Туристки не били изчезвали на Пампорово

Диспечери на 112 направили гафа, не знаели английски
31 яну 2010 13:09,
133
Туристки не били изчезвали на Пампорово
Снимка: Булфото

Неразбиращи английски език диспечери на спешния телефон 112 са направили гафа с изчезналите туристки в Пампорово.

До този извод стигна разследване на полицията в Смолян, съобщиха за Dnes.bg от Областната дирекция на МВР в града.

Истината е, че семейство англичани прекарвали зимната си ваканция в новозакупена от тях къща в зимния курорт.

Снощи жената, която била на средна възраст, се почувствала зле и повикала линейка чрез телефон 112, но говорила на английски език.

Тя предполагала, че лекарите могат да не намерят къщата, и посочила като ориентир ски пистата в района на Стойките.

Диспечерката обаче разбрала, че двамата английски туристи са се загубили на ски пистата, а не че живеят до нея.

Колата на „Бърза помощ” обикаляла около час района и като не намерила туристи, от спешния център предали сигнала на Планинската спасителна служба, които от своя страна тази сутрин започнаха издирване на „безследно изчезналите”.

Според разследващите от смолянската полиция, до объркването се стигнало заради некоректно подадената информация за адрес от страна на англичаните и липсата на говорни умения по английски език от страна на диспечерката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
kupi si razgovornik :)
52
0
 
0
 
! Отговори
Cool преди 14 години
Щом работиш на гореща линия за СПЕШНИ ПОВИКВАНИЯ кой назначава кадри без знания?Как се оказва помощ-ами като се реагира своевременно,а тук-излагация.Друг въпрос е с каква бързина се препредава сигнала към съответната служба.Лично на мен ми се е налагало да звъня на 112 заради нужда от лекар,а линейката дойде с голямо закъснение.
51
0
 
0
 
! Отговори
сдсад преди 14 години
ами да ги в майната, като са дошли в България да научи поне 20 думи на български за случаи като тези. Аз ако ида в Англия и незнам една дума на английски там дали ще ме разберат?
50
0
 
0
 
! Отговори
ГО преди 14 години
до 47,НАИСТИНА ЦЕНТРАЛАТА Е В КЪРДЖАЛИ,ТЕ ТАМ БЪЛГАРСКИ НЕЗНАЯТ,КАМО ЛИ АНГЛИЙСКИ...
49
0
 
0
 
! Отговори
Жо преди 14 години
ОФИЦИАЛНИЯТ ЕЗИК в България е българския. Тези, които са дошли да живеят тук, трябва да се адаптират. Това си е техен проблем. Българите, като отидат в чужбина, се приспособяват към местния език. Има, обаче, нации-шовинисти, които считат, че всички трябва да се нагаждат към тях- немците, англоговорящите, руснаците и др. Спомням си, как постоянно живеещи у нас рускини през соца не се и опитваха да говорят български. А на служители,ползващи чужд език в тел. 112, трябва да се заплаща допълнително
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тия английски тарикати са си купили къща на евтино и хубаво. Плюскат и пият евтино, но очакват българите да им работят като че взимат английски заплати и да ги вземат със въртолет като ги заболи корема..Е не става така хем вълка сит хем агнето цяло
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защо им е да учат английски те си знаят турски! Ако не ме лъжи паметта центрлата на 112 е в Кържали!!!
46
0
 
0
 
! Отговори
садас преди 14 години
диспечарите на тоя телефона взимат 350-400лв заплата...трябва да сме благодарни че въобще работят и отговарят на български...който иска на английски да си купува къща в щатите или англия и да звъни на 911
45
0
 
0
 
! Отговори
няма значение преди 14 години
точно така, съпругът ми е кадърен инженер, с два езика, с владеене на компютри, но няма работа за него, и затова работи в чужбина, докато на една моя позната съпругът й е със средно образование, не знае езици, не е работил никога с компютри ама цял живот е бил на работа в областния съвет - "кадърно момче", и му предложили да работи в 112 и го одобрили, като специално са го препоръчали!! При нас не е важно какво знаеш и можеш, а какви връзки имаш и коя партия е на власт!
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ей *** народ слаба държава. 4 как може да мислиш толкова просташки.дА звънели на приятел та той да звъни на 112....на баба ти хвърчилото ***.Леле каква простотия е в България.
43
0
 
0
 
! Отговори
Киликанзер преди 14 години
Типично за всички държавни служби. Назначават неграмотни връзкари, а после трошат парите на данъкоплатците да ги пращат на курсове.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
наистина целият свят говори английски но в България дори шепа хора които трябва да ползват английски по време на работа/за което се заплаща разбира се/не знаят английски а трябваше да бъдат обучени докато Емел се бавеше съо започването на 112 да работи.А в училище уж се учат чужди езици .Къде са възпитаниците на езиковите гимназии.По *** и неговорещи чужди езици от българите няма.Румънци сърби македонци гърци и турци са много по-напред от нас за съжаление.
41
0
 
0
 
! Отговори
az преди 14 години
da ne bi samo dispecherite da sa nekadurni. V Bulgaria vuobshte nqma kadurni kadri za kakvato i da e rabota, na nai niskite niva e takava situaciqta na po visokite e oshte po zle. Politicite li ili sportistite sa ni silni? Ili dori uchenite v BAN deto edno izobretenie nqma znachimo masa vreme, uchitelite li deto nai slabite ot kandidatstudentskite izpiti vlizat filologiq.. obrazovanieto e slabo, horata sa murzelivi i za tova nivoto e takova :) dano pone bulgarski znaqt dispecherkite
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Жената може да е получила инфаркт, а те обикаляли пистата
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е за 400 лева професор ли да работи ,като диспечер. А и да си учил Хенгилийски ,и те имат дивашки диалекти,дори вътре в Англия не могат да се разберът.Аз най добре се разбрах с Грък ,но и той го беше учил по учебници,не от майка си краварката.
38
0
 
0
 
! Отговори
БИФОР ДЪ ГЕЙМ ! преди 14 години
Е ТЕ ВСИЧКИ ДИСПЕЧЕРКИ ТАМ СА ОТ КЪРДЖАЛИ И ЕДВА ЛИ ЗНАЯТ И 2 ДУМИ АНГЛИЙСКИ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ И АНГЛИЧАНКИТЕ СА ГОВОРИЛИ ПИЯН ЛОНДОНСКИ ДИАЛЕКТ И Е СТАНАЛА ЕДНА КОМУНИКАЦИЯ ЧУДО ;)) ЩО НЕ ИЗВИКАХА СТОИЧКОВ ДА ИМ КАЖЕ КАК СТАВАТ ТЕЗИ НЕЩА , СЪМТАЙМС ЛЮЛ , СЪМТАЙМС УИН !
37
0
 
0
 
! Отговори
до 33 преди 14 години
Какво казваш
36
0
 
0
 
! Отговори
!!! преди 14 години
ЗАЩО СЕ ЗНАНАЧАВАТ РАЗНИ НЕКАДЪРНИЦИ КАТО ДИСПЕЧЕРИ В 112?????? ДАЖЕ ЕДИН АНГЛИЙСКИ НЕ ЗНАЯТ!!!! АМАН ОТ ВРЪЗКАРИ!!!!!!!
35
0
 
0
 
! Отговори
Глупости преди 14 години
Английския е интернационален език колкото Френския,Испанския,Португалския,Китайския и Арабския например.Чувал съм как говорят "английски" чужденците,а и работя с такива и мога спокойно да заявя че дори образован англичанин може да те накара да се чудиш какво си учил.
34
0
 
0
 
! Отговори
jorkata преди 14 години
За да има възмездие, този който е назначил неграмотната за тази длъжност диспечерка,да поеме всички разходи по издирването и да бъде наказан.Инъче нямаме оправия трябва да има наказуемост.