До 7.5 по Рихтер България оставала цяла

Министър Плевнелиев: Панелките са сметнати за такова земетресение
11 сеп 2010 13:25,
186
До 7.5 по Рихтер България оставала цяла
Снимка: GettyImages/Guliver Photos

“Панелките са сметнати за силно земетресение. Стандартите, проектирането и контролът по изпълнението на проектите гарантирали издръжливост на сградите при трус от 9-а степен по скалата на Медведев или около 7,5 по скалата на Рихтер”, обяви в ефира на Дарик радио министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

“Бих посъветвал гражданите, когато видят някой да руши структурни елементи на сградата им, да се обадят в общината. Всяка реконструкция на сградата предвижда строително разрешение”, заяви той и напомни, че никой няма право за реконструира без разрешение.

“Дълбоко се надявам колони и носещи конструкции да не са махани по сградите, това е голям проблем ако е така.

Гражданите трябва да се обърнат към общините моментално, ако някой е махал конструкции на блока им без строително разрешение.

Още по темата

Не можем да свършим цялата работа на гражданското общество. Ако искат гражданите да живеят спокойно и да знаят, че сградата им ще издържи 9-та степен по Медведев, то нека се обадят веднага в общината, ако някой им блъска по партера”, посъветва още министърът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: строителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е вярно, 1960г в Чили, 9.5 по Рихтер. Ползвайте гугъл!
147
5
 
1
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Тулски - 9 по Рихтер не е регистрирано не само в Турция, но и никъде по светът. Най-силните две земетресения са регистрирани в Индия и са с магнитуд 8.6
146
4
 
5
 
! Отговори
планинец преди 13 години
Най-сигурната сграда си остава землянката ;)
145
5
 
1
 
! Отговори
инж. Аз преди 13 години
сметнати са да, но с българските коефиценти за сеизмично въздействие, които са близо 2 пъти по-малки от европейските. Отделно тези панелки поради некачествено изпълнение на заварките и многото "планирани" реконструкции, ще сме късметлии ако издържат на 5,5 6 степен.
144
2
 
1
 
! Отговори
БАУ преди 13 години
"Колкото по-плитко до земната повърхност е епицентърът"- ето заради такива като теб профани, даващи акъл и претендиращи за ПОПРАВАЧИ, никога няма да сме държава, а още по- малко гражданско общество! Та вземи се ОГРАМОТИ поне малко, преди да даваш поправителни, невежо архаично същество!
143
3
 
6
 
! Отговори
omainiq преди 13 години
когато стана голямото земетресение с епицентър Вранча през 1989г. беше 6-та степен по скалата на рихтер от панелките в град Добрич имаше само малко паднало от фасадната мазилка,а тези с пълзящ кофраж бяха страшна гледка бяха зейнали огромни дупки в стените който в последствие запълваха със зидарийка...Плевнелиев може би е прав,даже се моля да е прав
142
5
 
7
 
! Отговори
*** преди 13 години
По-добре да не разберем никога, дали министъра е прав или не. Дано Господ да пази България, въпреки че в последните години направихме всичко възможно да Го разочароваме.
141
2
 
1
 
! Отговори
Георгиева преди 13 години
Много правилно!
140
4
 
1
 
! Отговори
asi преди 13 години
samo tova lipsva na bg,malko sa i kradzite koito veche 20 godini samo si predavat vlasta edin na dryg.gorkia narod koito ostana v bg.nie mladite odavna osaznaxme i si plyxme na petite,no vazrastnite xoriza ,gospod da gi pazi.
139
15
 
5
 
! Отговори
уплашен преди 13 години
България може да оцелее след силно земетресение, но от управлението на ГЕРБ ще бъде затрита. Всички икономисти /знаещи, не от типа Дянков/ казват, че политиката на правителството е пагубна, но явно на нас не ни пука, ние сме мазохисти.
138
4
 
7
 
! Отговори
Bob the builder преди 13 години
До 7.5 по Рихтер България оставала цяла....и че панелките са сметнати за такова земетресение....ГЛУПОСТИ !!! НЕСЪСТОЯТЕЛНИ ТВЪРДЕНИЯ,ЦЕЛЯЩИ ДА НЕ СЕ ПРЕДИЗВИКВА ПАНИКА СРЕД НАСЕЛЕНИЕТО!....Вече 20 години всеки 'новодомец' във стара сграда прави 'подобрения', които в крайна сметка само намаляват устойчивостта й..Плюс това не искам да си мисля с какви параметри е бетона за сградите, които са строени между 1991 и 2003 год.и изобщо не искам да мисля за качеството на строителство на такива сгради
137
3
 
5
 
! Отговори
tulski преди 13 години
България не е в такава зона, че да има 9 по Рихтер. Не гледайте Турция ! През нея минава Анадолския разлом, с който нямаме нищо общо. Притесненията са излишни.Дори теоретично няма вероятност за такъв земетръс у нас. Всъщност май в цяла Европа никога не е регистриран 9 по Рихтер.
136
1
 
7
 
! Отговори
БКП(БСП)-КГБ Е МАФИЯ преди 13 години
АБЕ НАЙ - ДОБРЕ Е ДА НЕ НИ СРЕЩА ,,МЕЧКАТА,, !
135
7
 
14
 
! Отговори
стефанова преди 13 години
Само вярата в Бог дава сигурност испокойствие на човек. При земетресение човек неминуемо отправя поглед и мисъл към Бог и вижда, че без неговата милост е загубен!
134
4
 
6
 
! Отговори
НЯМА ЗАБЛУДИ 137 преди 13 години
ИМА НЕОСПОРИМИ ИСТИНИ!!!!!ПОГЛЕДНИ В ГЪРЦИЯ--СТРОЯТ ,САМО НА 3-ЕТАЖА!СОФИЯ , Я ЛОВЯТ ВСИЧКИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ НА КОМШИЙТЕ:ВРАНЧА, СКОПИЕ,ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ!ВУЛКАНА ВИТОША, Е ТОЧНО В ЦЕНТЪРА!
133
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 13 години
И престанете с тоя Рихтер. Хората се интересуват от въздействието на земетресението върху сгради и пътища (не дай боже и върху ланшафт). Отделената енергия се интересува никого, освен сеизмолозите, затова те да благоволят да дават информация по скалите на Меркали и Медведев (които са идентични).
132
2
 
5
 
! Отговори
omainiq преди 13 години
не знам кой разпространява слуха за панелките,ако заварките имат 40-50 години живот- добре съгласен съм,че на панелките живота им е толкова години,но бетона до 200 години след изливането си все повече се заздравява и чак след 200 години губи качествата си,така че ако са здрави заварките нашите панелки са и по здрави със остаряването си...
131
1
 
1
 
! Отговори
Смелчага преди 13 години
не бой се бре я сам далече
130
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Скалата на Медведев измерва въздействието върху сгради и ланшафт, скалата на Рихтер - отделената енергия. Въздействието зависи не само от отделената енергия, но и от дълбочината на хипоцентърът, характеристиките на земната *** в районът, отдалечеността на епицентърът (най-вече).Самото механично приравняване на Медведев към Рихтер отстрана на министърът, говори само за пълното му невежество. Като ще плямпа по радиото пред цяла България, поне да се беше ограмотил малко... ама министър на ГЕРБ...
129
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Витоша не е и никога не е била вулкан, само има подобра форма. Това е масова заблуда, започнала някъде около началото на ХХ век.