10 хил. мюсюлмани се молиха за дъжд

Традиционната молитва се проведе в асеновградския квартал Долни Воден
3 юли 2011 15:30,
324
10 хил. мюсюлмани се молиха за дъжд
Снимка: Архив, Булфото

Хиляди мюсюлмани се молиха за дъжд, докато в някои части на България валяха порои. Независимо от това дали времето е дъждовно или слънчево, традиционната мюсюлманска молитва за дъжд, здраве и берекет се провежда в първата неделя на месец юли в асеновградския квартал Долни Воден.

В неделната сутрин за 16-та поредна година в местността „Чинара” се събраха близо 10 000 мюсюлмани.
Колективната молитва за дъжд започна точно в 10 часа и бе произнесена 9 пъти от всички присъстващи. Всъщото време религиозни водачи четяха пасажи от Корана.

„Поминъкът за местните е земеделието и за да спасим земята от суша, правим тази молитва за дъжд”, разказа пред Dnes.bg секретарят на джамийското настоятелство Сюлейман Хаджибекир.

След молебена за дъжд, беше раздаден и курбан. В общо 50 казана бяха сварени 10 крави и 15 овце. Дарители осигуриха и 3000 хляба.

На събора след молебена мюсюлманите бяха поканили и своите съседи християни, с които от дълги години живеят в мир и разбирателство.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още по темата: молитвадъжд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
2
 
5
 
! Отговори
БАЙНО преди 12 години
С ТАЗИ ОМРАЗА И НЕНАВИСТ МОЖЕТЕ ДА ЗАХРАНВАТЕ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА ПЕТ ПЪТИ ПО ГОЛЯМА ОТ БЕЛЕНЕ. О ВЕЛИКИ БОЖЕ - ВРАЗУМИ БЪЛГАРИНА. АМИН
283
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Молебена за дъжд е български обичай наследен от траките.Пеперуда е името и е свързан с Герман Градушкар.А името на Герман се извежда от Хермес...Молебенът не е свързан с исляма и мюсюлманството,а приет от турците явно от нас.Обредите свързани с молебена са български и те не се изпълняват от турци.Постът ми не цели заяждане,нито конфронтация,просто давам информация.
282
4
 
7
 
! Отговори
християнин преди 12 години
това е много интересно. Предполагам, че не е мюсюлмански обичай по принцип, а както много от традициите по българските земи е останал още от езически времена. Другата година, живот и здраве, мога да го посетя, нищо че не съм мюсюлманин. Много поздрави на хората там. И успокоение за всички, дето се скъсват да мразят в този форум. Сами ще се убиете така, дори няма да си направя труда да чета 300-те коментара, мога да си представя какви са. НО НЕ МИ ПУКА!
281
4
 
4
 
! Отговори
bg turk преди 12 години
nyakoy da e 4el razakazi ot ELİN PELİN.. dali nyakoy znae ne6t0 za VYATARNATA MELNİTSA ..4e HORATA ot kray vreme se molyat za plodorodie i bereket ....????
280
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Помаците са истинските българи, всичко друго е ***!
279
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е България кат е Християнска държава колко % Християни има ве Маук? 30 35% има ли защото всички други са Атеисти и Мюсюлмани а ти това знаеш ли го? Християнска държава е в твойте смели мечти хаха
278
3
 
6
 
! Отговори
Black Mamba преди 12 години
ам да си *** Прасенцата няма по голяма сила от силата на Черната Мамба всеки е обречен пред тази агресия и отрова!!!
277
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** ли прасетата *** ли ха ха ха ха ха
276
1
 
7
 
! Отговори
Albaneca преди 12 години
Гръкче що не си кръстиш децата с Албански имена па ти?
275
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз не ги мразя другите къдет ги мразят са едни *** но то това стана модерно ти не знаеш ли че Българин мрази най много друг Българин е затва тази нация сама ще се заличи без чужда помощ дето беше тази поговорка:КОГАТО НА СЪСЕДА МУ Е ЗЛЕ НА МЕНЕ МИ Е ДОБРЕ! та на този принцип са Българин и тва е причина че се заличават сами от злоба..........
274
6
 
7
 
! Отговори
до 287 преди 12 години
зрод си ти )) помашки *** ! и още нещо ... България е христианска държава знай го ! ами ка да се интегрират ли ,,,ще ти кажа , интеграция това е да спрат да ходят с опърдяните си шалвари като през средновековието !!!
273
0
 
7
 
! Отговори
чичо Скруч преди 12 години
Още ли не сте в леглата, бе хаймани? Жените ви как ви търпят такива да спорите за тия неща? сега си обяснявам, защо разводите са зачестили, а вие за религия спорите? Отивам ад си нанкам. лека нощ, от чичо Скручи! И все пак, ще ми каже ли някой разликата между едните и другите религи по света, освен караниците за това, кой е видял под вола теле?
272
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е като са чест от това общество, защо ги мразите до смърт?
271
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Помаците не са Малцинство ве тва са Българи Мюсюлмани къде да се интегрират па те в Българското Общество ли хаха що за глупости говориш ТА ТЕ СА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ВЕ ***!!
270
4
 
2
 
! Отговори
до 285 преди 12 години
мисля че не си напълно прав , в България малцинства донякъде се интегрирват , арменци ,помаци ,каракачани . със турците е малко по сложно макар че и сред тях има смесени бракове с българи ,главното че го има .
269
3
 
6
 
! Отговори
за 275 преди 12 години
Въпрос:Защо в България малцинствата не могат да се интегрират?/не говоря за роминте/
268
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Знам, че следващият президент на Германия ще е мюсюлманин!
267
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То за това ли днеска вали така поройно?
266
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хахахахха много е смешно как се гоните тук всичко но истината е че вие ЦЯЛАТА ТАЗИ ЗГАН ПРЕБИВАВАЩА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ТАЗИ УЖ СТРАНА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗСЕЛЕНА МОЖЕ БИ НА СЕВЕРНИЯ ПОЛЮС ИЛИ НА ДРУГА ПЛАНЕТА ПРОСТО СВЕТА СЕ ЗАДУШАВА ОТ ТАКИВА ХЛЕНЧЕЩИ БЕЗПОЛЕЗНИ *** КАТО ВАС НЕ ЖЕЛАНИ СТЕ ВЕ ТУКА НЕ СТАВА ДО РЕЛИГИЯ А ДО ХОРА А ВИЕ НЕ СТЕ НИТО ЕДНО ОТ ДВЕТЕ НИТО ВЯРВАТЕ В БОГ НИТО СТЕ ХОРА ТАКА ЧЕ ВЗЕМЕТЕ СЕ ИЗСЕЛЕТЕ НЯКЪДЕ КЪДЕТО НЯМА ХОРА И ТВА Е!!
265
4
 
8
 
! Отговори
до 269 преди 12 години
да ми цъкаш минуси или да не ми цъкаш от това по добре няма да ти стане мюсюлманче , казах ти че коренните белгиици мразят местните турци и мароканци ,въсприемат ги като *** ,защо го правят ли ами защото за педесете години същите така и не се научиха как трябва да се живее в европа , не се асимилираха