Фармацевтите излизат на протест в София

Пречи им Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина
Обновена: 27 май 2011 11:38 | 27 май 2011 10:46,
16
Фармацевтите излизат на протест в София
Снимка: Архив Булфото

Фармацевти от цялата страна се събират на протест в столицата заради приетите на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти.
 
Според промените хора без фармацевтично образование могат да работят в аптеки. Променя се и режимът по издаване на разрешения за търговия на дребно с лекарствени продукти. Третият им мотив за протест е обединяването на комисиите по цени и по реимбурсиране.

От началото на месеца фармацевти протестираха символично в различни градове на страната, в някои от тях те дори разясняваха на гражданите какви са причините им за недоволство.

Още по темата

В 12 часа на площад „Независимост“ се очаква да се съберат основно представители на Българския фармацевтичен съюз (БФС). От съюза предупреждават, че с въвеждане на новите правила близо 6000 бакалавър-фармацевти ще останат без работа, тъй като те струват по-скъпо на работодателите.

В протеста няма да се включат от Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА), които смятат, че държавната регулация на цените на лекарствата, издаването на разрешителни за отваряне на аптека от регионалните инспекции (а не от Министерството на здравеопазването) и позволяването на по-нискоквалифицирана работна ръка във фармациите е добра промяна за бизнеса.

Пациентските организации подкрепиха протестиращите и обявиха, че ще се присъединят към тях днес.

25 юни пред НДК в София БФС планира нов протест срещу промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
gogi преди 12 години
Господа фармацевти защитете професията си подобаващо, това е една престижна професия за която сте положили доста образователен труд.Вън от аптеките шампоани, кремове и тем подобни, разни четки и гумени играчки, това е смешно да се продава по аптеките, от тук ви тръгва и проблема, за назначаване на недоучили висшисти на които държава им прибра парите.Борете се за професията си, за да бъдете уважавани.
14
0
 
0
 
! Отговори
'АП4ЕТО преди 12 години
Г-н (Магазинер) Костов, разбира се, че ще иска да може да си наема евтини продавачки в неговия магазин. Даже не ми е ясно защо се натиска толкова да пише аптека ремедиум като то си е магазин. Даже ВИБРАТОР може да си купиш там - вижте ремедиум 2 на Шишман има го там до многото каси в дъното може даже да попитате да ви го покажат
13
0
 
0
 
! Отговори
ан+ преди 12 години
след учителската това е най унижаваната професия години наредот 20 години в този бизнес се настани мафията и си лобира и пише закони за тяха най много страдат фармацевтите ,които са си отворили аптека и искат достойно да работяткакво си въобразяват разни марешковци че човек ,който е учил 5 години неможе да си развие и управлява нормален бизнес ами трябва да му показват как да си гледа работата разни мафиоти със съмнителни пари и съмнителни лекарстваХора, вярвайте само на своя
12
1
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 12 години
Фармация е наука, а фармацевтите правят тази наука. Горе споменатите са просто магазинери с претенции за вискоки печалби/заплати!
11
2
 
2
 
! Отговори
АТАКА, АТАКА преди 12 години
Още веднъж ви призовавам да се организираме във ФЕЙСБУК с искане тая долна к+рва ПОЛИ ГЕНОВА да си плати за масрафа, като върне парите на БНТ за направените разходи в ЕВРОВИЗИЯ защото: 1.Пратили сме я там в качеството на ПРЕДСТАВИТЕЛ на Р България да пее и да се класира успешно, а не да върти секс на държавни разноски.Това правило важи и в публичните домове.Там каките нямат право да спят с клиент без знанието на боса, извън дома чисто и просто защото тя се е свързала с него благодарение на този дом. 2.Да си спести лични пари и след това да ви видим дали ще може въобще да се срещне с добре изпеченото момче, ако държавата не я беше изпратила там. 3.Старателно прегледах новините от интервизия и нямаше подобна новина някоя друга представителка да се таковала с някой друг и то забележете с черен екземпляр, и всичкото придружено със снимков материал. 4.Неправилен секс с неправилен човек и на неправилното място. В световните новини това първа новина и се знае, че българският представител е бил такован позор на нашите майки и сестри, позор за БЪЛГАРИЯ. Аз безупречен данъкоплатец на тая държава и с част от нашите пари тая е отишла там и не е спазила протокола. ПОЗОР, ЗА ВСИЧКИ !
10
0
 
3
 
! Отговори
valeri преди 12 години
ami daite gi na sad tezi tapanari deto go izmislixa tova,te ba4kat za takiva kato mare6ki.spret da rabotite vsi4ki farmacefti za 5 dni i bezumieto na ideata 6te lasne kato gol za......k ama i vie ste kato vsi4ki samo govorite i nemoje da napravite organizacia i zatova 6te vi E.......t
9
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 12 години
Собствениците на аптеки искат да си имат супермаркети, ама на табелките им да пише АПТЕКА. Вътре да щъкат хора все в бели престилки, та посетителите да се лъжат лесно, че те всичките са учили за лекарствата, за добавките и за козметиките. По същество, а не само как да ги пробутват, като обясняват, че са много хубави. Защото един фармацевт и това учи, а не само как да се усмихва мило.И като им изтече работното време на "контролиращите" някъде около 17 часа, да си останат само продавачките.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както в лекарски кабинет няма месари,които да преглаждат ,така и в аптеките нямат място нефармацевти.В коя европейска страна го има тоя проблем.?Нека АБА и Костов си спомнят,че преди да са станали търговци са били фармацевти
7
1
 
3
 
! Отговори
Пациент ХХL преди 12 години
Прав си в общи линии НФБ, ама по ми е интересно, какви са тия образи с чантите ,които се завират в кабинетите на лекарите , хилят се по един час вътре и хоп - , в рецептите цъфва нов артикул.Аз лично нямам спомен да съм искал замяна на лекарство , ако евентуално го няма,търся другаде.
6
1
 
6
 
! Отговори
до мимозана от НФБ преди 12 години
да лекаря изписва определено лекарство но в аптеката го няма или има негов заместител който е по евтин!Само един компетентен специалист може да направи замяната!Генеричните лекарства обикновено са по евтини от оригенала и лекаря ти е изписал скъпото лекарство а ти нямаш пари..какво правиш ?кой ще ти каже че може да го заместиш с друго по евтино лекарство..това е като един пример!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АСОЦИАЦИЯ НА СОБСТВЕНИЦИ НА АПТЕКИ НЕ ПОДКРЕПЯ ПРОТЕСТА! А ТЕЗИ СОБСТВЕНИЦИ НЕ СА АПТЕКАРИ А ПОЛИТИЦИ И ИСКАТ ДА ИМ СЕ РАБОТИ НА НИЩОЖНИ ПАРИ И ОТ НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИ! ЗАЩОТО НЯМА КАК ДА НАКАРАТ ЕДИН ВИСШИСТ АПТЕКАР ДА ИМ СТОИ ЗА 200ЛВ ЗАПЛАТА!МАФИЯТА ИСКА ДА КОНТРОЛИРА И ТОЗИ БИЗНЕС!
4
14
 
3
 
! Отговори
Мимозана преди 12 години
Чета и не мога да разбера, за какво се протестира.Лекар изписва лек по рецепта, в аптеката му продават каквото пише в рецептата... Определено в аптеките не се произвеждат лекарства, и нямам и идея защо за тази професия се учи 6 години, колкото за лекар. Какъв е проблема , ако може някой да обясни?
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пуснаха нефармацевти и започнаха измамите . Вчера с рецепта купих витамини , антибиотик , мазила разни и 5 пакетчета аулин. Платих и си тръгнах ,чак у дома видях че петте пачетчета ги няма в торбичката и няма касова бележка. До сега никога в аптека не ме бяха лъгали...
2
3
 
25
 
! Отговори
галактика преди 12 години
НЕфармацефтът няма място в аптеката! Фармацията - на принципа законност, а не на принципа бизнес! Подкрепям протести, които са в тази насока!
1
3
 
21
 
! Отговори
Ели преди 12 години
Подкрепям протеста на фармацевтите-не е редно хора без медицинско образование да имат досег с лекарства и козметика. Друг е въпроса,че всякаква козметика, която не е медицинска няма място в аптеките. Хората, които искат да работят в аптека и да продават не лекарства, а медицинска козметика, след 4 годишно обучение в Медицински колеж за козметици могат да работят и това.Колеги, дано ви се чуе гласа. Аптеките са за лекарства, а не бакалията на квартала.