Скандал в ТЕЛК-Пловдив: Инвалиди остават без пенсии

Общината си взима сградата, твърди, че ще прави детска ясла
27 сеп 2010 21:23, Илиян Велков
21
Скандал в ТЕЛК-Пловдив: Инвалиди остават без пенсии
Сградата на ТЕЛК. Снимка: Dnes.bg

Има опасност близо 300 хиляди души от цяла Южна България да останат без инвалидна пенсия и без помощи за ток и парно. Причината е заповед на община Пловдив, с която местната управа си взима сградата на ТЕЛК. Държавната институция се е помещавала през последните 10 години под наем.

Преди 15 години сградата зад Съдебната палата е била ясла, днес в нея се помещават комисиите на ТЕЛК, които обслужват най-големите области на Южна България. На ден през гишетата минават за освидетелстване по 100 души с увреждания, а на месец се преосвидетелстват допълнително по 1500 инвалиди.

Най-недоволни от закриването на ТЕЛК са болните, които всеки ден се редят на дълги опашки.

"Пълен абсурд е да ни местят сградата, тук е удобно, защото е на центъра", обясни пред Dnes.bg една от чакащите жени пред лекарските кабинети.

Според д-р Райна Ангелова, която работи 20 години в ТЕЛК, заповедта е недопустима.

"За да се измести ТЕЛК, работата трябва да спре поне за един месец, а това означава, че хиляди ще останат без инвалидна пенсия", коментира административният отговорник на ТЕЛК д-р Райна Ангелова.

Друг проблем е, че цялата картотека на лекарската комисия от над 300 хиляди досиета трябва да бъде изнесена, но към момента не се знае къде.

"Аз освидетелствам психичноболни, ако кажа на един от тях, че ще остане един месец без пенсия, той ще ме убие", жалва се психиатърката на ТЕЛК.

"Ще намерим сграда на ТЕЛК и няма да изгоним лекарите насила", обясни зам.-кметът по общинска собственост Александър Долев. Той каза още, че община Пловдив има намерение сградата да се превърне в детска ясла, защото местата не достигат.

Според хората, а и според част от лекарите, всичко се прави, защото теренът е апетитен. Те са на мнение, че от сградата не става ясла, защото кабинетите са оформени като за административни офиси, а дворът отдавна е застроен от нови сгради.

От Териториалната експертна лекарска комисия ще обжалват заповедта на общината пред Върховния административен съд.


21
Още по темата: Пловдив
Още от
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
време е за акция "ТЕЛК -лекари" и данъчните да ги проверят какъв е стандарта им на живот.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това наистина е безобразие
18
0
 
4
 
! Отговори
Към Властимащите преди 7 години
Е това му се вика „социална” политика да вземем от едни крайно нуждаещи се и да дадем на други ...така не губим нито левв. Само *** ли управляват тази страна или някъде там има и някой който мисли като прави нещо?????????
17
1
 
2
 
! Отговори
stan4 преди 7 години
Защо бее, майни мръсни, защо го правите бе?
16
0
 
4
 
! Отговори
гост преди 7 години
Е, много се научиха лекарите да спекулират с хората! Ще закъснеели с месец! А преди година , като се говореше, че да се запишеш за ТЕЛК ти трябват 7-8 месеца и някой не си доживяваше датата, нищо не казват! Подкупни, нагли, може би едни от най-корумпираните лекари! Другите поне се грижат , макар и малко за здравето ти. Плюс, това общината им казва, че ще излязът, когато им намери сграда. В България за всичко се спекулира с настроенията на хората. И тези ТЕЛК лекари - борци за народни права.
15
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Още като видях телк ми става ясно,че половината от тези така наречени инвалиди са сигурно по-здрави и от мен.Просто таква корупция има там,че нямам думи.От този телк държавата губи стотици милиони годишно.Отделно от болниците схемата е ясна.Докторите ходят по селата преглеждат хората и си избират 5-6 човека от някое по-голямо село и им слагат стендове.А те в действително нямат нужда и така болницата получава минумум 3-4 хиляди лева защото толова струва една операция.Не ми е болно,че спират парит
14
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
ne sa boi to skoro pri tova upravlenie cqlata darjava 6te ostane bez pensii,koi 6te gi izkarva kato nqma proizvodstvo i bezraboticata e stra6na
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
300 хиляди души на инвалидна пенсия?! А и помощи за ток и парно?! Абе, ние да не живеем след Втората световна война?!!! Значи, с моййте пари купуват ток и парно на някой...!? Ама аз съм си дал парите за данъци и нямам пари да си платя своите ток и парно?!!! Ей?! Къде живеем ние!!!
12
0
 
2
 
! Отговори
валутата преди 7 години
Не 300 лева, братче, най-малко 300 евро...
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къв ти ТЕЛК, тия са едни от най-корумпираните.Ако кихнеш получаваш пенсия, ако не го д....!
За 300 лв. те правят по-луд и от психиатър и по-болен от премазан от валяк.
Само разстрел за тия мръсници на стадион В.Левски, мразя ги!!!!!
10
0
 
8
 
! Отговори
все въпроси... преди 7 години
300 хиляди души получават инвалидна пенсия и помощи за ток и парно ???
Колко са истинските инвалиди и колко са помощите за работещите/или пенсионери/ бедни - не за братята роми, дето само това чакат и не бачкат ???
А това сграда ли е ???
9
0
 
4
 
! Отговори
uraaaaaaaa преди 7 години
то една сграда ама жива кочина. и как държавата дето се грижи под ръководстовто на БКП и разниът ему там политици е оствила телк пловдив без сграда питам аз.иначе се грижила за пациентите и лекарите.ххааххаха боже господи.царя бил гол
8
4
 
8
 
! Отговори
ИЗМАМА преди 7 години
И за тези 10години наем,колко пари е платено от Данъците ни на Пловдивските Реститути.Сигурно около 100,200 или 300милиона лева.Няма по-крадливо племе в България от Майните.
7
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами те го казаха още зимата, не случайно Бойко каза че цалата държава е една схема и просто да се чуди човек откъде да почне...Нещо което е съспивано 20 години.....Но най-ми е чудно на простия български народ които рабира всичко впоследствие. Къде бе досега ?!?...
6
0
 
26
 
! Отговори
Мина преди 7 години
Тази комисия така наречената ТЕЛК също има корупция .Знаетели колко наистена болни на легло не могат да получат инвалидна пенсия ,а някой хора ходят и наглед нищо им няма получават такава пенсия и такива са много,защо няма проверки.Има инвалиди които немогат без предружител,но не им дават особенно когато трябва да е от семейството.Защо...Едно момче пострада при катастрофа преди 10год. и сега е жив труп, майка му се гриже за него ,а и правят проблем че неможе да е асистент на детето си ,а тя го
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ще има пари за каквото и да било, когато има лекари които срещу 400лв. направиха много *** инвалиди за да взимат пенсии, а тези *** са здрави и си се хилят колко са тъпи българите а те какви тарикати са. Как ще има пари за истинските инвалиди...А колко още има...просто..
4
1
 
18
 
! Отговори
понеделник преди 7 години
В държавата БЪЛГАРИЯ ИМА ЛИ НЯКОЙ,КОЙТО ДА ИЗМИСЛИ НЕЩО,КОЕТО ДА Е В ПОЛЗА НА НАРОДА И УДОБНО ЗА НАРОДА Болните хораи инвалидите постоянно биват унижавани /не се отнася за *болните*подсъдими и заподозрени/
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБЕ КАКВИ СА ТЕЗ ГЛУПОСТИ, ЗАЩО ЗАРАДИ СГРАДАТА ЛИ ИЛИ Е СТАНАЛО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ И В ПЛОВДИВ НЯМА ДРУГА СГРАДА.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова пък хиляди абсолютно здрави получават инвалидни пенсии......
Робско племе!!!!!!!!!!!!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ама как добре преписват новините от телевизията, и то с 1-2 часа закъснение