В Брацигово сърдити на исторически гаф в учебник за 4 клас

Според авторите на книгата градът не е участвал активно в Априлското въстание
Обновена: 12 апр 2011 20:52 | 12 апр 2011 20:51,
92
В Брацигово сърдити на исторически гаф в учебник за 4 клас
Снимка: Булфото

Исторически гаф са допуснали авторите на учебника за четвъртокласници по предмета „Човекът и обществото”.

В темата, посветена на Освобождението на България, те са изброили градовете Батак, Панагюрище, Копривщица и Клисура като населени места, които най-активно участват в Априлското въстание през 1876 година, а за Брацигово е написано, че въстанието е потушено след пристигане на турската войска.

"Крайно възмутени сме от тези твърдения, при положение, че градът ни е участвал с над 1300 въстаници и конница от 80 коня”, заяви пред Dnes.bg шефката на местния парламент Денка Николова.

По думите й именно Брацигово е център на тържествата по повод Априлското въстание, а учебникът за 4 клас пренебрегва тези факти. По тази причина Общинският съвет е изпратил протестна декларация до образователния министър Серегей Игнатов и директора на Историческия музей Божидар Димитров.

"Настояваме историческият гаф да бъде поправен от авторите на учебника”, пише в протестната декларация.

"Запознати сме с проблема, ние също сме взели мерки и сме уведомили министерството”, казаха от Регионалния инспекторат по образование в Пазарджик.

Гафът е открит от внучката на бившия кмет на Брацигово Илия Калинов, която попитала дядо си защо Брацигово празнува Априлското въстание всяка година, а в учебника не се споменава като център на боевете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: Брацигово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
26
 
! Отговори
Вили преди 13 години
Ако имаше как, щях да ти слагам + след + ! Частичка по частичка ограбват всичко, което още пази искрицата българска у нас...
5
28
 
8
 
! Отговори
Алтер преди 13 години
Грешки в учебниците винаги е имало и ще има.Не бива от всяко подобно нещо да се прави политика, което си е една примитивна патриотарщина!
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я хванете Учебниците по география за 7-ми клас. Уж точна наука :)), а разминаващи се данни дори за площи и за земи, които ту се появяват, ту изчезват.И нов океан се появил :) според едини учебник за 7-кл., а според друг няма такъв:))) Горките ученици. Те и без това като гледам нямат много желание да учат, но и на тези, които го имаха ще им мине меракът. А история не коментирам - разтеглива е и спокойно може да се съставя и измисля учебник
3
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То има цяла държавна политика за промяна на историята ни. По форумите е пълно с ***, които се опитват да ни убедят, че сме нещо друго, което не сме. Досега нито едно правителство не поставило за разглеждане българска национална доктрина. Така, че този гаф не е съвсем гаф, а е нещо целенасочено.
2
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вместо да се сърдят,нека да си припомнят как се влизаше в Софийския университет преди 1990 г. - само по случайност там попадаха хора, които не ползваха никакъв вид от многобройните предимства, предвиждани по онова време. Кандидатстудентите попадаха в различни категории - "привилегировани" и "на общо основание". Ако си от първата категория, "влизаш" после и в научните среди "по червен килим".Сега си отговорете на въпроса какво представляват по-голямата част от онези, които днес пишат учебниците?
1
1
 
43
 
! Отговори
..с мед да го намаже преди 13 години
Денке, Денке, те учебниците са пълни с грешки - да беше само това....