Градушка остави без надежда жителите на асеновградско село

Най-сериозни щети от неделното бедствие са в село Горни Воден
Обновена: 18 юли 2011 17:43 | 18 юли 2011 17:43,
20
Градушка остави без надежда жителите на асеновградско село
Снимка: БТА

"

Всичко загина, градушката унищожи 100% от реколтата”, жалва се през сълзи пенсионерът от пловдивското село Горни Воден Борис Афков.

Най-сериозни щети от градушката в неделния следобед са нанесени в района на Пловдив и Асеновград, където в продължение на 30 минути е валял град с големина на орех.

В Горни Воден хората се препитават предимно със земеделие. Унищожената реколта за тях е равна на гладуване през зимата.

Доматите, краставиците и чушките в двора на дядо Борис са помляни от градушката. Нищо не е останало от прасковите, кайсиите, сливите, ябълките и гроздето.

"Направо не ми се живее, сега няма да има какво да ядем, със социална пенсия от 115 лева съм”, разказа пред Dnes.bg пенсионерът от Горни Воден.

Природното бедствие е изпочупило прозорци и е наводнило десетки къщи в населеното място.

"Страшна вълна дойде от пътя и за минути напълни къщата”, споделя Венцислав Родопски от Горни Воден.

Съседи са помогнали да се изгради временна дига с пясък, бурята се е оказала по-силна от хората и водата е пробила стената.

В района има полигон, от който се изстрелват ракети против градоносни облаци.

Според местните обаче при неделната  буря ракетите са изстреляни сравнително късно, за да предотвратят нанасянето на щетите.

"Изстреляха се ракети, но като започна бурята, може би трябваше да стане по-рано”, предположи Валя Делева, която работи в администрацията на Горни Воден.

Комисия от агенцията за „Борба с градушките” обикаля страната и описва щетите. Хората не са застраховали продукцията си и се надяват на държавна помощ.

Жителите на Горни Воден пък разчитат община Асеновград да асфалтира и централния път в селото, който е изровен след невижданата от десетки години буря.

Общо 6 милиона декара от територията на страната са пострадали от неделната градушка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Фен от Село преди 12 години
ДО добавен от: ************** СОЦИАЛНА ПЕНСИЯ ОТ 115 ЛЕВА това е пенсията на 90% от селяните в този тип села.Там осигуровки имат само кметските наместници.Никой не е в състояние да си намери документите за пенсия , а тези които са работили през последните 20 години не са осигурявани.
19
0
 
0
 
! Отговори
Борислав Авков преди 12 години
Я си мери приказките като не познавая един човек добавен от: ************** !!! И вземи си напиши името да те видя кой си
18
0
 
2
 
! Отговори
Борислав Авков преди 12 години
Първо ще помоля да поправите фамилията на дядо ми. Авков а не Афков :) благодаря.А наистина пораженията не са никак малки. От реколтата ни почти нищо не остана и се надявам поне в следващите години да не се случва същия ад.
17
0
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 12 години
Ти наистина ли вярваш, че някой селянин ще получи пари от застраховател? Наистина ти хлопа дъската. Застрахователите директно си го казаха, че са за да взимат пари, а не да дават.
16
5
 
0
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Ами то за това хората се застраховат.... С една социална пенсия от 115 лева това дядо би могъл да застрахова градината си сигурно за 4 години напред, ама къде ти?След всяко бедствие - градушка, наводнение, реват потърпевшите, искат помощ от държавата и обещават, че вече ще се застраховат, ама си остават само с обещанията... до следващият път !!!Явно застраховането трябва да стане задължително. При комунизмът ти прибираха пари за целта с данъка без и да те питат даже.
15
0
 
5
 
! Отговори
Atanas преди 12 години
Само където Горни Воден е Квартал на Асеновград,нищо че мяса на село :)
14
1
 
5
 
! Отговори
Deosv преди 12 години
Аз пък ще ти кажа, че е по- вероятно човечеца да не си е седнал на *** цял живот... Надали е играл WoW и е писал по форуми ...
13
0
 
11
 
! Отговори
Прекалили са преди 12 години
10 хил. мюсюлмани се молиха за дъжд в асеновградския квартал Долни ВоденХиляди мюсюлмани се молиха за дъжд, докато в някои части на България валяха порои. Независимо от това дали времето е дъждовно или слънчево, традиционната мюсюлманска молитва за дъжд, здраве и берекет се провежда в първата неделя на месец юли в асеновградския квартал Долни Воден.В неделната сутрин за 16-та поредна година в местността Чинара се събраха близо 10 000 мюсюлмани.Колективната молитва за дъжд започна точно в 10 часа и бе произнесена 9 пъти от всички присъстващи. Всъщото време религиозни водачи четяха пасажи от Корана.
12
8
 
7
 
! Отговори
************** преди 12 години
"Направо не ми се живее, сега няма да има какво да ядем, със социална пенсия от 115 лева съм, разказа пред Dnes.bg пенсионерът от Горни Воден.ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО Е СОЦИАЛНА ПЕНСИЯ ОТ 115 ЛЕВА, ЗНАЧИ ,ЧЕ НЯМА ДЕН ТРУДОВ СТАЖ...ЗА ТАКИВА МЪРЗЕЛИ НЕ МИ ПУКА!!!
11
7
 
1
 
! Отговори
Галя преди 12 години
Ей все от нещо ще ревете...ту ви жега ,сега пък град!!!!
10
5
 
0
 
! Отговори
Самоковеца преди 12 години
Да бяхте садили картофи, както съветваше Бойко...
9
4
 
4
 
! Отговори
f преди 12 години
graduwkata ne bie samo elektorata na DPS. tq neprobira kade, koga i kogo da bie kakto i vsi4ki klimati4ni ......
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
жалко за хората...
7
16
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
po goliama gradushka da vi bie ,da vi doide akala v glavata...
6
6
 
22
 
! Отговори
Фен от Село преди 12 години
Анонимен ти си голям *** бе? какво значение има чии електорат са ?Я си застраховай жената от изнасилване в столипиново пък после се ако се случи това за което си се застраховал се радвай на експертната оценка от ще ти я *** и майсторите ... )))
5
4
 
29
 
! Отговори
До 4 преди 12 години
С написаното показваш, че си мноооооого *** и ***. Ако не са тези земеделци, пък дори и от елекората на ДПС, както ги наричаш, интересно ми е какво ще папкаш, бе "гражданче от селски произход"?
4
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Горни воден не е село, а квартал на Асеновград, населен предимно с електорат на ДПС. Помощ от държавата няма да получат, защото не са на власт. И стига държавата им е помагала на тези земеделци. Има си застрахователни компании. По същата логика защо да сключваме гражданска отговорност за колите, като държавата може да ни помогне яко някои ни блъсне???
3
13
 
0
 
! Отговори
jalko преди 12 години
dolni voden hodjata kak e toq mladiq ne go li stigna ne6to ili drugiq p1t saibiqta znai bavq no ne zabravq biznes pravi na garba na horata
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ше чакате от умрел писмо...Никой не го интересува за вас...Ако имаше държава може *** ... няма ... или има, ако требе нещо да ви се отнеме ... А това със застраховките си го заврете в ... знаете къде. Тоя номер е известин...
1
1
 
47
 
! Отговори
СЕЛТАК преди 12 години
Жалко за труда на тези селски хора , а помощ да чакат само от неволята!!