Помаците искат да бъдат признати като етнос

Българите, изповядващи исляма, желаят и засилено политическо представителство в парламента
25 окт 2008 19:26,
209
Помаците искат да бъдат признати като етнос
Снимка: БГНЕС

Федерация “Справедливост” организира днес в Гоце Делчев първата национална конференция у нас “Помаците и българският преход”.

Българите, изповядващи исляма, декларираха желанието си да бъдат признати като отделен етнос, да имат собствена телевизия, както и засилено политическо представителство в парламента.

На националната конференция, с участие на сродни организации от чужбина, помаците у нас мотивираха исканията си с факта, че във времето на преход, а и днес, за тях в медиите не се говори, а ако присъстват, твърдят, че нещата се представят в негативна светлина.

Категорични са, че ще подготвят свои кадри за журналисти и ще работят за откриването на собствена медия.

От федерация “Справедливост” са категорични, че няма да участват пряко в политическия живот като партия, но са отворени за партньорство с десните партии. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Протобългарите нямат тая заслуга,а тая част от тях които тръгнаха с мисълта за дирника си,че бог и животът е на обратните.за това си измундриха исляма и всички които пожелаха да отстояват бог се събраха,но и те си имат своите вътрешни яжби и на семейни различия.нима има място където човеците да не се отдръпват едни от други и в семейството,където глупакът не харесва по-умният`Ималого и преди,има го и сега.Глупакът винаги разбира нещата както си желае,не каквито са ,и си проправя своя начин на живот.Помаците една част от тях са от семейството на тия които са изповядвали възгледите за обратното,но не са потеглили към арабия.
130
2
 
2
 
! Отговори
Радецки преди 15 години
Както е казано глас народен глас Божий - в Бълария само българи и християни - другото "кеч" на баламатума (или *** )
129
2
 
3
 
! Отговори
филибелиец преди 15 години
Тракия граничи с Помакия...
128
1
 
3
 
! Отговори
филибелиец преди 15 години
А ние в Пловдив пъщ ще си правим телевизия на тракийски език и ще изучаваме майчин тракийски език вече.Тракийският етно и той се "самоосъзна" !
127
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
мисля че е крайно време да се започне да се обяснява на хората че се готви втори кипър,и то от собствените ни управници,или косово и както щете го наричайте,този процес започна още от демокрацията,турците масово изкупуват земи,а сценария е един и същ
126
1
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
Принадлежността към нация е вътрешно усещане, но първоначално е плод на принуда или възпитание(насилствено), след което обикновенно е плод на майчино възпитание...Турския етнос, е плод на икономическа принуда, насилие, нова - наложена религия и човешка слабост, по време на турското робство...Македонския етнос, е плод на много насилие, нова, наложена религия(комунизъм), по време на сръбското робство... и човешка слабост, а днес е плод на майчино възпитание...Над българския етнос, в Южна Тракия и Южна Македония, се упражнява жесток терор, но налагания гръцки език, за щастие се възприема трудно и въпреки човешката слабост, все още не е масов плод на майчино възпитание..., заради малкото време...В Северна Добруджа българите, след жесток терор и системно налагания език, и поради човешката слабост, вече е масов плод на майчино възпитание..., заради многото време...Целият този масов терор над Българския род, с ясно очертано землище, още по време на Турското робство, от турски, западни и источни учени, продължава и днес с културна асимилация, налагана първо от "руско-яничари" а днес от новите "американо-яничари"...НА КАКВО НАСИЛИЕ СА ПОДЛОЖЕНИ БЪЛГАРИТЕ, В НЯКОИ ЧАСТИ НА РОДОПИТЕ, ОТ ДНЕШНОТО "ДОГАНОВО-ПЪРВАНОВО" ПРАВИТЕЛСТВО, ТА ИСКАТ НЯКОЙ, ДА ГИ ПРИЗНАЕ ЗА ЕТНОС???...ДНЕС ПРИЯТЕЛИ, НЕ НИ ТРЯБВАТ "МЕСИИ" ЕТНОСИ И ЕТНИЧЕСКИ ПАРТИИ, А ЕДИН НОВ ПАИСИЙ - ЗА ДА КАЖЕ И НИ ЗАСРАМИ С... "...О НЕРАЗУМНИЙ И ЮРОДЕ, ПОРАДИ ЧТО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БОЛГАРИН..."
125
1
 
2
 
! Отговори
bg преди 15 години
porednata manipulacia na DPS i BSP...PAK 6TE HUKNAT DA NI SPASIAVAT...
124
1
 
5
 
! Отговори
Разсъждаващ преди 15 години
Защо не се направят едни мащабни ДНК-изследвания та да ги видим тия помаци колко са различни по генетика?
123
1
 
2
 
! Отговори
Исо преди 15 години
А бе хора и аз сам *** ама защо не мисля като тия болни мозаци..около мене всички са такива уш..но никои не говори за "Помашка партия".Тва са пак некви игрички от горе от "високото"нали са сештате че наближават избори...Така че..
122
1
 
2
 
! Отговори
Бухал Славеев преди 15 години
На конференцията да се покани Президента Първанов /Гоцето/ и съпругата му Зорка от Якуруда. Нека те да обяснят как стои този въпрос и какво правят те за правилното му решение! Нека се събудят и видят какво правят турците в Якоруда и другаде из Родопите! Нека направят нещо! Срамно е да бездействат!
121
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
хахаааа, айдее помаците му бягат на доган! всъщност те са приятни, дружелюбдни и работливи хора, и за мен е странно това което се случва, но щом това е техния избор, нека си направят партия, няма нищо лошо в това. ще има 2ра партия, която пряко ще удари хегемонията на доган!не знам кой ги подкокоросва тези хора, защото те много много не се занимават с политика но..... имат си прави на избор. а относно желанието им за телевизия, хах ами след Банско освен радио Хоризонт не успях да хвана НИЩО! само гръцко маане! за телевизиите не знам!наблюдавам че хора във форума постоянно говорят как половин България щяла да се отцепи и алабала дръжки!! когато се опитвате да лансирате такава теза, моля опитайте се да разберете какво мислят съответно турците по този въпрос.аз се опитах, пиша си с няколко турци и те честно се поизмяха, а след това ме попитаха дали се бъзикам!! както и да е, те си имат къде къде по-големи и по-важни проблеми, кюрди, заплати,пенсии,гърци, образование и тн. моето лично впечатление за турците, е че те се отнасят с уважение към Българие и българите. мисля че ние живеем в някакъв страх насаждан от много години и това ни пречи да погледнем трезво към тези наши съседи.
120
1
 
4
 
! Отговори
Бухал Славеев преди 15 години
Трябва на тъй наречените "Помаци"да им се обясни кротко и ясно и те дълбоко да разберат и осъзнаят, че не са никакво национално малцинство, а са чисти българи, помахемеданчени по много жесток начин. Не може вероизповеданието да се бърка с националността. Освен християни-източно православни има българи изповядващи католицизма, протестанството и др. Мили братя "Помаци", моля Ви да не се увличате в пристъпните заблуди на турци, гърци, сърби и румънци, които сэвсем целенасочено от българите правят македонци, траки, шопи, добруджанци, каракачани, помаци, мисюлмани и всякакви други, за да ги прлисъединяват към тях, чисто и просто, по този начин крадът от нашата националност. Братя Помаци, не се поддавайте на пристъпните агитации на хора мразещи българите и България!
119
1
 
2
 
! Отговори
Istorik преди 15 години
DA SE RAZTURI TURSKATA PARTIA I DOGAN DA SE ZATO4I V DIARBEKIR -TAKA 6TE SE RE6AT VSI4KI VUPROSI-TOVA MEKERE NA DURJAVNA SIGURNOST DA BUDE IZLE4ENO IMETO MU I PARTIATA MU A POMACITE SA SI POMACI-VROOTSTUPNICI I PREDATELI NA RODINATA
118
1
 
2
 
! Отговори
djasta prasta преди 15 години
много правилно казано. поздравявам те :)не се оставяйте в ръцете на шепа ***, познаващи добре максимата "разделяй и владей".не познавам помаци, но в крайна сметка не виждам защо в израза трябва да има нещо обидно. ако вярват, че могат да направят нещо добро - успех им желая.
117
1
 
2
 
! Отговори
Debora преди 15 години
Bulgarin, ne oznachava religiozna prinadlejnost samo ot tova, che bolshinstvoto izpovqdva hristianska religia, kakto arabin ne oznachava musulmanin, zashtoto ima arabi izpovqdvashti hristianska i evreiska religia.Drug e vaprosa ako nqkoi reshi, che Balgaria prinadleji samo na hristianite, kakto evreite se opitvat da kajat, che Izrael prinadleji samo na evreite.Moje, no ne stava! Zemqta nemoje da se razdelq po religioznata prinadlejnost na svoite obitateli.1.- Horata sa podvijni i smenqt mestojiveeneto si.2.- Religioznata prinadlejnost e kakto partiinata- i tia se smenq3.-Tezi problemi nqma da svarshat, dokato chovechestvoto ne razbere, che ako ima Bog, toi e Edin za vsichki.4.- Chistata nacia i krainata prinadlejnost nemogat da se pohvalqt s progres i dalgoletie. 4.- Chistoporodnite jivotni jiveqt po-malko ot smesenite. Poveche boleduvat i sa po-glupavi. :) - TAKA E I S HORATA.5.- Ako pomacite se opredelqt kato isliamisti ne e neobhodimo da se turcizirat, zashtoto islqma ne proizliza ot turcia.Mohamedanite sa ot kraino religioznite musulmani.6.- vsiqka kraina prinadlejnost e NACIZAM i trqbva da bade sprqna navreme!
116
1
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 15 години
АЗ ПЪК ИСКАМ НЕЗАБАВНО И НЕСИМВОЛИЧНО ДА БЪДАТ ПРИЗНАТИ ШОПСКАТА,ГРАОВСКАТА И СЕВЕРНЯШКАТА НАЦИИ В БЪЛГАРИЯ.ДА ИМА ТЕЛЕВИЗИЯ НА ШОПСКИ!!!
115
1
 
2
 
! Отговори
liglа преди 15 години
Може и криво да сме чели историята , но т. нар. помаци са потомци на древнославянското племе смоляни . Те навремето са имали някаква автономност във Византия и т. н. Защо се е стигнало до там този етнос да се отрича от иснинското си име и история в полза на обиден прякор ?????????
114
1
 
2
 
! Отговори
X преди 15 години
Време е вече, както каза #9 да направим партия ЕЛИТ и тя да вземе властта, че ако победи простотията, горко й на България!Партия на можещи и знаещи, която да изведе България. Всички сме различни, няма двама еднакви дори еднояйчните близнаци са различни, защото имат поне различни спомени и съмосъзнание, че се казват по различен начин. Естествено е дори близнаците да имат противоположни интереси, ако трябва да поделят нещо.Проблемите са общи, виждаме как пред световната заплаха тероризъм или финансова криза света се обединява, за да реши проблема, защото една страна не може да се справи с проблема.Само че по тези срещи ходи елитът на света, който е осъзнал, че срутването на другия е смъртна опасност за самия него.Напънете се и осъзнайте. Какво от това, че някой е мюсюлманин, защо да е по-различен от някой, който като малък е вярвал в джедаите от междузвездни войни, а сега вярва в интелекта на хората, и мюсюлманинът и християнинът си вярва в нещо, важното е Анакин да не се превръща в Дарт Вейдър!
113
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
опс ,ще ни трябват 3-4 "Атака"-и май!
112
1
 
2
 
! Отговори
Aman преди 15 години
Ако помаците успеят да се идентифицират ясно и недвусмислено, ДПС ще олекне с около 4-5% на следващите избори.