Помаците искат да бъдат признати като етнос

Българите, изповядващи исляма, желаят и засилено политическо представителство в парламента
25 окт 2008 19:26,
209
Помаците искат да бъдат признати като етнос
Снимка: БГНЕС

Федерация “Справедливост” организира днес в Гоце Делчев първата национална конференция у нас “Помаците и българският преход”.

Българите, изповядващи исляма, декларираха желанието си да бъдат признати като отделен етнос, да имат собствена телевизия, както и засилено политическо представителство в парламента.

На националната конференция, с участие на сродни организации от чужбина, помаците у нас мотивираха исканията си с факта, че във времето на преход, а и днес, за тях в медиите не се говори, а ако присъстват, твърдят, че нещата се представят в негативна светлина.

Категорични са, че ще подготвят свои кадри за журналисти и ще работят за откриването на собствена медия.

От федерация “Справедливост” са категорични, че няма да участват пряко в политическия живот като партия, но са отворени за партньорство с десните партии. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
2
 
! Отговори
зъбатия преди 15 години
АТАКА
150
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Vreme e ve4e vsi4ki bolqri ot tyrnovskiq kraj da se otcepim kato otdelen etnos, s otdelen bit i kultura! Stiga sa ni priravnqvali s mizernite bylgari :)hahahah
149
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Време е вече да се осъзнаем, че името българи е изкуствено създадено от гърците за да унищожат Великата Тракийска цивилизация. Шепа конници водени от Аспарух не биха могли да създадат държава, ако гърците не са им помогнали. Всъщност мнозинството от хората, живеещи по нашите земи за траки, а не българи. Няма как да е иначе. Ние сме потомци на тези велики хора, всявали страх у римляните и гърците, но не толкова с военна сила, а със култура, структура на държавата, металобработване. Спартак, Орфей и Еней ги знае целият свят. Време е вече да се каже истината в очите. Нищо напротив тези, които се смятата за българия, но да знаят, че живеят на Свещена Тракийска земя....---------------------------------------- -------Spartak, многао си прав, братле, но манипулацията на нашия народ трае с векове. Едва ли без помощта на честни и интелигентни учени , ще разберем , чене сме потомци на някакви си коняри , дошли от Манджурия, Тибет, Кечкемет и от незнам си къде. Далече е времето , когато нашият народ няма да се радва на евтини манипулацийки и командировчици на *** от т.нар. телевизия "БТВ"...Дори само логично да помислим. Ако "изнасилим" съзнанието си и приемем , че "хан Аспарух" е създал държавата ни в 681 г., то може ли през 864 г. т.е. след 183 години , господарският етнос на "прабългарите" да забрави езика си и традициите си и доброволно да се самоасимилира в някакви си "русоляви диваци с лодки еднодръвки"?! Все едно ние днешните българи доброволно да се асимилираме езиково и културно в ***. Ето такива дребни въпросчета никотга не са ни били изяснявани от нашите историци. Просто , защото ще лъсне истината , че народът , който живее в Мизия, Тракия и Македония е в 80% и повече дори наследник на Великата Тракийска цивилизация. Всичко друго е "шев и кройка"!
148
1
 
2
 
! Отговори
Debora преди 15 години
Pomacite sa poveche balgari korenqci ot turcite i ***. Ima li pomak, koito jivee na garba na pravoslavnite i ne ci plashta danacite i smetkite..?? Vmesto da se iadete s pomacite, vijte kakvo shte pravite s mnogobroinata *** armia " NAPAST", "ARAZITI" i " HRANENICI" Daite obrazovanie na pomacite, a ne na ***! Ako komunizma ne beshe zabranil regiata, vkluchitelno i hristianskoto izpovedanie, do sega pomacite shtqha da se varnat kam starata si vqra. chovek zapochva da vqrva, kogato dobrodetelite sa v nego, no se chuvstva slab i zastrashen.
147
1
 
2
 
! Отговори
ANTIDOGAN преди 15 години
DOGAN OSTAVA BEZ GLASOVETE4 NA POMACITE. NAI NAKRAIA I TE SE USETIHA ,KAK DPS I DOGAN GI LAGAHA I IZNUDVAHA. IDVA KRAIAT NA DOGAN I DPS. DANO I DRUGI ETNOSI,KOITO SI DAVAHA GLASOVETE NA DPS IM E DOSCHAL AKALA.NEKA SI NAPRAVIAT PARTIA, TAKA DOGAN ZAGIVA.SBOGOM DOGANCHO , ADIOS MAFIA .
146
1
 
2
 
! Отговори
Spartak преди 15 години
Време е вече да се осъзнаем, че името българи е изкуствено създадено от гърците за да унищожат Великата Тракийска цивилизация. Шепа конници водени от Аспарух не биха могли да създадат държава, ако гърците не са им помогнали. Всъщност мнозинството от хората, живеещи по нашите земи за траки, а не българи. Няма как да е иначе. Ние сме потомци на тези велики хора, всявали страх у римляните и гърците, но не толкова с военна сила, а със култура, структура на държавата, металобработване. Спартак, Орфей и Еней ги знае целият свят. Време е вече да се каже истината в очите. Нищо напротив тези, които се смятата за българия, но да знаят, че живеят на Свещена Тракийска земя....
145
1
 
2
 
! Отговори
Underground преди 15 години
141 е много прав.това са някакви пълни глупости,пак се опитват с подобни статий да образуват поредният конфликт.и само да кажа че ейтези ПАТРИОТ БЪЛГАРИ ОТ ФОРУМА са толкова жалки че нямам думи.така наречените помаци са си по БАШ българи от нас самите.българин съм нямам нищо против помаците и го доказвам в момента приятелката ми е такава,което нея прави различна даже напротив.
144
1
 
3
 
! Отговори
------------ преди 15 години
DIVO GORSKO JIVOTNO , OBITAVSTO SREDNITE RODOPI , S 5 BUKVI !?- - POMAK .
143
1
 
3
 
! Отговори
Comment преди 15 години
Абе стига с тая държава! Не се грижела за помаците! Ами тя за кои се грижи! За шопите да не би да се е погрижила? Или за граовците? Виж за доган и гоце се грижи! Да ти таковам и държавата! Абе и в библията пише" помогни си сам та и Господ да ти помогне"! Трябва помаците да искат повече от местното си управление! Не от държавата. Това с нашата държава е все едно да викаш Неволята!
142
1
 
2
 
! Отговори
GB преди 15 години
Могат да си направят, каквато искат партия, Родопска, Или Родопи-Странджа - Сакар (РСС) или на тютюневите фермери или на неграмотните или каквото още се сетят и смятат за добре, само не и етническа или религиозна! Последните са ЗАБРАНЕНИ ПО КОНСТИТУЦИЯ! Толкоз. Даже и мруснишката партия на доган е за "Права и свободи"! Само че такава партия уронва престижа на България по дефиниция, поеже равните права и свободи са гарантирани от конституцията и съществуването на такава партия поставя под въпрос пред света спазването на конститузията в България! Как тези *** не го разбраха досега!
141
1
 
2
 
! Отговори
"Помак" преди 15 години
Аз съм един от тях и винаги ме е отвращавала думата ***. Аз съм си българин, такъв се чувствам и нямам никаква друга принадлежност. Освен това се чувствам много повече християнин и приемам тази ислямизация напоследък като изключително опасно явление. Много от помаците въобще не са влизали в джамии и не знаят нищо от корана, но за сметка на това при всеки удобен случай палят свещ в църква, почитат Богородица и боядисват яйца. Така е при повечето ми роднини и близки. Историите за друг етнос са пълна безсмислица!!!
140
2
 
2
 
! Отговори
b0rislav преди 15 години
Нормално! Какво се жалвате? :)Тези трудолюбиви хора са забравени от държавата и политиците. Живеят си в мизерия, копаят си картофите и тютюна, а български и турски престъпници-политици им крадат от труда (а той не е никак лек и привликателен) с някакви измислени изкупни цени и т.н.. И никой не се сеща за тях, освен като дойдат избори да ги лъжат и тях като вас. Да, ама и те са хора и не са трето качество животни. - И даже много търпение проявиха:) А пък за държавата ни се не бойте. С тези бандити (от които няма да се оттървем никога, защото сме с робско мислене и прекалено глупави), държавата България е продадена отдавна - само че трябва още време да се доразграби. Така че, ако сте толкова недоволни - сбъркали сте адреса - идете да ревете пред парламента или най-добре си стягайте багажа. Изхода на кризата в България е летище София! Още ли не сте го разбрали. Даже и аз ***-патриот го разбрах. Спасявайте се поединично където няма чалга и не си хвърлят фасовете през прозорците на колите. А ако ви харесва - стойте си в театъра наречен "България"!
139
1
 
3
 
! Отговори
GB преди 15 години
Като изключим религията, която нве е признак за различие, НА БАЗАТА НА КАКВО ПОМАЦИТЕ СА РАЗЛИЧЕН ЕТНОС ОТ БЪЛГАРСКИЯ?
138
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
и на радикалния ислямизъм - да откъсне територия. Както става по балканите. Уж права търсят горките, а се набутват в лапите на звяра. Ето за какво използва доган гласовете на тези нещастни хорица - сами да си сложат примката на шията. Неукият лесно се подава на манипулация. Планът "Баязид" е разработен от философа доган. Не става без подкрепата на президента, щото пък на него му трябват догановите туристи. И тъй кръгът се затваря.
137
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
NOVOTO ROBSTVO OT Z.A.M.U.N.D.A
136
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
NOVOTO ROBSTVO xubav film teglete go ot z.a.m.u.n.d.a
135
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
taka sega da si obirat buv4ite,ovcete,zabratkite,poturite,fesovete i da si xodqt v turcia 6toto te se otri4at 4e sa balgari a te samite sa takiva....rodeni tuk a na prebroqvaneto za naselemieto v bg se pi6at turci....ima edin film na edna reporterka ot SKAT-kazva se NOVOTO ROBSTVO...koito moje da go iztegli ot zamundata ili ot drug torent da gogleda nqma da e lo6o...az sam vazmutena....6tom i partia iskat da si q pravqt v turcia nali sa uj turci...VAN
134
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
наистина държавата се отнася като мащеха и към тези трудолюбиви наши сънародници с ислямско вероизповедание. Толерират се безполезните товари , наречени *** само...Иза това не само младите българи -християни , но и младите българи-мюсюлмани напускат Родината ни. Остават *** тук т.е. нищото!
133
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
ами в софия да си направим шопска партия,и да изгоним *** и турците,имаме си цар на който децата не знаят български,но това са подробности,и готово-ставаме княжество като монако,а интересно там имали помаци,турци,***,и нали и те са европейци иматли си джамии
132
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
...дотолкова, че не им се обръща внимание, тия хора от тъмно до тъмно превиват гръб над земята, а какво получават? НИЩО - защото т.нар. "държава" вместо да се погрижи за хората, които ни дават хлябът, се кланя на мръсните ***, които само искат, а отказват да работят !!!Разбира се - помаците не са никакъв етнос - де се е чуло и видяло етнос на религиозна основа ?!? Това трябва да им се обясни - и ако държавата им подаде ръка, няма да има проблеми с тях.