Земеделието ни е в икономически колапс

Намаленият добив ще бъде усетен съвсем скоро, предупреждават от Асоциацията на земеделските производители
29 мар 2009 16:42, Петя Славова
54
Земеделието ни е в икономически колапс
Снимка: БГНЕС

Българското земеделие е на прага на икономически колапс.

Това заяви председателят на АЗПБ (Асоциация на земеделските производители в България) Ивайло Тодоров.

В условията на задълбочаващата се финансова криза, поредното забавяне в плащанията на субсидиите за кампания 2008 г. и отказа на банките да ги кредитират, е повече от обезпокоително.

Според Тодоров, възниква проблем с финансирането на одобрените проекти по програмата за развитие на селските райони.

Банките отказват да кредитират тези проекти, което ще доведе до тяхното неизпълнение, твърди той.

Асоциацията отдавна настоява за въвеждане на схема за рефинансиране през банките с ресурс на Държавен фонд „Земеделие“, но все още няма подписано споразумение с нито една банка за това.
Подобни ситуации ще накарат фермерите да забавят плащанията си до юни тази година.

Пролетта е най-натоварения период през годината от цикъла на земеделското производство.
Намаленият добив ще бъде усетен от управляващите и всички останали още през юли и август.

С неизбежна спешност следва да бъдат извършени обработки по пръскане и торене на есенници и съответно торене, пръскане и сеитба на пролетници.

От друга страна земеделските производители са натоварени и със заплащането на трупащите се за всеки ден забава лихви и неустойки по необслужените кредити, получени срещу бъдещото вземане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Единствената причина да няма земеделие е, че няма желаещи за земеделски работници.
12
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Това,което предлага офшорката на комунистите Атака си е откровен протекционизъм.Това в ЕС няма да мине и ще доведе до поредните спрени средства и до тотална изолация на страна бг.Атака си е батак и не е никаква надежда.
11
0
 
0
 
! Отговори
Крис преди 15 години
Номер 6 ти май забравяш кой съсипа земеделието ни ??? Ако искаш да ти припомня, изглеждаш ми по-възрастен от мен и си мисля , че много добре помниш , рушащите сгради по селата, разбитите ткзс-та , пустеещите земи. Кой разруши земеделието ни , я припомни тука на по-младото поколение, кой беше на власт когато всичко това се случваше ? Когато имаше масово раздържавяване , раздаваха се трактори , телета , крави , земи , които преди това си бяха в ткзс-та ,разботеха се от хората , подържаха се , и хората си получаваха от тях това което трябва . Какво се случи след това всички знаем , така че спрете да плюете Станишев , другарю ... не ви знам името номер 6 , ами бъдете обективен поне един път в някой ваш коментар. Или може би парите , които ви се плащат във всеки коментар да плюете сляпо , са доста ???
10
0
 
0
 
! Отговори
456 преди 15 години
za6to tezi na6te *** dopusnaha bg ot edna napalno sebedostata4na ikonomika da se prevarne v ruina.mi nali sega ve4e noja oprq do kokala i na bedni i bogati.mojem da badem parvi a sme posledni,e tva ako ne e glupost.
9
0
 
0
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 15 години
Той припомни, че старите управляващи сега се готвят отново да заграбят властта, заедно с новата псевдо опозиция в лицето на ГЕРБ. "И тройната коалиция, и ГЕРБ искат корпоративният данък да най-нисък, за да облагодетелстват своите обръчи от фирми. Същевременно те приеха плоския данък, който отново взема от бедните за сметка на олигарсите", посочи националистът, което залата поде в викове "Долу БСП". Пред гражданите на Плевен Сидеров посочи още, че именно ГЕРБ са "за" влизането на Турция в ЕС, което ще е краят на България. Същевременно властимащите упорито избягват приемането на повече от 60 законодателни предложения на АТАКА, които могат веднага да допринесат за излизането ни от кризата. "Ако само едно наше предложение беше прието, в хазната щяха да влязат 10 млрд. лева - имам предвид анулирането на заменките на държавни гори", напомни лидерът на АТАКА като съобщи, че на тази сума се равняват заплатите на всички българи в държавния сектор за две години.Не на последно място, според Сидеров, стои и борбата с корупцията, защото тя в момента е оплетена с властовите структури. "За каква алтернатива на сегашната коалиция говорим, след като Иван Костов получаваше куфарчета с пари от Косьо Самоковеца", попита лидерът на АТАКА. "Станишев пък се кани да хариже остров св. Кирик край Созопол на Ахмед Доган. Затова съм категоричен, че когато АТАКА има едно стабилно мнозинство в парламента, много хора ще отидат на съд. Ако не свърша това, вземете ми главата, както е казал уста Кольо Фичето", добави Сидеров, което изправи на крака препълнената зала. Срещата завърши с изпълнение на националния химн, който множеството изпя в един глас заедно с делегацията на АТАКА.
8
0
 
0
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 15 години
ВОЛЕН СИДЕРОВ: АТАКА иска нулев ДДС за българските производителиХората в региона мизерстват заради вноса на земеделска продукция от Турция, заявиха стотици граждани от областта "Само партия АТАКА иска да се въведе нулев ДДС за българските производители и митнически бариери за вносната селскостопанска продукция. Така ще помогнем на родното земеделие да се изправи на крака". С тези думи във вторник вечерта лидерът на АТАКА Волен Сидеров откри поредната си среща със стотици свои привърженици в препълнената до краен предел зала на Драматичния театър "Иван Радоев" в Плевен. Регионът е предимно аграрен и думите на националиста бяха посрещнати с аплодисменти.Начело със Сидеров да се срещнат със хората от региона дойдоха и всички български и евродепутати на АТАКА, както и централното ръководство на партията. Поради огромния интерес към срещата-разговор организаторите се видяха принудени да разположат много симпатизанти на самата сцена, тъй като в залата и коридорите на театъра не остана празно място."Земеделските производители в региона, а и в цяла България, са поставени в патова ситуация, след като властта допусна внос на плодове и зеленчуци от Турция и Гърция, за сметка на нашата стока", посочи пред националистите 48-годишният производител Стефан Якимов. Той бе категоричен, че само АТАКА иска строг контрол и митнически тежести за чуждите производители, с което да се даде рамо на българското земеделие.Пред плевенчани Сидеров уточни, че единствено програмата на АТАКА, по която ще работят патриотите след влизането си във властта, предвижда и нулева ставка на лекарствата и стоките от първа необходимост, за да може българинът "най-сетне да си поеме дъх". "Управляващите днес крият, че е напълно възможно и ДДС да се връща на редовия купувач, който да събира касовите си бележки от покупките си и в края на годината тези 20 % от платените вече пари да му бъдат възстановени", каза лидерът на АТАКА. Така по думите му ще се подпомогне бедният за сметка на богатите търговци. "В момента обаче се получава обратното - олигарсите въртят своите далавери и източват милиони от ДДС, а народът затъва все повече и повече в тинята на бедността. Време е на това да се сложи край! Затова обаче е нужно във властта да влязат истински българи, които да управляват с мисъл за гражданите на България, а не за далаверите на олигарси, които в момента са под опеката на тройната коалиция", отсече Сидеров. Според него обаче няма друга партия освен АТАКА, която е способна да извърши тази крачка към едно по-добро бъдеще. Тези думи плевенчани аплодираха със скандиране "Волен" и "Атака".
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не може нещо само да се експлоетира и да остане нещо от него...Жалко, че никой не разбра от управляващите, че при изискванията към този сектор, трябва да се "налеят" много пари в него, за да заработи!Когато някой го разбере, вече няма да има животновъдство.
6
0
 
0
 
! Отговори
boristodorov56.blog. преди 15 години
Я не се бъзикайте, отвчера българина Станишев, каза , че земеделиета ни е в центъра на полезревнието на правителството; че никой не го е подкрепял така през тодините на прехода - с такова масивно източване на парите по САПАД.Няма криза и Станишев го каза вече!
5
0
 
0
 
! Отговори
M преди 15 години
ТЯ БЪЛГАРИЯ Е ПРЕД ФАЛИТ -ТЕ ЗА НЯКВО УБИТО ЗЕМЕДЕЛИЕ СЕ РАЗТРЕВОЖИЛИ
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Земеделието ни е в икономически колапс! Сериозно?!? И от кога така? Повече за проблема и изобщо: .bgsviat.narod. /
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
dokato tarpite riazanite da vi upravliavat,taka 6te e i po-lo6o
2
0
 
0
 
! Отговори
разоРЕН преди 15 години
Като чете човек за безхаберието навсякъе, НЕВРОЗА ще стане. Вие знаете ли пък какво е да имаш шефове от бившия СОЦ?
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ш..ибана държава