Овце, крави, коне и хора на едно място в ямболски блок

Разруха, съчетани с мръсотия - това е уникалният блок № 20 в квартал "Райна Княгиня"
24 мар 2009 10:10,
304
Овце, крави, коне и хора на едно място в ямболски блок
Блок №20. Снимка: obshtinayambol.org

Изкъртени панели, срутени стени, изпочупени стъкла, мръсотия и смрад.

Така 198 семейства от Ямбол живеят вече 20 години в блок №20 в ямболския квартал „Райна Княгиня“.

В „уникалното” съоръжение,  което е общинска собственост, живеят ромски семейства, пише до медиите кметът Георги Славов.

Токът отдавна е прекъснат, вода няма, а първите етажи на соцпанелната гордост са заети от крави, коне, кози и овце, които ромите отглеждат за препитания.

Притеснен от настъпващата пролет и възможността за появата на заболявания и епидемии, кметът е определил експертна комисия, която да извърши обстоен оглед на състоянието на блока.

Анализът е категоричен:

- липсват предпазни парапети по стълбищата и балконите;

- унищожени са дограмите и подовите настилки;

- частично са унищожени фасадни панели;

- липсват асансьорните врати, а всички асансьорни шахти са запълнени с отпадъци.

В писмо до президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев, министри, депутати и представители на медиите, кметът на Ямбол се обръща за помощ:

"Този блок е едно „уникално”, в най-негативния смисъл на думата, съоръжение в града, държавата, а вероятно и в целия Европейски съюз.

Органичните и битовите отпадъци край целия блок на площ от около 15 декара образуваха най-голямото нерегламентирано сметище на територията на общината.

По мое настояване то бе разчистено в началото на март тази година. Поради ограничения финансов ресурс на общината обаче и сложността на проблема, с това се изчерпат и възможностите ни за справяне с него.

Въпреки всички рискове от инциденти, заболявания и епидемии, сградата продължава да бъде обитавана от няколко хиляди роми с характерните за този етнос проблеми – липса на образование, ниска квалификация и конкурентноспособност на пазара на труда, висока безработица, здравословни проблеми, ниска здравна и семейна култура, водеща до раждането на деца, включително от 12-13-годишни момичета.

Имайки предвид тези обстоятелства, категоричното мнение на комисията е, че е невъзможно блокът да бъде обитаван при сегашните условия.

Мой дълг като кмет на град Ямбол е да търся решение на този болен въпрос, но това не може да стане без участието на държавата и гражданското общество. 

Обръщам се към вас с молба за съдействие за решаването на проблема, както и с изричната молба към медиите да отразят фактите по отношение на него, за да стане сериозността му достояние на обществеността", завършва писмото си Георги Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
0
 
14
 
! Отговори
вла преди 15 години
И аз така като гледам - имат си ток! Иначе защо бедните *** биха си сложили сателитни антени(съответно сателитни приемници, както и телевизори).Естествено, тока е нелегален. Плаща се от хората, които работят в тази държава.
262
0
 
14
 
! Отговори
assssss.blog.bg преди 15 години
знам го много добре,защото съм роден в Ямбол.Този блок е в *** квартал ''Дечка Сюлемезова'',понастоящем кв.''Райна Княгиня''.Е няма що,прочухме се навсякъде..с *** си:((
261
0
 
14
 
! Отговори
teko преди 15 години
АЗ ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ ВКАРАТ ВСИЧКИ *** ВЪТРЕ ДА СЕ ИЗКАРАТ НЕВИННИТЕ ЖИВОТНИ И ДА СЕ ВЗРИВИ БЛОКА С 1 ТОН ТРОТИЛ.ТОВА Е НАПРАВО ИЗРОЩИНА В ПЛЕВЕН СЪЩО ИМА ТАКЪВ БЛОК КОЙТО Е НА ПЪТ ДА СТАНЕ СЪЩИЯ
260
0
 
14
 
! Отговори
n. преди 15 години
Страшен националист си ти и още по страшен скин хаха поне правилно да се беше научил да пишеш!Това е България и този проблем едва ли ще бъде решен!Каква ви Атака бе ***?Какво ще направят Атака?НИЩО!Аз ще отида да гласувам,но ще пусна празна бюлетина!
259
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
Добре е и ти да понаучиш българския и когато правиш забележки на другите да не "изяждаш" буквички !...
258
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
Предлагам ад се направи едно ново реалити шоу в тзои блок: "СТРАХ, МРАК И УЖАС!" Уверявам ви, че ще има огромна аудитория, а средтсвата събрани от гласуване и реклами да се използват по предназначение: да се направи нов блок за тези циганя, но извън България! Освен това да се впрегнат всички сега обитаващи блока за събаряне на тази ***! така ще свършат нещо полезно! А между другото, на централния път Сливен Казанлък, след Мъглиж има *** махала, но това тук хвърля мъгла....!!!! Тези в Мъглиж живеят направо в 5 звезден хотел.....!!!!!!!!!! Вервайте ми............!!!!!!!!!!!!!!!!
257
0
 
14
 
! Отговори
Иван преди 15 години
Това е Ямбол се прочухме с тея глупости ! това е Моя град . Да ви кажа история с чичо Отива на Повикване (той е от бърза помощ) чака ги *** отпред и вика елате с мен и стойте само зад мен влизат в блока и се запутват за асансьора такъв няма и *** вика ходете платно до стената те го питат защо и Мангото отговаря изкъртени са стублтие за арматура.Друго за този прослувув наш 20 блок или хотел 'Рай' Мазето е пулно с изпражнение и стодиупори на който деца им си играят нямат канализация има дупка клечиш сереш пикаеш и дум в мазата Децата им там Неси играя с топки а с надути плахове .Аз съм Националист и Скин смятам ,че това е нетарпимо защото на тези "хора" им е дадено Общинска собственост и не е вярно има ТОК като минеш покрай него (има околоврасно шосе до него блок и ел централа) свети ,че не е работа просто . ! До скоро имаше толкова *** ,че когато станало бой на 5-6 етаж единия *** го бутанли тогоре паднал нйа *** и само си счупил таза ! но Ги изчистиха *** ринаха ги с болдозери !
256
0
 
14
 
! Отговори
вла преди 15 години
Састипе!Аз съм горд ром и имам следните искания:- безплатни нови жилища за всички роми. Препоръчително къщи на по няколко етажа, за да може отделните родове да се настаняват заедно.- работещите в държавата да плащат тока и водата на по-бедните роми! Много от ромите са бедни и не могат да се издържат. Това е, защото в мнозинство сме необразовани и некултурни(според вашите стандарти), но ние сме си такива и не можем да се променим. Затова искаме работещите в държавата да плащат непряко за нашия ток и вода. Всъщност, това вече става, но искаме да се легализира. Препоръчвам да се измисли данък "РОМ", който ще се явява едва 8% от месечната заплата на всеки работещ и сумите събрани от него ще отиват за покриване на тока и водата на цели ромски квартали.- безплатни медицински услуги и консумативи. Откъде-накъде трябва младите ромски майки на по 13 години да плащат за консумативите си, че са ДОПРИНЕСЛИ ЗА РЪСТА НА НАСЕЛЕНИЕТО В ТАЗИ ДЪРЖАВА? Ако нямаше млади ромни като тях населението на България отдавна щеше да е под 6 милиона!Затова нека подкрепим младите ромски майки!Поздравявам всички българи и моля ви не се сърдете на исканията ми. Нямам намерението да навлизам в полемики.
255
0
 
14
 
! Отговори
raylight.blog.bg преди 15 години
на една псевдо-цивилизация на соц.реализма, оказала се най - нереалистична от всички
254
0
 
14
 
! Отговори
Astarot преди 15 години
Ами как да изглежда общински блок, обитаван от ***?!? Настаняват ги в общински жилища (безплатно), а те за благодарност изкъртват подовете и дограмите, за да ги изгорят. Изкъртват парапетите и асансьорните врати, за да ги продадат за желязо. Панелите на първите етажи сигурно са изкъртени, за да има повече място за добитъка...Най-добрата инвестиция в тоя блок са 100 кила тротил.Да хване някой *** под строй и да ги изведе на минимум 20 километра от което и да е населено място. Нека там си направят къщи от слама и кирпич, както навремето нашите баби и дядовци са си правили. Тая *** екстри като ток и вода не заслужава. Като искат вода, да си копаят кладенци. Като си построят сами селата от нищото, ще видим дали няма да им дойде акъла в главата малко от малко...
253
0
 
14
 
! Отговори
ala turka преди 15 години
а граматиката ако си оравиш....или расовите сте неграмотни ?
252
0
 
14
 
! Отговори
HAHAHA преди 15 години
NO NE S NA6ITE PARI,DOKOGA 6TE PLA6TAME A EFEKT NIKAKAV
251
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
ИМАМА СЪВСЕМ СЕРИОЗНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ХЕЛЗИНКСКИЯТ КОМИТЕТЕ В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ САМОСЕЗИРА И ДА ПРЕКАРА НЯКОЛКО НОЩИВ ТОЗИ ДАНТЕВ АД!!!!!!! ПОСЛЕ МОЖЕ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ДИСКУСИЯ НА ТЕМА НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА И РАСОВА И ЕНИЧЕСКА ДИСКРИМИНАЦИЯ!!! НАДЯВАМС Е СЛЕД ТОВА ПРЕЖИВЯВАВАНЕ ТЕЗИ БИВШИ ЧЕНГЕТА ОТ Т.НАР ХЕЛЗИНКСИ КОМИТЕТЕ В БЪЛГАРИЯ ДА СПРАТ ДА СЕ ОБАЖДАТ КАТО ЧЕРНИ СТАНЦИИ!!! СЪЩО ТАКА ПРЕДЛАГАМ ЕС, КОЙТО ТАКА НИ КРИТИКУВА ЗА ЕТНИЧЕСКАТА ДИСКРИМИНАЦИЯ СПЕЦИАЛНО СПРЯМО РОМИТЕ, *** И ВСКЯКАКВА *** ДА ИЗПРАТИ НА МЯСТО ЕМИСАРИ И ТЕ СЪЩО ДА ПРЕКАРАТ НЯКОЛКО НОЩИ ТАМ!!!!!!!!!!! ПРЕДЛАГАМ СЪЩО ТАКА ТЕЗИ 360 МЛН. ЕВРО КОИТО МАСЛОВКАТА Е ПРИГОТВИЛА ЗА РАЗНИ ОБУЧЕНИЯ НА НИСКОКВАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ ДА ОТИДАТ ЗА САМОЕЛТНИ БИЛЕТИ НА ВСИЧКОТО *** КЪМ НЯКОЯ ДЕСТИНАЦИЯ, ОТ КОЯТО НЯМА ВРЪЩАНЕ! ДА ИМ КУПЯТ КАРИБСКИ ОСТРОВ И ДА ГИ ОСТАВЯТ ТАМ! ПАРИТЕ ЩЕ СТИГНАТ! ВРЕМЕ Е СЪЩО ТАКА ДПС ДА ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА ПОДОПЧЕНИТЕ СИ, КАКТО И БСП КОИТО ГОДИНИ НАРЕД ПЕЧЕЛЯТ МАНДАТИ С *** ГЛАСОВЕ!!!!!!!!!!
250
0
 
14
 
! Отговори
ili преди 15 години
*** работа, до каквото се докосната всичко унищожават ....
249
0
 
14
 
! Отговори
Troubleshooter преди 15 години
Sergey da otdeli malko ot otkradnatite paritsi i da kupi na horata ot JamBull samoletni bileti za shtatite dokato sa eftini. Ednoposochni. Obama shte gi chaka na letihteto. Nali sa ot rodata-:)
248
0
 
14
 
! Отговори
none преди 15 години
saglasna s 214!! ha ha
247
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
Този блок да не би случайно да е до главен път или наблизо да минава влака Бургас- София. Защото си мисля, че съм го виждала от влака ли от колата ли.... Или беше блок в Сливен...???
246
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
Малеееееее, вижте снимките, които е предоставил номер 211!Уникало нещо (в лошия смисъл)! Незнам дори как да коментирам!
245
0
 
14
 
! Отговори
ninruse преди 15 години
взривявайте блока, но без предупреждение..с всички *** заедно !
244
0
 
14
 
! Отговори
lili преди 15 години
Всички депутати,които влизат с гласовете на ето тези най- български граждани да си социализират една,само една ромска фамилия в двора на своите домове,а не да демонстрират загриженост на гърба на обикновенния данъкоплатец.