефира,е български?Аз не съм на това мнение.Ето малко примерчета:бодибилдинг,бодигард,бос,брифинг,бутик, айс кафе,вариете,видеоплейър,еди-какъв си плейър,гангстер,гастарбайтер,гайд,джогинг,,джус,ди сплей,фри-шоп,евъргрийн,дъмпинг,иновация,иновативе н,импийчмънт,калкулатор,камуфлаж,кеш,клип,комикс,к орнфлейкс,ксерокс,,лайнер,лейди,локаут,маркетинг,м едия,мениджър,мега-селър,мейк-ъп,римейк,ноу-хау,оп ция,суичър,уокмен,петинг,пилинг,***,писинг,пиъ рсинг,плейбек,пленер,поп-арт,попкултура,приватизац ия,приоритет,пуч,пъзел,ранчо,рали,раритет,рекреаци я,,релакс,транквилант,репатриране,реституция,рецеп ция,рокер,сандвич,чизбургер,сексшоп,сингъл,скеч,ск инхед,скоч,скреч,слип,снек бар,спаринг,спейс шатъл,спонсор,спрей,стагнация,стендбай,стрес,стреч инг,стрийптиз,супер,суперстар,супермен,тостер,трен д,уфология,фиеста,фифти-фифти,фулконтакт,хай-лайф, хай-тек,харддиск,хардлайнер,хардсекс,хепиенд,хепън инг,хит,хоби,холдинг,хот-дог,чартър,шок,юпи,шопинг ,брейк,беквокал,фронтмен,чатър,скейтър,таймаут,мар ж,дйойнтвенчър,джет,фреш,кавърверсия,степаеробика, пачуърк,саунд,саундтрак,нокаут,саундчек,супервайзо р,лайв,лайф,съб-фест,милениум,оф-роуд,офроудър,офи с-бой,афтършейв...заглавието на статията е много точно"какво казваш,нищо не ти разбирам"Така би казала баба ми,ако се вдигне от гроба и си пусне телевизора.Пък уж сме в България...
12
0
 
0
 
! Отговори
:)(: преди 15 години
Браво на нашите олимпийци - хубаво е да се учат редки и изчезващи езици, защото скоро и нашия ще стане един от тях (той вече почти е изчезнал от турцизми, циганизми и разни други западнизми).А на Антонина само ще кажа - *** говори на френски на тираджиите докато ги обслужваш, на нас к-рви с френски не ни трябват имаме си в излишък. Виж свестни жени не останаха, а само големи разбирачки дето освен да ги опъват у нас и в чужбина разни шопари, друго май не могат да постигнат...
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Въпреки че съм мъж, съм съгласен с по доло казаното :)
10
0
 
0
 
! Отговори
Антонина преди 15 години
Кому е нужно да затормозява съзнанието си и да губи ценно време в усвояването на езици,които никога за нищо няма да му послужат?Откакто съм се осъзнала като жена, съм стигнала до извода, че на света има един език, чрез който човек може да пробие и това е френският...Към днешна дата съм абсолютно сигурна, че съм права.Мъжете трудно устояват на добре-владеещи френски език дами ,а както всички знаем, слабият ангел лесно се манипулира и обработва:) Така че ,мили момичета,усвоявайте само тези езици, от които реално ще имате полза в живота.С глупости не си губете времето.И разбира се показвайте уменията си само на мъже, които са успели в живота и си заслужават усилията.Е,разбира се не се постига всичко само с език-за целта трябва и ум,и бърза мисъл,и манипулация ,и блъф,както и добре-поддържана визия,но това са все неща,които съвременната жена има и от нас зависи как ще си устроим живота.Знам,че ще бъда апострофирана от много мъже,но предварително мога само да им кажа,че ми е през прашката какво ще кажат.По-важното е ,че съм открита и пряма и казвам истината.А който има ум и жажда за добър живот,нека ме послуша.Не е нужно да давам примери от живота колко съм права в тезата си-нали? ;)
9
0
 
0
 
! Отговори
n0name преди 15 години
mii to taka si e napisano .. vgledai se po-vnimatelno !! :)
8
0
 
0
 
! Отговори
wegvhb преди 15 години
напълно съм съгласен с теб но все пак браво на сънародниците ни :)
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ало, Днес.бг, не се ли пише ескимоски, а не ексимоски???
6
0
 
0
 
! Отговори
малкият ужасен тасма преди 15 години
гледах пд немската телевизия преди две години предаване за редките езици.мисля че се отнасяше за испания но може и да беше в италия една народност високо в планината се разбираше и отдалечни разстояния само със силно свирене с уста.много интересно и разбираемо за всеки.
5
0
 
0
 
! Отговори
baj blagoi преди 15 години
super nepodhodq6ti zaglavie i kartinka :D
4
0
 
0
 
! Отговори
Оня с коня преди 15 години
Да покажем че взимаме медали не само с мускули, а и с акъл :) Честито на нашите :)