"Социално подпомагане" става "Социална закрила"

Поредна трансформация на правителството, в търсене на прозрачност
Обновена: 22 юни 2011 15:59 | 22 юни 2011 15:58,
12
"Социално подпомагане" става "Социална закрила"
Снимка: Архив Булфото

Парламентът реши да закрие Фонд „Социално подпомагане“ и да се създаде фонд "Социална закрила". Това стана с гласуваните на второ четене промени в Закона за социално подпомагане.

Средства в закрития фонд ще се прехвърлят по бюджета на "Социална закрила", който също ще бъде второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на труда.

Средствата от фонда ще се изразходват за социални помощи, целеви социални програми и проекти в областта на социалното включване, социални услуги, извършвани от общините.

Редът на отпускане на средствата от „Социална закрила“ ще се разработи от социалния министър Тотю Младенов, който ще определи условията, при които ще се отпускат социални помощи и ще се финансират проекти в областта на социалните услуги.

Вече е ясно, че не повече от 2% от годишния обем на новосъздадения фонд ще могат да бъдат харчени за изследвания и разработване на нормативна база в сферата на социалното подпомагане.

Законодателят записа, че за издръжката на дейността на "Социална закрила" ще бъдат заделяни не повече от 5% от набраните средства.

Изпълнителният директор на фонда ще бъде назначаван от социалния министър.

Решенията обаче ще се взимат от Управителен съвет (УС), чийто председател ще се назначава също от социалния министър. Членовете на УС ще имат петгодишен мандат.

Според вносителя – Министерския съвет, до момента фонд "Социално подпомагане" не е имал утвърдена структура и експерти, което води до риск от невъзможност за изпълнение на определените от закона функции.

Кабинетът мотивира нормативната промяна с търсене на ясна регламентираност и прозрачност по отношение на функциите, дейността и отчетността на фонда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
пенсионер-инвалид78% преди 12 години
Много от горе пишещите не са на ясно как ние,които сме дали преди на държавата:труд и умения сега сме захвърлени в 10-та глуха!Как много от нас ровят в кофите за ***,но не посягат към чуждото!Как може НОВА-тв да прави шоута-като "Черешката на тортата",когато хиляди мои колеги са на ръба на мизерията.Това не е ли подигравка с нацията?Обида към Нас пенсионерите-инвалиди!Явно управляващи и СЕМ са тотално и з к у к а л и!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
Hfij преди 12 години
Тотю ще назначава управителя...това казва всичконавсякъде се подсигуряват с ТЕХНИ хора, щото на изборите май ще се ...
10
0
 
2
 
! Отговори
браво!!! преди 12 години
Е сега ще видите Дянков как елегантно ще ореже *** с една къса реформа...2 месеца разчети и после бюджета може толко...и край с тях..айде на нивата...
9
1
 
6
 
! Отговори
до Румен221 преди 12 години
Румене, не само работодателите, а и работниците трябва да се напънат малко! Нека никой не започва работа за под 800 лв чисто и осигуровки на реалната заплата! Човек без храна може да издържи 10 пъти по дълго от колкото фирма без работници! Тогава искат не искат ще клекнат! Иначе докато има хора които да работят за 500 лв, няма да има кои да дава повече!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига вече хрантутене! Право на помощи за каквото и да е да имат хора завършили 8ми клас, и имащи поне една година трудов стаж последните 24 месеца! Изключение само за инвалиди и пенсионери по болест!
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Направо си го кръстете - Подпомагане на ***!
6
1
 
7
 
! Отговори
R.I.P преди 12 години
Нито подпомагане, нито закрила....а фонд за ромите..Това са.
5
0
 
5
 
! Отговори
пач преди 12 години
Пэрво бяха Социални Грижи после станаха Социално Подпомагане сега пък Социална Закрила и какво!?
4
0
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели, Националния ни интерес е кристално ясен МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!- Но вече 21 години чакаме Парламента, Правителството и Президента, чрез бюджета, да започнат да спазват, минималните изисквания на Чл.25 от "Харта за правата на човека", залегнала в Конституцията ни и Лисабонската стратегия, които са и КОНСТИТУЦИОННО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА:Какви са минималните жизнени и социални изисквания:- Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 248лв. С по-малки доходи ни умъртвявт чрез глад това е физически геноцид!- Минималната цена на труда ни, като на социални животни, се нарича - "Социалнен минимум" и е 674лв. При по-малка минимална работна заплата, над нас се извършва социален геноцид!!!- "Издръжката на едно дете" е средно 370лв. При по-малко средства се извършва Национален геноцид Защото децата ни възпроизвеждат нацията...!!!ИЗВОД:- Минималната издръжка на четиричленно семейство, е 2088лв!!! - Днес средната заплата е само 640лв..., а семейният ни доход е само 1280 лева...ОТ КЪДЕ ПАРИ ЛИ?- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27% от европейската!!!Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е със 63% по-висока или да е 1026 лева!!!- За по-високи доходи РАБОТОДАТЕЛИТЕ ТРЯБВА, да модернизират производството си, а за да го направят: Данък печалба за инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%, а за останалата и част, първо да платят ДДС от 20% (та какво друго е печалбата, ако не добавена стойност), а после и колкото са удръжките на работещите граждани 37.5%...!!!Днес тези наши пари се присвояват от безмерно силната, спрямо отделния човек, ОЛИГАРХИЯ, разхайтена от НИСКАТА ЦЕНА НА ТРУДА НИ И НЕОГРАНИЧЕНАТА И ПЕЧАЛБА!!!
3
1
 
21
 
! Отговори
ФЕН преди 12 години
ФОНДОВЕТЕ СТАНАХА ПОВЕЧЕ ОТ ОВЦЕТЕ КОИТО ГИ ДОИТЕ ,ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ!!!! И АЗ ИСКАМ ДА СЪМ ВОЖД НА НЯКОЙ ФОНД!!!
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преоблякъл се Илия и ......
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за *** е всичко