Мюфтийството иска действаща джамия в Стара Загора

“Ние имаме нужда от храм в града”, обяви главният секретар на Главното мюфтийство
11 мар 2009 20:55, Красимир Ангелов
178
Мюфтийството иска действаща джамия в Стара Загора
Снимка: Булфото

След обявения план за създаване на ислямски културно-образователен център в столичния квартал “Малинова долина” и скандалите около изграждането на ислямски молитвен храм в Бургас, Главното мюфтийство предвижда да изгради молитвен храм и в Стара Загора.

“Ние имаме нужда от храм в града. Въпросът е отворен и ние ще дебатираме по темата.  Ако Ески Джамия не ни бъде позволено да бъде отворена, ще поискаме терен за изграждането на нова джамия”, обяви главният секретар на главното мюфтийство  Хюсеин Хафъзов пред радио “Стара Загора”.

Той обяви, че от мюфтийството ще изчакат реакция от Министерството на културата за бъдещето на сградата, но интерес към молитвения храм определено има.

В Стара Загора все по-голяма популярност набира идеята Ески Джамия да бъде превърната в музей на религиите.

При извършени проучвания в основите й са открити останки от тракийско светилище и от раннохристиянски храм.

“Главното мюфтийство ще предприеме необходимите стъпки за отварянето на този храм отново като джамия за богослужение. Дали желанието ни ще даде конкретни резултати, ние вече не знаем”, добави Хафъзов.

Според него липсата на минаре на джамията не е особен проблем, тъй като то не е основно изискване в исляма.

Ески джамия е един от символите на Стара Загора по време и след Руско-турската освободителна война.

На 31 юли 1877 войските на Сюлейман паша превземат отново освободения град, като в тридневните набези е изгорена цяла Стара Загора. Единствената запазена от огъня сграда остава Ески джамия.

След освобождението в града пристига чешкият архитект Любор Байер, който изработва новия градоустройствен план на разрушения град.

За основа на своя проект той поставя единствената оцеляла в града масивна сграда - Ески Джамия, и около нея започва да проектира правите улици, които са символ на града днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
0
 
! Отговори
Ccb преди 15 години
bix kazal veche v bulgaria sled nqkolko godini oshte, nqma da ostanat i bulgari, eto az jiveq v barcelona veche nqkolko meseca, i mnogo moi priqteli doidoha tuka veche......tuka nqma i edna djamiq a tam. v vseki grad..apfff..nikoga nqma da se vurna tam.
176
1
 
3
 
! Отговори
margo преди 15 години
В СТАРА ЗАГОРА ДЖАМИЯ НЕ МОЖЕ ДА ИМА!!!! И днес.бг, не скривайте още статията, нека си остане на първа страница. Аз съм от Ст.Загора и знам, че тк имаше и още се надявам да има будно гражданско общество. Още помним какво стана като се опитаха да построят личен имот на Аязмото. А сега ще правят джамия, ха ха.Не сте познали!!! Не сте избрали правилният град!!!!!! Няма да го позволим!!!
175
0
 
2
 
! Отговори
Caleb преди 15 години
Играят си с огъня. Познавам града, познавам и жителите му. Ако се направи опит да се направи действаща джамия, ще СТАНЕ СТРАШНО.Протестите пред парламента ще изглеждат като леко кръчмарско сбиване в сравнение с гнева, който ще се отприщи от заралии.Дано има поне един здрав мозък в мюфтийството, да се свести и да се откаже от тези идеи преди да е разбунил гнездото на осите.
174
0
 
1
 
! Отговори
BG преди 15 години
КОСОВИЗАЦИЯТА ОТДАВНА Е ЗАПОЧНАЛА В БЪЛГАРИЯ.БРАТЯ БЪЛГАРИ, ДА ОТВЪРНЕМ ПОДОБАВАЩО.ДА ДАДЕМ МОЩЕН ОТПОР НА ИСЛЯМСКАТА НАГЛОСТ !!!
173
0
 
2
 
! Отговори
SZ преди 15 години
Джамия в Стара Загора ще има когато поникнат палми на Шипка!А 170 да си затваря плювалника да не глътне нещо!!!!!!!!
172
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Много неща си надраскал,и доста неверни.Да те светна че турците не са араби,и обратното.Общото е че са мюсюлмани,и само това.Когато българите са имали писменост и училища,османлиите са се мотали из Мала Азия. Каква точно е връзката между арабите и селджукските турци,може да ни кажеш явно си доста "образован".Не си по различен обаче от тези дето ги плюеш.Да слагаш всички под общ знаменател-"Мюсюлманите са много по-образовани хора от християните" , не е признак на начетеност.Да ти имам самочувствието.
171
0
 
0
 
! Отговори
sas преди 15 години
А джамия в Батак искате ли?
170
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
143, разсъжденията за образованите и необразованите можеш да ги пробутваш само на необразованите, разбра ли? Нали прочете там по-надолу как един високообразован млад християнин се прибира всяка вечр от дискотека и пикае по паветата на великата Стара Загора, а? Ако може без лицемерие, моля! Мюсюлманите са много по-образовани хора от християните - когато прадядо ти е учил в килиййното училище неща, дето арабите ги знаят от хилядолетия, тогава мюсюлманите са разчитали звездни карти и са добивали ресурси с , дето в днешно време не може да бъде постигната дори от механизирани едици. *** нали щото сме българи и много знаем... Да ви имам и устите на цялото копелдашко племе дето се навъдихте... големите пaтриоти, ревностни защитници на християнството... въшки!
169
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Приятелю, На времето най-трудно ми беше да накарам децата си, да четат уроците си до края, после да ги разберат и преразкажат и накрая да си напишат домашното...На всичко отгоре и логиката ти, приятелю, куца безобразно...Ще ми се да ти помогна, обаче изглеждаш тежък случай..., но не се отчайвай..., опитвай се да понаучиш нущо и тренирай логическото си мислене..., надежда винаги има...
168
0
 
1
 
! Отговори
възмутения преди 15 години
Точно на пъпа в Стара Загора щте ми правят джамия? Остава и да опявят както в Софииската джамия на Витошка...ужас!
167
0
 
2
 
! Отговори
Заралия преди 15 години
НЕ ИСКАМЕ ДЖАМИЯ В СТЗ
166
0
 
1
 
! Отговори
SZ преди 15 години
Град който два пъти е опожаряван и сринат от турците в Освободителната война НЕ МОЖЕ ДА ИМА ДЖАМИЯ! Да си го запишат на челата тези, които направиха толкова усилия да лансират и материализират тази идея. Това нещо може да се реши само с референдум, трябва да се попитат гражданите на Стара Загора искат или не искат действаща джамия в града, Ако кажат да - Глас народен, глас Божи!
165
0
 
0
 
! Отговори
Tina преди 15 години
Аз съм против радикалния ислям и промиването на мозъци от фундаменталисти. Но начинът да се справим с това не е като се избием християни и мюсюлмани, а като се забранят всякакви ислямистки организации на територията на България. Но за това политиците ни трябва да проявят смелост.Иначе нека да има и църкви и джамии и синагоги - важното е хората да не се мразят и да работят заедно. Атака и ДПС само ни насъскват едни срещу други, и по този начин наистина ще станем като Сърбия - ще се избием едни други, а от това ще спечелят само други.
164
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
po cyl svyt moje da ima sajitelstvo mejdu razlicni narodnosti samo v nasta tapa darjava ne moje???????????
163
0
 
0
 
! Отговори
буден преди 15 години
Аз също ще гласувам за Атака. Не на ислямизацията. Няма да позволим това да се случи. Когато правото се превърне в безправие съпротивата е задължителна. Събудете се
162
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
a be 161-vi ti normalen li si????kakvo ste napravite ste pradnite>>>>> takiva kato teb iskat b1lgariy da stane 2-ro kosovo
161
0
 
0
 
! Отговори
brigante.blog.bg преди 15 години
ДАНС ще започне операция след изборите! каква?ще ви информирам споко! и като ви казвам,че таз ваща турската работа тук в българия няма да я бъде вярвайте ми!знам,че ви разтакавам верицата в момента като ви пиша така,ама тъй трябва!!! даже няма и да разберете от къде ви е дошло!!!и сега пак да ви го прошепна на ушенце:целта на гадните *** е да имат поне една джамия(ужасна дума)дори две във всеки един голям град в южна българия...в градове като:пазарджик,пловдив,асеновград,хасково,кърджа ли,момчилград,крумовград,ивайловград,харманли,лю бимец,свиленград,симеоновград,първомай,стара загора,нова загора,ямбол,сливен,елхово,карнобат,бургас,приморс ко,смолян,златоград,неделино,ардино,джебел(потур чено е),тополовград...и докато гледкате насам към любимите ви родопи е добре да се обърнете назад и да видите какво ви готвят кюрдите изодзад!!!погледнете си знамето,за да разберете:))))))))))))))))къв цвят е?- и сега да отговоря на смешника,който иска да узнае името ми и ме мисли за мишле,което се крие:)по-добре е да не узнаваш! и да не се занимаваш с такива като мен!нищо хубавко няма да видиш после!
160
0
 
0
 
! Отговори
стара загора преди 15 години
тона не бива да се допуска
159
0
 
0
 
! Отговори
argi преди 15 години
sled muzei za 3 mart-djamiy za 6 mai!!!da vie 4estito starazagorci!!mojebi za sledva6tiy 8 mart 6te ni podaryvat feradjeta.....kak taka sled pove4e ot 100 i kosur godini nykoi pe6i 4e stara zagora ima nujda to4no ot djamiy....
158
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
И аз ще гласувам за АТАКА - не искам да гледам турски минарета и да ми вият разни ходжи по цял ден на главата в християнска България !