Овце, крави, коне и хора на едно място в ямболски блок

Разруха, съчетани с мръсотия - това е уникалният блок № 20 в квартал "Райна Княгиня"
24 мар 2009 10:10,
304
Овце, крави, коне и хора на едно място в ямболски блок
Блок №20. Снимка: obshtinayambol.org

Изкъртени панели, срутени стени, изпочупени стъкла, мръсотия и смрад.

Така 198 семейства от Ямбол живеят вече 20 години в блок №20 в ямболския квартал „Райна Княгиня“.

В „уникалното” съоръжение,  което е общинска собственост, живеят ромски семейства, пише до медиите кметът Георги Славов.

Токът отдавна е прекъснат, вода няма, а първите етажи на соцпанелната гордост са заети от крави, коне, кози и овце, които ромите отглеждат за препитания.

Притеснен от настъпващата пролет и възможността за появата на заболявания и епидемии, кметът е определил експертна комисия, която да извърши обстоен оглед на състоянието на блока.

Анализът е категоричен:

- липсват предпазни парапети по стълбищата и балконите;

- унищожени са дограмите и подовите настилки;

- частично са унищожени фасадни панели;

- липсват асансьорните врати, а всички асансьорни шахти са запълнени с отпадъци.

В писмо до президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев, министри, депутати и представители на медиите, кметът на Ямбол се обръща за помощ:

"Този блок е едно „уникално”, в най-негативния смисъл на думата, съоръжение в града, държавата, а вероятно и в целия Европейски съюз.

Органичните и битовите отпадъци край целия блок на площ от около 15 декара образуваха най-голямото нерегламентирано сметище на територията на общината.

По мое настояване то бе разчистено в началото на март тази година. Поради ограничения финансов ресурс на общината обаче и сложността на проблема, с това се изчерпат и възможностите ни за справяне с него.

Въпреки всички рискове от инциденти, заболявания и епидемии, сградата продължава да бъде обитавана от няколко хиляди роми с характерните за този етнос проблеми – липса на образование, ниска квалификация и конкурентноспособност на пазара на труда, висока безработица, здравословни проблеми, ниска здравна и семейна култура, водеща до раждането на деца, включително от 12-13-годишни момичета.

Имайки предвид тези обстоятелства, категоричното мнение на комисията е, че е невъзможно блокът да бъде обитаван при сегашните условия.

Мой дълг като кмет на град Ямбол е да търся решение на този болен въпрос, но това не може да стане без участието на държавата и гражданското общество. 

Обръщам се към вас с молба за съдействие за решаването на проблема, както и с изричната молба към медиите да отразят фактите по отношение на него, за да стане сериозността му достояние на обществеността", завършва писмото си Георги Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
14
 
! Отговори
TT преди 15 години
Къде са Ромските организации??Или те самите не могат да се справят с тях. Ще минат преди избори да им платят тока и водата с държавни пари(нашите пари) за да гласуват и това е.После им давайте държавни жилища и прочие, а те рушат.Това не е единтвения случай.Той Тато навремето не можа да оправи та ние.
2
0
 
14
 
! Отговори
nekorumpiran преди 15 години
ББ да стане кмет на Ямбол !
1
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
ahahahahahahahhahahahahahahaa