Шумен и Търговище пред воден режим посред зима

От МОСВ намалиха драстично количествата вода за питейни и битови нужди от язовир "Тича"
3
Шумен и Търговище пред воден режим посред зима
Снимка: БГНЕС

Шумен, Търговище и Велики Преслав са пред водна криза, след като Министерството на околната среда и водите драстично намалява количествата вода за питейни и битови нужди от язовир "Тича", съобщи кметът на Шумен Красимир Костов.

В графика за използване на водите от комплексни и значими язовири, публикуван на сайта на МОСВ, е записано, че за битови нужди от язовир "Тича" се предвиждат 2,250 млн. кубически метра вода за февруари. 

Нормалното потребление на жителите на Шумен, Търговище и Велики Преслав за един месец е около 3 млн. куб. м вода и ако новият график остане в сила, предвиденото количество ще бъде изчерпано до 22-23 февруари, след което е възможно да бъде въведен воден режим, каза директорът на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов.

Той допълни, че не е бил уведомен от МОСВ за намаляването на количествата вода за битови нужди.

Кметът на Шумен заяви, че ще протестира писмено за ограничените количества вода.

"Намаляването на количествата вода за битови нужди на шуменци е тенденциозно и е реакция заради категоричното несъгласие на община Шумен и на гражданите да се изгради мини-ВЕЦ на язовир "Тича", обяви Костов.

Същевременно от министерството категорично опровергаха твърденията на Красимир Костов.

"МОСВ подава вода от язовир “Тича” за питейно-битови нужди съгласно подадените от ВиК-Шумен и ВиК-Търговище заявки за годишния график за комплексните и значими язовири – така както подава вода и от всички останали такива язовири, които са под контрола на министерството", се казва в специално разпространено съобщение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
17
 
! Отговори
петров преди 15 години
Браво на Димитър Дъбов и Кирил добрев,че цяла година безнаказано източиха язовир Тича!Съд за ДЪБОВ и ДОБРЕВ!Съд за цялото БСП!180 000 души ще останат без вода благодарение на БСП и лично на Дъбов и Кирил Добрев/трамвая/!
1
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Браво на кмета. Има смелост да се противопостави дори на БСП, за да защити съгражданите си. А някои министри се самозабравиха в лъжите и в лакомията си за пари ...