Овце, крави, коне и хора на едно място в ямболски блок

Разруха, съчетани с мръсотия - това е уникалният блок № 20 в квартал "Райна Княгиня"
24 мар 2009 10:10,
304
Овце, крави, коне и хора на едно място в ямболски блок
Блок №20. Снимка: obshtinayambol.org

Изкъртени панели, срутени стени, изпочупени стъкла, мръсотия и смрад.

Така 198 семейства от Ямбол живеят вече 20 години в блок №20 в ямболския квартал „Райна Княгиня“.

В „уникалното” съоръжение,  което е общинска собственост, живеят ромски семейства, пише до медиите кметът Георги Славов.

Токът отдавна е прекъснат, вода няма, а първите етажи на соцпанелната гордост са заети от крави, коне, кози и овце, които ромите отглеждат за препитания.

Притеснен от настъпващата пролет и възможността за появата на заболявания и епидемии, кметът е определил експертна комисия, която да извърши обстоен оглед на състоянието на блока.

Анализът е категоричен:

- липсват предпазни парапети по стълбищата и балконите;

- унищожени са дограмите и подовите настилки;

- частично са унищожени фасадни панели;

- липсват асансьорните врати, а всички асансьорни шахти са запълнени с отпадъци.

В писмо до президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев, министри, депутати и представители на медиите, кметът на Ямбол се обръща за помощ:

"Този блок е едно „уникално”, в най-негативния смисъл на думата, съоръжение в града, държавата, а вероятно и в целия Европейски съюз.

Органичните и битовите отпадъци край целия блок на площ от около 15 декара образуваха най-голямото нерегламентирано сметище на територията на общината.

По мое настояване то бе разчистено в началото на март тази година. Поради ограничения финансов ресурс на общината обаче и сложността на проблема, с това се изчерпат и възможностите ни за справяне с него.

Въпреки всички рискове от инциденти, заболявания и епидемии, сградата продължава да бъде обитавана от няколко хиляди роми с характерните за този етнос проблеми – липса на образование, ниска квалификация и конкурентноспособност на пазара на труда, висока безработица, здравословни проблеми, ниска здравна и семейна култура, водеща до раждането на деца, включително от 12-13-годишни момичета.

Имайки предвид тези обстоятелства, категоричното мнение на комисията е, че е невъзможно блокът да бъде обитаван при сегашните условия.

Мой дълг като кмет на град Ямбол е да търся решение на този болен въпрос, но това не може да стане без участието на държавата и гражданското общество. 

Обръщам се към вас с молба за съдействие за решаването на проблема, както и с изричната молба към медиите да отразят фактите по отношение на него, за да стане сериозността му достояние на обществеността", завършва писмото си Георги Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
14
 
! Отговори
mehmed преди 15 години
*** са племето с най-ниска култура.В цивилизационно отношение те са на нивото на номадите от 1-6 век от н.е.
222
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
GNIITE 4ERNA SMRAD GNIITE
221
0
 
14
 
! Отговори
пффффф преди 15 години
къде си еее ямбол изселете ги на белене мама им
220
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
Планът за разорение на БългарияПроектът "Ран-Ът"1990 г. Една зловеща приказка, която ни остави на края на света... Това е практическият план по който се провежда разорението на България от всички правителства от 1990 г. до днес. Без да се запознае с този фундаментален документ, българинът няма как да разбере света около себе си и епохата в която живее. Той е изработен по поръчка на превратаджиите от 10 ноември 1989 г. от Националната търговска камара на САЩ, в тайна от целия български народ. Още през март-август 1990 г. с този документ са предопределени всички бъдещи процеси в икономическия и обществения живот у нас. От самото начало новите управници са знаели всичко, което ще последва у нас. Това е най-стриктно спазвания документ в България от 1990 г. до днес.
219
0
 
14
 
! Отговори
epikur преди 15 години
Tova e kato ot nau4no fantasti4en film,napravo ili fentazi-ORKITE
218
0
 
14
 
! Отговори
viko преди 15 години
prelagam da se napravi - safaru kumping za *** ograden s visoka ograda po neq date4e tok da nemoje da bqgat- vlzia6 vutre s jipka pla6ta6 si i obstrelva6 *** ciganki i ciganeta navolq kato se iztrepat koli4estvoto vutre minava tira obiradr *** gi vutre i taka taka i po 2 tana4ina naroda e dovolen trepa navolq *** a i se oturvavame ot tqh
217
0
 
14
 
! Отговори
obeletz преди 15 години
Планът йън-рът може да намериет във вестник Нова зора.не си спомням линкът но,от този план може да си направите много изводи и лошото е че,всички водят на запад както,посочи колегат 213.
216
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
spokoino *** pak 6a se rodi , nqma da stane tqhnoto na *** mrusni 4udovi6tni. sudbata na evreite gi 4aka spokoino!!!!!!!
215
0
 
14
 
! Отговори
Мартин преди 15 години
Геноцид над българския народ има и това се чувства ясно от всеки. Не можем да ги интегрираме всичките, това е ясно. Не можем да ги толерираме вдичките, това също е ясно. Не можем да живеем заедно, защото ние градим, те рушат. Не съм расист, но и не мога да затварям очи пред все по-явната истина, че някой ги използва като част от план с който да мори българския народ. Господи, смили се над нас.
214
0
 
14
 
! Отговори
az преди 15 години
да ги върнем в индия.нашия 1млн. няма да се усетят там
213
0
 
14
 
! Отговори
Червената помия преди 15 години
Тук, в нета ми попадна коментар на едно изследване(прогноза) на ЦРУ, за бъдещето на Европейските страни.Човека, който го беше коментирал, споменава, че до 20 години България ще е малко повече от 4 милиона народ.На първо място по брой ще бъде *** етнос.На второ Българите, доколкото ги има, и почти наравно с тях-хората от Турския етнос.Нищо повече не мога да кажа, освем това,че всичко е начертано предварително.(Справка-планът РАН-ЪТ, тука из нета...)Така че , свиквайте, братя Българи!Или до като е време, бягайте на запад...Тая държава е предадена и продадена!
212
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
Bсяка вселена си има своя Костов... и всички заедно представляват мулти-Костов... треперете !!!
211
0
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
намерих само 2 от снимките които правих , както споменах, тази на днес.бг не е мн добра:http://photojunk.hit.bg/Image027.jpghttp ://photojunk.hit.bg/Image028.jpgНе че и моите са много добри , все пак са от GSM...
210
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
Нама как да не се направи сравнение с животни, но всъщност животните са по чисти, не правят проблеми и не тежат на обществото. Един път за винаги да престанем да се занимаваме с ***. да се оправят както могат и нито стотинка за тях!
209
0
 
14
 
! Отговори
sasanid.blog.bg преди 15 години
Не няма,може да пострадат бели хора като се расхвърчат отломки...
208
0
 
14
 
! Отговори
пак аз преди 15 години
една авиобомба няма ли да свърши добра работа!!!
207
0
 
14
 
! Отговори
Mariana преди 15 години
В Плевен също има подобен "жилищен блок" на ул." Г-л Тотлебен" 33...Той още не е точно в същия вид, но с всеки изминал ден върви натам...Просто от по- скоро е населен с т.н. роми.Мизерия, смрад, стълбища -ужас, шурти вода от всякъде и пр.е.Мръсотията около блока е тонове...Та стигам до извода, че вече наистина май, май са множко ромите като процент в с"апаната ни държава.Не ми се мисли какво ще става в бъдеще.
206
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
"Мой дълг като кмет на град Ямбол е да търся решение на този болен въпрос, но това не може да стане без участието на държавата и гражданското общество. Българското правителство участва в Десетилетието на ромското включване и реализира програми, в това число и такива, финансирани със средства от ЕС за решаването на тежки проблеми на ромския етнос и създаване на предпоставки за успешната им интеграция."- Много показателно изречение от писмото на кмета на Ямбол. Не знам как въобще може да говори за интеграция на тези *** които живеят заедно с прасетата и конете си в апартаментите в този блок. Изглежда ГЕРБ са се включили вече в предизборната битка за *** гласове.
205
0
 
14
 
! Отговори
DiDo преди 15 години
Ами аз живея в отсрешният квартал на тази уникална постройка както се нарича по-горе в текста на Кмета на гр.Ямбол та.. мисълта ми е няма какво да се мисли.. тая сграда се чудя още как е държи даже знам от познати който са ходили даже и влизали вътре че няма дори стълбища във входните и въобще междуетажните помещения демек ТАРЗАН ряпа да яде.. и така гледах как в началото на месеца разчистваха *** но това няма да оправи проблема. Викайте багерите!!! гостподин Кмете ама лошото е че в наща хуабва държавица със (малък процент от ***..) няма да се случи нищо даже и след 10г тая сграда ще си седи щото ахмет дуган ще каже "Това е геноцид" вие третирате *** и таквиа неща.. аз лично съм свикнал вече така че нямам големи очаквания.И след всичко това нека всички да си зададът един *** въпрос.. защо всички бягат в София или в Чужбина ами мисля че е ясно няма държава няма нищо всичкото е както се казва манджа с грозде тук и да трепеш и да биеш хората не им пука наща хубава държавица така си я обичам!!! :))
204
0
 
14
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Изобщо не мисля и не вярвам "институциите " ,че ще решават проблема.Те са неспособни да да го решат по прочина,че самите създадоха тези проблеми и не казвам и не призовавам да се има вяря в институциите те изначално са осакатени и неработещи.Случаващото са естествени процеси имащи свой генезиз още през 70 и 80-те години на миналия век.От тогава е този *** бум и тази тенденция на *** в обществото а самите наченки са и доста по рано.За съжеление със същите похвати и начини генерирали тези проблеми се решават същите тези неща.Това е *** политики,който доказано не работят и се предлагат в нова обвивка.До,като обществото ни е такова обладано от скотоумие проблеми ще има.*** е пълна и приказки дай да обвиняваме ***,ние сме най велики и можем не я докарахме до никаде и преди няма да я докараме и сега.Проблемите,не се решават с приказки ами щото сме велики,що то сме националисти,понеже сме социалисти е и?