Няма да има софийски боклуци у Филибето, майна

Карлово също отказа на столицата
26 авг 2008 13:23, Красимир Ангелов
124
Няма да има софийски боклуци у Филибето, майна
Балите с боклука няма да пътуват повече към Цалапица. Снимка: БГНЕС

Пловдив няма да приема повече боклук от София, обяви окончателно кметът на града Славчо Атанасов.

Той добави, че още днес ще изпрати до министрите Меглена Плугчиева и Джевдет Чакъров своя отказ да бъде приет боклук от столицата.

Градоначалникът бе подкрепен от представители на общините Стамболийски, Родопи, Садово, Марица и Калояново, които също депонират отпадъци в депото в Цалапица.

"Пловдив ще бъде изправен пред криза с боклука, ако приеме допълнително количество софийски отпадъци", съобщи главният еколог на общината Христо Минков.

Той допълни, че капацитетът на сметището е 408 000 тона боклук, който при сегашния темп на изхвърляне ще бъде запълнен за 2 години и четири месеца.

Това ще доведе до проблем не само в община Плодвид, а и в общините Стамболийски, Родопи, Марица, Садово и Калояново.

Кметът на Карлово Найден Найденов също ще изпрати отрицателен отговор до вицепремиера Плугчиева.

“Отговорът ми е същият, както и преди пристигането на писмото– градът ни вече даде своята дан, приемайки 80 000 тона миналата година, което създаде много проблеми заради некачественото запръстяване”, заяви Найденов.

Dnes.bg припомня, че кметът на Пловдив Славчо Атанасов обяви, че само 9 от обещаните 47 милиона лева са преведени в общината за приютяването на софийския боклук през последната година.

Парите по това споразумение трябваше да се заделят и за довършването на Завода за преработка на битови отпадъци край село Шишманци, но и това не е направено, добави пловдивският кмет.

Депото в Цалапица приема софийски боклук от март 2007, като според договоркатка община Пловдив трябваше да получи 47 милиона лева, които да използва за реализация на инфрастуктурни проекти в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
evala spiro kakv li *** e bil ba6tati da te iz4uka takova ***
102
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
проблемът с твърдите битови отпадъци не е софийски проблем, а проблем на българската държава и на българското правителство
101
0
 
0
 
! Отговори
M.Jane преди 15 години
евала,спартак ли си,какъв си.ама да не дойдеш в софия скоро-скоро,щото ''са по-големи заплатите'',например?
100
0
 
0
 
! Отговори
ULTRA SPARTAK VARNA преди 15 години
tebe narkomanska sgan,ako te spipam,da widim dali tezi ne6ta 6te mi gi kaje6,w oi4ite,rqzan pomak takyw,gradowete,w koito moje da se wodi nqkakyw jiwot sa :varna,plovdiv,stara zagora,wsi4ko drugo e seloooooooooooooooo
99
0
 
0
 
! Отговори
ПЛОВДИВ преди 15 години
А всички шопски *** ,които сега цапат по морето дай от Варна и Бургас да си транспортират *** в селската столица - едва ли ще стане.
98
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
И защо е всичкото това дърдорене на властимащите за какво ли не, но не и за реалните и ефективните решения, подобряващи нивото на България и живота на българите? Е ми то се знае, аз от време на време споменавам това онова по форумите... И защо няма резултат също се знае. Е, поне напомням на всички, включително властимащите, че не успяха и няма да успеят да елемират напълно нас, репресираните. А това, което породи нас, ще породи други... христианството е непреодолимо и незаобиколимо, могат само да го забавят с фарисейско-талмудисткия си юдаизъм...
97
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
След това продължих и уточних: "Вече казах, че е противоестествено и екологично вредно да се унищожават битовите отпадъци. Впрочем може и да си спомняте подобни изказвания на тази тема от признат световен специалист в тази област - проф. М. Златева. Както и предлаганите решения. Това първо. От друга страна от хилядолетия, а и в момента като почти доминиращ метод, включително в най-богатите страни, се използват сметища. И от трета имате примера с Пловдив. Години наредсе обяснява обаче, че около София нямало подходящо място за сметище - едва ли не единственото възможно и вече употребено е това в Суходол. Всички търсят и все не намират. Е, в това може и да има нещо верно - все пак където има природно образование, подходящо за сметище, то обикновенно е падина с водоизточник, добри условия за живеене и там вече са се заселили хора. Но какво пречи тогава да си построим сметище? Сметнете колко са годишните отпадъци в София и ще видите, че по обем те са примерно колкото е обема на един стадион. Между другото физическото мислене е може би най-дефицитната част от човешкото мислене. Спомняте си, че бяха платени на Пловдив 47 000 000 лв. да 200 000 т. софийски отпадци. Това прави по 235 лв на тон. Ей богу, аз съм готов да утилизирам лично по един тон отпадъци всеки ден на такава цена. Че дори и по цената за тон по вътрешни цени за един град - в София тя е между 100 и 200 лева. А 200 000 тона отпадъци /изпратените в Пловдив/ е съпоставимо с обема на коритото на най- големия строен у нас кораб, то е метално и по скъпа тенология, но цената му е мнагократно по ниска от тези прословути 47 000 000 лв. Та ако беше построено бетонно и дори метално корито всичко щеше да е по-просто и поевтино. Изобщо тази цена беше съпоставима само с цената на нашите ББ кубове за ядрени отпадъци. Но тези неща само за илюстрация. А сега накратко съвсем конкретно. Разгледайте с гугълските или майкрософстки системи терените около София и ще видите сухи и голи баири. Изберете си еди такъв, проучете го и направете след това върху него взлъбнатина за сметище. Както и да я изработвате - с техника, дори с изкопчии, тя ще ви излезе с порядъци по евтина от завод. Анай-евтино е с насочен взрив. Доколкото знам, цената на депото в Цалапица е 20 000 000 евро и вклячва и проектирането, и копането, и застилането с глина и пластмасово фолио, а възможно и далавера. Е, стига толкова тук. Ако някого го интересува повече, аз съм на разположение."
96
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Продължавам да повтарям... Ако щете считайте като папагал, ако щете считайте като Катон Старши. Защото ми омръзна от алчни и некадърни властимащи. Та примерно на 24.04.2008 писах: "Повече от година и половина Б. Борисов не казва нито "да", нито "не" на предложението ми за решаването на проблема с отпадъците. Изпратих му го и по Д. Здравкова, и по пощата /сега живея във Варна/. Изпратих предложението си и до Кисьов /тогава беше председател на ОС в София/ по Кирчев - резултата е същия. Естествено, не съм очаквал друго - все пак имам сериозен жизнен опит - и пряко и косвено съм репресиран по време на комунизма, но все пак съм и учен, и политик, и най-вече христианин. И сега няма смисъл да се обаждам, но пепелта удря съцето ми, както казва Ойленшпигел... Та и за отпадъците, и за много други неща има прости, евтини и ефективни решения, но те са противопоказани на съвременната система. Това се разбира от все повече хора, включително привелигировани. Въпреки тоталната валидност на анекдота на Шафаревич за мишите опашки и човешките глави. Да, и само още нещо - унищожаването на битовите отпадъци чрез изгаряне или друг начин е противоестествено и екологично вредно - не знам защо еколозите мислят само за големите животни, след като е известно, че тяхната маса е от порядъка на 1/3 от живите организми и ако отнемем на микроорганизмите част от храната им, т.е. нашите отпадъци, това води до много по-тежки екологични последствия отколкото изчезването на множество големи редки животни."
95
0
 
0
 
! Отговори
софиянец-кореняк до преди 15 години
Всичките селяни дойдоха в София, цапат, изхвърлят ***, а сега не искат да си го прибират по родните места! *** селяни сте!
94
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бе то Спиро е болен.Мисли си,че каквото каже това ще става и България ще играе по-неговата ***.Като му мирише да се изкъпе.КАто не му харесва тук да ходи на Мадагаскар.Пикльо
93
0
 
0
 
! Отговори
sir Urien преди 15 години
"aз не правя много разлика между провинциален *** и провинциален не-***" ех, Спиро, не можеш да разбереш че има по-важни неща срещу които да се опълчиш. Това което прави хората прости не е дали са от село или от града. Това което яде културата на тези хора, които наричаш ***, не е "селския" им произход, а се намира в медийното пространство. И това "изпускане на емисии с вредни кадри" (налагане на чалга-културата) заразява дори и кореняците софиянци, за твое съжаление. Та да отидем на разликата м/у *** и "провинциалните не-***", които ти дори не смееш да наречеш "българи", -тя е че българинът не краде покъщнината ти, не изнасилва дъщеря ти и жена ти, не убива *** и баща ти, и не му плащаш ти тока, и обратното при кюмурите. А сега помисли си кой искаш първо вън от Сердиката - ***, или селяните?А това за университетите е пълна глупост все едно във В.Търново да учат само търновци.
92
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"селянин"- това е начин на живот.
91
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Само едно ще ви кажа!!Имам приятели от провинцията и мога да кажа само добри думи за тях.Но всеки ден виждам простаци по улуците, които си хвърлят *** където им падне.За съжаление повечето от тези индивиди са от провинцията.Пътувам доста често из страната и мога твърдо да кажа, че най големите *** и престъпници са с столицата, защото читавите хора си пазят родния дом и семейство.Аз съм второ поколение софиянец и ми е болно как *** унищожиха нашия град!!
90
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
много си прав, обичам да ходя там, хубав град, чист, спокоен, приятен, ама ти съгласен ли си да вземете малко от софийския *** да спасите Спиро от смрадта?
89
0
 
0
 
! Отговори
старозагорец преди 15 години
Не се карайте. Най-добрият град е Стара Загора :) И не мисля да се местя от там.
88
0
 
0
 
! Отговори
Варна преди 15 години
Рaзбрах защо Пловдив не искат Софийският ***.Защото 80% от "столичани" са като Спиро - демек ***.Естествено има и добри хора...ама специално тоя Княз Спиро,е толкова изпаткал...Сприо,моля ти се само не се качвай да караш кола,пиян,сега!***...
87
0
 
0
 
! Отговори
Варна преди 15 години
Сприо,***...ако мога да те хвана,такъв бой ще изядеш,че и азбуката ще забравиш!
86
0
 
0
 
! Отговори
popi преди 15 години
Спиро,сигурно вече имаш и заоазено место в софийските гробища-като истински софиянец,а?
85
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Най добре целия *** да го стоварят в парламента, там и без това друго няма.
84
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Ами хубаво, от утре ние няма да приемаме провинциалисти в софийските университети, нека да си построят техни университети." Спиро случайно да знаеш,че КАРЛОВЦИ са построили софийският университет???