Туристки не били изчезвали на Пампорово

Диспечери на 112 направили гафа, не знаели английски
31 яну 2010 13:09,
133
Туристки не били изчезвали на Пампорово
Снимка: Булфото

Неразбиращи английски език диспечери на спешния телефон 112 са направили гафа с изчезналите туристки в Пампорово.

До този извод стигна разследване на полицията в Смолян, съобщиха за Dnes.bg от Областната дирекция на МВР в града.

Истината е, че семейство англичани прекарвали зимната си ваканция в новозакупена от тях къща в зимния курорт.

Снощи жената, която била на средна възраст, се почувствала зле и повикала линейка чрез телефон 112, но говорила на английски език.

Тя предполагала, че лекарите могат да не намерят къщата, и посочила като ориентир ски пистата в района на Стойките.

Диспечерката обаче разбрала, че двамата английски туристи са се загубили на ски пистата, а не че живеят до нея.

Колата на „Бърза помощ” обикаляла около час района и като не намерила туристи, от спешния център предали сигнала на Планинската спасителна служба, които от своя страна тази сутрин започнаха издирване на „безследно изчезналите”.

Според разследващите от смолянската полиция, до объркването се стигнало заради некоректно подадената информация за адрес от страна на англичаните и липсата на говорни умения по английски език от страна на диспечерката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Мат'риал преди 14 години
И служителките в обществени институции пишат на компа с два пръста и ги чакаш сума ти време да свършат и най- елементарното нещо!
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ами не могат - такава е системата - ако не ти кажат точен адрес не става - а в бърза помощ са *** - те искат да се чака на центъра на селото - ТОВА АКО НЕ ВИ ХАРЕСВА СИ ТЪРСЕТЕ ЧАСТНИ ДОКТОРИ - ИНФОРМАЦИЯТА Е ОТ ИЗВОРА !!!!!!!!!
91
0
 
0
 
! Отговори
знаещ преди 14 години
елате в търговище и ще ахнете, има хора допреди година не знаеха що е интернет, и разговорире по телефона с чужденци се водеше на български но сруски акцент с усилено ръкомахане все едно че го виждат отсреща става въпрос за м.цонев човек с бурно минало
90
0
 
0
 
! Отговори
Местно наречие преди 14 години
Некадърни кадри ей! Ама знаещите по два езика няма да работят за по 500 лева заплата я!
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Официалният език в България е бъргапски, а не английски. Предполагам че поне диспечера разбира "help" или англичанката може да каже "помощ".Защо обаче от служба 112 не могат да опредерят мястото от което идва обаждането по-номера на телефона? Амо ако обаждащият се не може да каже повече от "помощ"? Ще трябва да умре ли?
88
0
 
0
 
! Отговори
гуньо преди 14 години
112 е кол център и би трябвало обажданията да се записват, а диспечерките да говорят ПОНЕ английски.
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
нищо подобно - нуждаещите се от помощ винаги трябва да оставят телефон за обратна връзка ,а не да го изключват. Кой знае как е обяснила обаждащата се къде се намира къщата и- досега не съм чула къща да се намира на писта - казва се точно улица и номер - а ВЕЛИКАТА "БЪРЗА ПОМОЩ " ИСКА В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА ДА СЕ ЧАКА ЛИНЕЙКАТА В ЦЕНТЪРА НА СЕЛОТО ИЛИ ПРЕД КМЕТСТВОТО - ТОВА Е ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ - НЕКАДЪРНИЦИТЕ СА НЯКЪДЕ В ДРУГИТЕ ИНСТИТУЦИИ - НАПРИМЕР СЕЛСКИТЕ ДОКТОРИ
86
0
 
0
 
! Отговори
артемида преди 14 години
И ти си права како Пенке, но аз си мисля, че диспечерката не е само една на смяна и е въпрос на организация да се подбират в една смяна диспечерки с различни езици,които да се допълват.Едната е с руски, другата с немски и така.Вярно е,че тези решили да купуват къщи тук трябва поне малко усилия да положат за българския,но пък и той никак не е лесен,а повечето идващи тук са бараби-долна прослойка пенсионери от западното общество, за които ученето е нещо много чуждо.
85
0
 
0
 
! Отговори
артемида преди 14 години
Доводите,че в България чужденците трябва да говорят български са меко казано смешни и нелепи.Диспечерките са сложени да оказват съдействие на всички, поискали помощ, а те могат да бъдат както българи, така и чужденци.Това е работно място,за което знаенето поне на един чужд език е задължително.Все пак не за всяко работно място има такова изискване.Да не говорим, че статута на английския в света не е като статута на българския.Просто диспечерката е поредната куха, проста и необразована лейка.
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
знаете ли в телефон 112 има много свободни места - така че ЖЕЛАЕЩИТЕ С МНОГО ЧУЖДИ ЕЗИЦИ - МОГАТ ДА ЗАПОВЯДАТ - НА ВСИЧКИ ЖЕЛАЯ КЪСМЕТ И ВИСОКИ ЗАПЛАТИ!!!!!!!!!!
83
0
 
0
 
! Отговори
кака Пенка преди 14 години
айде стига *** с изказванията,ами ако диспечарката е владеела Руски ,кво правим,що трябва да е учила английски ,ако не и е трябвал и второ аз ако си закупя къща в друга държава с ясното съзнание ,че ще живея там ,ще положа усилия да се науча поне да се представям на съответния език,с адрес и т.н.
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Разбира се на държавна заплата и на държавна дажбица са назначени всякакви *** - Не занае английски. Егати!200 000 държавни служители хрантутим - 200 000 ***, роднини, любовници, баджанаци и т. н.
81
0
 
0
 
! Отговори
Nerealen преди 14 години
Абе ти да не пасал овце по време на училище??? Поне малко английски или немски или френски не си ли научил в час или овцете си блеят така интернационално
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
тази работа е много натоварена и изключително ниско платена . така че моля друг път нуждаещите се да звънят на 150 например - И ДА ВИДИМ ТОГАВА КАКВО ЩЕ СТАНЕ !!!!!!!!!!!!!!!??????????
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
а някой знае ли каква е работата на операторите в 112 - звънят предимно *** ЗА ЛИНЕЙКИ И ПЛАШАТ ЧЕ ЩЕ ВИКАТ ВТВ .ЧУЗДОЕЗИКОВИТЕ ПОВИКВАНИЯ СА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 5-6 НА СМЯНА И ВИНАГИ ИМА ДОБРЕ ГОВОРЕЩИ ОПЕРАТОРИ В 6 ТЕ ЦЕНТЪРА НА СЪОТВЕТНИЯ ЕЗИК - С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ИСПАНСКИ МОЖЕ БИ - АНГЛИЙСКО ГОВОРЯЩИТЕ СА ПОНЕ 7-8 ДО 10 НА СМЯНА.ДРУГ Е ВЪПЛОСЪТ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ОБАЖДАЩИТЕ СЕ ПОЧТИ ВИНАГИ НЕ СИ ЗНАЯТ АДРЕСА И ЗАПОЧВА ЕДНО ОБЯСНЕНИЕ - "АМИ ЕЙ ТУКА КАТО ДОЙДЕТЕ ЩЕ ВИДИТЕ ИМА ЕДНА БУДКА" НАПРИМЕР .
78
0
 
0
 
! Отговори
Жо преди 14 години
ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЧУЖД ЕЗИК ? Няма такова животно. Когато те приемат на работа в длъжностната характеристика трябва да е записано ИЗИСКВАНЕ- владеене на чужд език. Може да има изискване- шофьорска книжка, работа с компютър и т.н. Ако няма записано такова изискване, не могат да го искат от теб.
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ми защото в щатите не се учи български в обикновено училище. А в България английски се учи във всяко училище. Аман от двойкаджий...
76
0
 
0
 
! Отговори
44 преди 14 години
В голяма заблуда си. Или си много необразован или принадлежиш към категорията за която споменах. У нас винаги са се учели чужди езици и то не само френски. Напъни се да потърсиш и да разбереш колко английски, немски и френски езикови гимназии е имало по социалистическо време. Освен това във всички средни училища се учеше западен език по избор (освен по селата)
75
0
 
0
 
! Отговори
боян преди 14 години
И аз да звънна на 911 в Щатите и да говоря на български няма да ме разберат. Откъде накъде тук за 318 лв. заплата ще трябва и английски да владеем?
74
0
 
0
 
! Отговори
do 72 преди 14 години
za pyrvata chast ne si prav... qvno ti si izlizal ot vashe selo nqkolko pyti obache ne si obektiven...vinata ne e na tozi koito raboti na nego mqsto a e na koito go e naznachil.. toi e glup***ka.. toi trqbva da predvidi che v pamporovo sa 70%chujdenci... i da naznachi nqkoi koto da moje da vyrshi rabota.. ama tozi shte iska mn pari.. i zatova shte slojim nqkoi v naprednala vyzrast koito dori ideq si nqma kvo e angliiski. taka s nashte pari shte si kupim x6, prostitutki i koka