Фармацевтите започват стъпаловидни протести до края на седмицата

Пречи им законопроектът за лекарствените продукти
Обновена: 9 май 2011 11:45 | 9 май 2011 10:39,
8
Фармацевтите започват стъпаловидни протести до края на седмицата
Снимка: архив, Булфото

Фармацевтите се подготвят за стъпаловидни протестни действия. Те са насочени срещу приетия от Министерски съвет на 20 април 2011г. законопроект за лекарствените продукти и липсата на прозрачност в управлението на националната лекарствена политика.

Решението беше взето в края на април на извънредно заседание на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз /БФС/.

Аптеките ще бъдат затваряни за час-два, като районните колегии ще преценят кои аптеки кога ще протестират, за да не бъдат накърнявани правата на пациентите.

Ефективни протести близките дни няма да има, ще бъдат обобщени данните от страната и ще се реши какви действия да се предприемат, съобщава БНТ. 28-те регионални фармацевтични колегии ще решат сами как да постъпят.

От Асоциацията на собствениците на аптеки категорично заявиха, че няма да подкрепят ефективни протестни действия.

Още по темата

Преди реалните протести обаче от фармацевтичния съюз ще поискат среща с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването, финансите и труда и социалната политика. На нея за пореден път те ще настояват да остане изискването в аптеките да работят само дипломирани фармацевти. 

БФС настоява промените в закона да се извършат след съгласуване със съсловните организации.

Съюзът не приема и премахването на ролята на Висшия съвет по фармация в издаването на разрешения за търговия на дребно с лекарства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Бай Иван преди 12 години
Фармация е наука, а фармацевтите правят тази наука. Горе споменатите са просто магазинери с претенции за вискоки печалби/заплати!
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ало, фармацевтите, не пишете глупости! Козметиката е на свободна продажба в супермаркетите. Има цели рафтове с хранителни добавки, които дори и от"консултанти-оператори" не се обслужват. Смешници! Друга е болката ви - искате монополно високи цени, извиване ръцете на държавата за премахване на конкуренцията. Да е жив и здрав Марешки, купувайте от там. Не стачкувайте, а затваряйте аптеките - много са и няма за вас всички хляб. Или отидете в малките населени места да продавате.
6
0
 
2
 
! Отговори
apteki li? преди 12 години
Честно казано, подкрепям протеста...Но пък след като онлайн могат да се продават лекарства без дори фармацевта да има как да те попита нещо, не знам как ще удържат закона (фрамар.бг пример - всичко можеш да си купиш... сървърът им май е завършил фармацевтика...)
5
4
 
5
 
! Отговори
Петър Иванов преди 12 години
На тези, които злобеят против фармацевтите явно им е нужно някой ОПЕРАТОР да отрови някой техен близък, за да разберат сериозността на нещата.
4
3
 
6
 
! Отговори
Фармацевт преди 12 години
Хиени има, но не са фармацевтите, а хора като Марешки, които искат да узаконят дейноста си - в аптеките да не работят фармацевти, а т.н. от тях оператори. Цената на лекарствата зависи от вносителите им и ДДС.
3
3
 
7
 
! Отговори
Соня преди 12 години
Познавам 3-*** аптекари,който си направиха по 3 -4 аптеки.Единия направи страхотна къща а другите си купиха апартаменти в престижни квартали.Ето за какво вият тея хиени....ще им спре кранчето
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да има протест срещу фармацевтите докато не обяснят защо лекарствата в България са най-скъпи от цяла Европа?От статията въобще не може да се разбере от какво точно са недоволни?
1
4
 
11
 
! Отговори
Бай Танас преди 12 години
Га ядохте кифтетата с по 8274578246 % надценка ни ривахте.Гледам на всеки ъгъл има аптека-явно не е като да не се печели добреТЪака,че не ми се обяснявайте ама ХИЧ