Помаците искат да бъдат признати като етнос

Българите, изповядващи исляма, желаят и засилено политическо представителство в парламента
25 окт 2008 19:26,
209
Помаците искат да бъдат признати като етнос
Снимка: БГНЕС

Федерация “Справедливост” организира днес в Гоце Делчев първата национална конференция у нас “Помаците и българският преход”.

Българите, изповядващи исляма, декларираха желанието си да бъдат признати като отделен етнос, да имат собствена телевизия, както и засилено политическо представителство в парламента.

На националната конференция, с участие на сродни организации от чужбина, помаците у нас мотивираха исканията си с факта, че във времето на преход, а и днес, за тях в медиите не се говори, а ако присъстват, твърдят, че нещата се представят в негативна светлина.

Категорични са, че ще подготвят свои кадри за журналисти и ще работят за откриването на собствена медия.

От федерация “Справедливост” са категорични, че няма да участват пряко в политическия живот като партия, но са отворени за партньорство с десните партии. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
2
 
4
 
! Отговори
Баязид II преди 15 години
Фаза 2.Българите християни да се настроят негативно към мохамеданите.В медиите българите мохамедани да се представят като радикално ислямизирани. Да се интервюират жени и мъже с религиозни облекла. Да се интервюират духовни лица, които да говорят за ограничение на религиозните им свободи.Да се говори за помаците в обобщителен аспект. Да не се допускат интервюта с про-български настроени мохамедани. Да се обхванат медиите - телевизии, вестници, списания, радио. Да се подчертава колко са различни българите от помаците.Създаване на благоприятен климат за развитие на радикални настроения сред българите относно помаците.Подклаждане на вражда между радикални българи и помаци.Отразяване на събитията от гледна точка на помаците, като се изкарват жертва на български истъпления.Разгаряне на открита ненавист в българите християни към мохамеданите.Разделяй и владей!Следва ...
190
1
 
2
 
! Отговори
POMAKA преди 15 години
Bravo na Federacia Spravedlivost Bulgaria,ako nqma takiva smeli hora,6te tarpim o6te dalgi godini upravlenieto na avstriici,rusnaci,sokoli i tem podobni!A za POMACITE,ili dobro ili ni6to! PO_4ITAV NAROD OT TQH NQMA!
189
1
 
2
 
! Отговори
Радо преди 15 години
Браво на номер 180.Той казва истината,а именно,че българите имат пренебрежително отношение към нас,въпреки,че ние младите по нищо не отстъпваме на българите.И ние сме българи и ние сме с високо образование и по-честен начин си вадим хляба.Но ,ако разберат ,че си *** започват да те подритват и не ти дават възможност да пробиещ там,където си най-силен,т,е става въпрос за работа в администрацията,както на общинско ниво,така и на централно ниво.
188
2
 
2
 
! Отговори
зъбатия преди 15 години
квисатияизчадиянаснимкатабе!
187
1
 
2
 
! Отговори
Spartak преди 15 години
Тракия !!!!
186
1
 
2
 
! Отговори
roi преди 15 години
a za6to vsi4ki v taq 6ibana darjava polzvare turski dumi nqmate li si balgarski. ALTERNATIVNI NA TQH. *** 6IBANI....
185
1
 
2
 
! Отговори
ivo преди 15 години
tva e sme6no be turski ***,poma6ka televiziq,egati orientalskata rabota tva e grehota ako se dopusne takova ne6to v bulgariq
184
1
 
4
 
! Отговори
разбирач преди 15 години
Помаците живеят не само в Родопите, но помаци има като местно население в Тетевенско и Ловешко. В антропологическо отношение родопските помаци и ловешките помаци се различават. И диалектът на ловешките помаци е същият като на православните българи в Ловешко. Но все пак трябва да се прави разлика между степента на денационализация на помаците в България. Най-отродени от българския си корен са помаците в Западните Родопи- Велинградско, Доспатско, Якорудско, както и в Гоцеделчевско. Там е пуснал корени сред част от помашкото население и уахабитски радикален ислям, който е проповядван от местни хора, учили в главно в Саудитска Арабия. Помаците в Средните Родопи-Чепеларско, Девинско, Смолянско и тези в Източните Родопи - Крумовградско, Кирковско и въобще н южната част на Кърджалийска област, не са толкова податливи на нетрадиционни ислямски внушения от чужди пропаганди. Дори сред помаците в Средните и Източните Родопи има доста хора със силно развито българско самосъзнание. А според моите наблюдение тези помаци са доста по-добри хора от помаците в Западните Родопи и Гоцеделчевско. Сред ловешко-тетевенските помаци-в Тетевен, селата Кирчево, Галата, Глогово, Български извор и т.н. почти няма ислямска пропаганда, а ислямът там си е едно битово наследство от предците на тамошните помаци и нищо повече...Така , че правете разлика между помаците в различните географски райони на България. Разлики има и то важни между тях.
183
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Kakvato e garancijata,4e i pradiadovcite im sa 4ukali prababa ti.I kakvo ob6to imat 500 godini TURSKO robstvo s pomacite i s tebe v 4astnost???
182
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Унгарците имат много шантав език и общо взето не са много родини с никой. Но един мой познат унгарец ми разказва как преди време ходил във Финландия. И в една област там нещо казал на унгарски... Та тия в магазина били го разбрали и започнали на унгарски, ама като диалект. Та, след като разучил нещата, оказва се че към 500 година част от маджарските племена се заселва там и от това идва много голямата близост в езиците. Повече от 1500 години... А езика се е запазил.
181
1
 
2
 
! Отговори
roi преди 15 години
da go duhat vsi4ki koito ne priznavat pomacite... da go Az sam pomak
180
1
 
2
 
! Отговори
боби преди 15 години
Познавам помаци,като те са много чисти морално хора.В селата населени с българомохамедани престъпленията са голяма рядкост.но пренебрежителното отношение което имаме останалите българи към тях ги принуждава да отиват под крилото на ДПС и да искат да се самоопределят като отделна нация.Не знам защо в България думата *** е обидна.
179
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Добре, българите не са славяни, някави си ДНК изследвания. Това са пълни глупости, тия изследвания са толкова опорочени, и все на немци избиват. А да не би немците да са древни? Не. Начи просто не може да се вярва на тях, даже и гръците изкараха немци. Има обаче нещо, на което всеки разумен човек трябва да се замисли: Според някой , не е имало тук славяни и т.н. А тогава, защо езика който говорим е СЛАВЯНСКИ??? Не сме били под славянско робство, нали? Е, някой да обясни как така се разбираме с другите славяни ? Езика се предава от поколение на поколение, колко и да го усукваме, той е живата история.
178
1
 
2
 
! Отговори
bg преди 15 години
Помаците да искат по добър начин наживот,повече средства и помощ от държавата,а не да дърпат като кучета падналия .
177
1
 
2
 
! Отговори
дартанян преди 15 години
защо побързаха да се обрежат преди 300 год. Да са правили тогава партия
176
1
 
3
 
! Отговори
дартанян преди 15 години
помаците да си гледат тютюна
175
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
hahahaha,po gocedelchevsko samo *** TAM SE PODVIZAVA OMO ILINDEN NA ETNICHKITE MAKEDONCI,HAJDE PAK SEGA POMASHKA NACIQ,NA KAKAV EZIK SHTE IM PREPODAVAT V CHAS PO MAJCHIN EZIK,SHTOTO TE TURSKI NE ZNAQT I FOLKLORA IM E NA BULGARSKI,DORI DA SA POREDNITE SMESHNICI BULGARSKATA DRZHAVA DA VZEME VECHE DA SE SABUDI OT SAN
174
1
 
2
 
! Отговори
boristodorov56 преди 15 години
"Патриоти" - пищете на кирилица - за да ви разбираме! Нова игра на червеното гестапо - българите да се дърлят катопияни ***! Който помни дните около 3-5 януари 1990 год. - когато българите се усмилиха да вдигнат / най-после/ чело - КДС разигра картата ДПС и антитурските изтъпления, за да раздели хората на две. За имената, правата и свободите на турците и - против. Спешно се правят най-различни варианти за компенсация на отиващото си от политическато сцена ДПС. Всичко е от безродниците - промосковски еничари - те пикаят вогъня - ***, а ние им се хващаме на въдицата. ... ей, Спартак, намали ракията. Само безродниците, дет не са раждани от българска майка, а изсрани - са твърдели, че не сме българи, а македонци, помаци, добружанци, шопи и т.н.
173
1
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
Приятелю, виждам че буквите не са ти най-добрите приятели, затова ще заостря внимението ти....Турския етнос в България, е плод на икономическа принуда, насилие, нова - наложена религия и човешка слабост, по време на турското робство...Македонския етнос, е плод на много насилие, нова, наложена религия(комунизъм), по време на сръбското робство... и човешка слабост, а днес е плод на майчино възпитание...Над българския етнос, в Южна Тракия и Южна Македония(от р. Струма до в. Олимп и Адриатическо море), се упражнява жесток терор, но налагания гръцки език, за щастие се възприема трудно и въпреки човешката слабост, все още не е масов плод на майчино възпитание..., заради малкото време...В Северна Добруджа българите, след жесток терор и системно налагания език, и поради човешката слабост, вече е масов плод на майчино възпитание..., заради многото време...Целият този масов терор над Българския род, с ясно очертано землище, още по време на Турското робство, от турски, западни и источни учени, продължава и днес с културна асимилация, налагана първо от "руско-яничари" а днес от новите "американо-яничари"...ВСИЧКО ТОВА Е ДОБРЕ ИЗВЕСТНО ЗАТОВА СЕГА ТЕ ПИТАМ - НА КАКВО НАСИЛИЕ СА ПОДЛОЖЕНИ БЪЛГАРИТЕ, В НЯКОИ ЧАСТИ НА РОДОПИТЕ, ОТ ДНЕШНОТО "ДОГАНОВО-ПЪРВАНОВО" ПРАВИТЕЛСТВО, ТА ИСКАТ НЯКОЙ, ДА ГИ ПРИЗНАЕ ЗА ЕТНОС???...ДНЕС ПРИЯТЕЛИ, НЕ НИ ТРЯБВАТ "МЕСИИ", ЕТНОСИ И ЕТНИЧЕСКИ ПАРТИИ, А ЕДИН НОВ ПАИСИЙ - ЗА ДА КАЖЕ И НИ ЗАСРАМИ С... "...О НЕРАЗУМНИЙ И ЮРОДЕ, ПОРАДИ ЧТО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БОЛГАРИН..."ТА И ТИ 171 - ЗАЩО СЕ СРАМИШ!!!
172
1
 
2
 
! Отговори
Спартак преди 15 години
не може такава развита цивилизация като нашата да изчезне изведнъж. и дори 1300 години след това следите остават и истината ще се възстанови. това е извън нас и ние не можем да го управляваме.Тракия е родина на траки, българи,славяни, помаци, печенеги, македонци.... При Одриското царство е обхващала Украйна, Унгария, Словакия, част от Руси, целите Балкани, части от Мала Азия. кой е чувал да загине такава цивилизация ? просот не е възможно. ще се възстанови всичко. без капка отмъщение. ние не сме такива хора. и всикш ще си живее там където и. единствената разлика, че хората ще знаят славна история, в която са участвували техните прадеди - историята на славната Тракийска Цивилизация !