ТЕЦ-Варна спря работа заради загуби

Решението е на собственика на компанията - ЧЕЗ
16 апр 2011 17:28,
108
ТЕЦ-Варна спря работа заради загуби
ТЕЦ-Варна. Снимка: Булфото

Всички блокове на ТЕЦ-Варна са спрени по решение на собственика - енергийната компания ЧЕЗ, съобщиха от синдикатите в топлоелектрическата централа. Причината са големите загуби, натрупани от дружеството заради регулираната цена на електроенергията.

Изпълнителният директор на ТЕЦ-Варна Камен Бошнаков съобщи, че три блока на централата са оставени в режим студен резерв. Още един може да бъде активиран при нужда.

Бошнаков обясни, че централата има подадена от НЕК квота от 50 милиона киловат-часа електроенергия месечно и тъй като квотата е изпълнена за този месец, до получаването на новата квота тя няма смисъл да трупа загуби.

Няма да бъдат съкращавани работници, но цените за изкупуване на електроенергия са ниски и затова ТЕЦ-Варна не може да бъде на печалба. През следващата седмица от ЧЕЗ, след обсъждане, ще вземат решение как да бъде развивано дружеството, съобщи БНР.

Стана ясно, че няма опасност от недостиг на електроенергия в региона заради предприетите мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: ЧЕЗТЕЦ-Варна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега редица квартали на Варна,и центъра ще са на тъмно най-редовно !Това е положението !Ще почне да спира тока често !
105
1
 
0
 
! Отговори
do 107 преди 13 години
Сега никой не купува, но лятото когато започнат да бичат климатиците и куроротите, а зимата как беше? Миналото лято помниш ли какво беше по морето, а след 10 години когато затворят Козлодуй? А? Тогава от къде? Именно лобито на Тецовете което дърпа конците на Трайчо Трайков е против АЕЦ защото тогава ще могат да извиват ръце!
104
2
 
0
 
! Отговори
clearly преди 13 години
цитат:,,Производството е надхвърлило квотата за продажба на електроенергия на регулирания пазар. Натрупаната загуба от началото на годината е провокирало решението за спиране''.Няма пазар за ел. енергията хораааааа хора!!! Никой не ще да купува, а вие още искате да строите. Ако пазарът не беше регулиран, някои от по-скъпите ТЕЦ-ове отдавна да са фалирали. Отдавна! Кому е нужен регулиран пазар? Сещайте се сами. За съжаление енергетиката ни още живее в комунизма - планова икономика ту дъ рууф
103
1
 
1
 
! Отговори
до 3д преди 13 години
И какво ти пречи че някои взема хубава заплата бе? Понеже твоята е малка дай всички да работим за без пари, така ли? Ех пуста завист - ако можеше да се прави ток от нея - ни ТЕЦ ни АЕЦ щяха да ни трябват в България!
102
2
 
3
 
! Отговори
до 104 преди 13 години
Цените са напълно нормални, но консумацията ни ни е абсолютно ненормална - морално остарели инсталации и абонатни станции, поне 1/3 от консуматорите не плащат, 2/3 от жилищата изпускат половината топлина навън... По бай Тошово време цената беше намалена за населението, а промишлените консуматори плащаха на завишена и така покриваха загубите, ама сега не е така! Ако сградната инсталация е нова, абонатната е добра, сградата е качествено изолирана - топла вода и парно на 80 кв.м апартамент излиза 60 лв месечно, за сравнение на 90 кв. панелка излиза от порядъка 160 лв. Едното е моята сметка, другото е на родителите на жена ми. Има ТЕЦове които не подават топлоенергия, има и топлофикации които не правят ток. ТЕЦ Варна след най много две седмици ще го пуснат на газ до ламарината когато започнат да се пълнят Златни Пясъци и Албена.
101
2
 
3
 
! Отговори
До чоко преди 13 години
Топлофицирането в страната е създадено именно с идеята да се оползотвори топлината отделяна при производството на електрическа енергия. За да не се строят големи охладителни инсталации през петдесетте години се взима решение по съветски образец жилищата да се топлофицират с получената топлинна енергия, която за ТЕЦ - овете се явява отпадъчен продукт, но ни се продава по цени надхвърлящи човешкото въображение.
100
2
 
0
 
! Отговори
чоко преди 13 години
до 74.това са две различни работи.едната е за топлофикация а другата е за производство на ток.тец варна и топлофикация нямат нищо общо
99
2
 
0
 
! Отговори
чоко преди 13 години
88ти хабер си нямаш от централи защо изобщо коментираш.никога тец не е оставал без блок.винаги е работил поне един
98
2
 
1
 
! Отговори
чоко преди 13 години
някой явно те е излъгал за заплатите в тец варна
97
1
 
4
 
! Отговори
м0рСки преди 13 години
Като не им харесва на чез да се махат! Никой не ги кара на сила тук!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
96
1
 
2
 
! Отговори
ненов преди 13 години
щом са на загуба да я върнат на държавата тази централа.Ако имаше устински управленци може би щяха да се замислят на тази тема.
95
1
 
3
 
! Отговори
3D преди 13 години
Може би ТЕЦ Варна е на загуба , но самият ЧЕЗ е на огромна печалба.Няма какво да реват , че регулираните цени на тока са им ниски.Нека да имат смелостта да пуснат на сайта си информация за заплатите си , за сумите които взеха като великденски заплати и тогава народа ще ги изтрепа.В ситуация на спад на икономиката и всеобща мизерия да взимаш стартова заплата 1000 лева без доплащанията и класа- за низшия персонал , а началниците над 3000 лева , как ви звучи?И да си изнасяш печалбата в офшорка,гот!
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мани тия до вчера реваха за екологията, лампите гасиха за "Часът на земята" и се радваха че паднала консумацията ТЕЦ-а няма пушиднес точно обратното реват, що паднала консумацията и ТЕЦ-а спрялха сега пък палете лампите да тръгне ТЕЦ-амалоумници
93
3
 
5
 
! Отговори
Стоянчо преди 13 години
Значи ТЕЦ-а ако работи - що работи? много пуши, намалете консумацията, махайте го, сложете вятърни или фотопанелиАко ТЕЦ-а спре - що спря? що няма консумация? ше фалира, пускайте го!последно какво искате знаете ли??
92
2
 
1
 
! Отговори
до 94 преди 13 години
Дупетатите ни са били 240 дори когато сме били 5 милиона!
91
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
от утре лукойл спира да работи щото са на загуба, тец варна спира да работи щото са на загуба, аец козлодуй спира да работи щото са на загуба, всички спират да работят щото са на загуба, само народното събрание продължава да работи щото е на печалба. абе между другото как за 20 години намаляхме с милион и половина а пък депутатите си остават 240, невероятно , но факт както се казва
90
1
 
6
 
! Отговори
Мен преди 13 години
88 и 90 - като едни ерудирани енергетици - я ми кажете как се "пали" електроцентрала и колко пъти там, където сте работили сте спирали всички мощности и след това сте ги пускали отново ? Това да не ти е да завъртиш ключа на колата ?
89
1
 
0
 
! Отговори
Мен преди 13 години
Енергетика номер 88 и тоя 90 явно са или МНОГО НЕКАДЪРНИ ЕНЕРГЕТИЦИ, или неосведомени. Дано да е второто, защото кадърните такива и с лупа да ги търсиш пак няма да ги намериш. Та за вас двамцата - спрени са ВСИЧКИ блокове на централата. Нещо, което се случва ЗА ПЪРВИ ПЪТ в над 35 годишната история на електроцентралата, *** !!!
88
2
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
И какво ви пречи, че блоковте на ТЕЦ Варна са спрели, след като изобщо не са ваша собственост и на всичко отгоре заради това не е спрял тока? Дай му на *** комунист да плюе... Нали точно това искате - да се построи АЕЦ Белене и ТЕЦ-овете да фалират? И хората да останат без работа, за да плащате два лева по-малка сметка...
87
1
 
4
 
! Отговори
до Енергетик преди 13 години
Аз от много време повтарям че дракачите (Джурналята) трябва да защитават специалности по които могат да пишат! Така по лесно ще бъдат подвеждани под отговорност за лъжи, клевети и манипулация на обществено мнение....