Какво ще е времето във времето, синоптиците не знаят

Иначе ни чака затопляне с 2 градуса до 2050 г.
10 авг 2010 16:30,
33
Какво ще е времето във времето, синоптиците не знаят
Снимка: БГНЕС

С 2 градуса ще се повишат температурите в България през 2020–2050 г., а до 2100 г. – с 3-3,5 градуса. Валежите пък ще намалеят съответно с 10 до 20%.

Такъв е анализът на тенденциите в климата, изготвен от специалисти от Националния институт по хидрология и метеорология (НИХМ) към БАН.

С около 2 градуса ще се повишат температурите у нас до 2050 г., през август ще има условия за пожари, предупреждават метеоролози от БАН.

„Какво ще бъде времето във времето обаче, е съвсем отделен въпрос“, заяви доц. д-р Валери Спиридонов, заместник-директор на института.

Той отбеляза, че през следващите години се очаква засушаване, като най-засегната ще е Югоизточна България.

Сравнението е на база изминалия 30-годишен период, като още от края на 70-те години на ХХ век се наблюдава тенденцията към затопляне на климата у нас, а в световен мащаб – повишаване на екстремните метеорологични явления, отбеляза доц. Спиридонов.

В 18 от последните 21 години има положителни аномалии на средногодишната температура на въздуха. Така през миналата година за България тя е била с 1,2 градуса над климатичната норма.

В същото време валежите у нас през юли са били 300% над обичайното за периода (т.е. за един ден е паднал такова количество дъжд, колкото е нормално за месец), а 2010 г. може да се окаже най-топлата от 100 години насам, прогнозираха от института.

Снежната покривка също намалява, посочи доц. Веселин Александров, директор на департамент в НИМХ. Той препоръча инвестиране на средства в оръдия за изкуствен сняг по пистите и в системи за капково напояване на земеделците.

Вятърът в следващите десетилетия ще намалее в планините и ще се увеличи по Черноморието, затова именно там според учените е най-подходящото място за изграждане на ветрогенератори, особено около Калиакра.

Колкото до краткосрочната прогноза, август ще е горещ и сух с температури до 40 градуса. Най-горещо ще е между 10 и 20 август, когато ще има по-голяма опасност от пожари.

Въпреки съкратения бюджет (с 1,5 млн. лв.), от НИХМ при БАН обещаха да не спрат прогнозите, нито пък да намалят успеваемостта им.

„Имаме ресурс да работим само август, септември и октомври, преминали сме на 6-часов работен ден, а където не сме на смени, вземаме по 5 дни в месеца неплатен отпуск“, обясни проблемите на института директорът му Георги Корчев.

„Смятаме, че това е временна мярка, водим разговори и чакаме реакция от правителството“, подчерта той.

Някои дейности на института ще бъдат редуцирани още през септември, а вече са направени всички възможни съкращения, съобщиха от ръководството му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
до Аршик преди 13 години
Поете,за съжаление не зависи само от нас.
10
1
 
38
 
! Отговори
аршик преди 13 години
РИТОРИЧЕН ВЪПРОСДали ний хората ще осъзнаемДве истини кристално прости:Че всичко наше е назаемИ че Земята е хазаин,На който ний сме лоши гости?
9
3
 
8
 
! Отговори
ч0ч0 преди 13 години
От известно време престанахте да се занимавате с фикс-идеята за глобалното затопляне-за съжаление пак започнахте.30 000 учени от различни области разпространиха меморандум,че базовите данни,на които почива ненаучната хипотеза за затоплянето са манипулирани.Спрете да давате трибуна на недоказани псевдонаучни теории!Очаква ни тояно обратното.
8
0
 
5
 
! Отговори
ссс преди 13 години
глупости
7
2
 
3
 
! Отговори
dfdfd преди 13 години
hora az obojavam zimnite sportove a sega kato razbiram che klimatat se promenq mi se plache .. minalite godini tolkowa hybaw klimat imashe .. a sega na sichky my sa .... maikata.. nz kakyv shte e jivota naprede no sysipahme bydeshteto na decata si za plynocenen jivot :(
6
3
 
19
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Вие не знаете какво ще е времето утре а правите прогнози за 40 години напред. И то какви прогнози. Друг метереолог от *** днес твърди в в-к24 час че идва захлаждане. Аде уточнете се пък тогаз ни кажете какво ще е времето. Предлагам заплатата ви да се сформира по броя точни прогнози за месеца. *** че умрете от глад. завалииките
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на кой му пука какъв ще е климата тук след 20-30г ? че то няма да я има на Картата тая държава... дано до тогава някоя високотенологична нация да ни е поробия... (по точно *** който тогава ще живеят тук) и да има пак екология :)
4
1
 
3
 
! Отговори
Timoti преди 13 години
Kak ti se vijda pustinq na mqstoto na dobrudjanskiq krai che i na pogolqmata chast ot evropa mojem da si napravim edin Las Vegas.... kakto i da e shegite kai namqt za vsichko... ami ne mi se vqrva da ima chak takiva anomalii i golemi temperaturi no znae li chove vsichko moje da vidi v dnesno vreme....!!!
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези прогнози за 40 г. напред са чиста лъжа.Миналата година (2009) на 31.12 беше 20 градуса. Хората ходеха по къс ръкав.Сега тези температури в Русия и Европа.Кога е било това?Ако тенденцията се запази, догодина незнам какво ни чака.
2
0
 
8
 
! Отговори
Луиза преди 13 години
Въпреки съкратения бюджет (с 1,5 млн. лв.), от НИХМ при БАН обещаха да не спрат прогнозите, нито пък да намалят успеваемостта им.Имаме ресурс да работим само август, септември и октомври, преминали сме на 6-часов работен ден, а където не сме на смени, вземаме по 5 дни в месеца неплатен отпуск, обясни проблемите на института директорът му Георги Корчев.ЕТо за това днес има 3 статии в днес.бг за времето от БАН. Хората шумят, защото не им стигат парите. Играете си с огъня, хора.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЩЕ ИЗПУКАМЕ ВСИЧКИ НАКРАЯ, ТОВА Е ЯСНО.