Крумовград иска гаранции при златодобива в Ада тепе

Хората са притеснени за здравето си и за природата
23 юли 2011 11:53,
43
Крумовград иска гаранции при златодобива в Ада тепе
Снимка: Reuters

Община крумовград поиска гаранции за здравето на хората и околната среда, преди да реши за златодобива на Арда тепе.

На продължило над 12 часа обществено обсъждане на инвестиционното предложение кметът Себихан Мехмед даде едномесечен срок на фирмата "Болкан минерал енд майнинг" да  отговори на неясни за хората от родопската община въпроси, свързани със съдържанието на опасни тежки метали в рудата, в почвата, във водата, която ще се зауства в река Крумовица, както и с водоснабдяването в община Крумовград.

От фирмата обещаха да спазят 30-дневния срок и да отговорят писмено на зададените въпроси.

Инвестиционното предложение предвижда разработване на участъка Ада тепе, където доказаните залежи от благородния метал са около 27 тона, пояснява БТА.

Компанията обещава инвестиция в региона от порядъка на 150 милиона долара и постоянна заетост на около 200-250 местни жители, които ще бъдат ангажирани с работа по извличане на златото.

Против златодобива се обявиха екологични организации като "Зелени Балкани", Българският център за зелена икономика, "Живот за Крумовград", както и Националният природонаучен музей, Коалиция срещу минните замърсявания и част от местното население.

Те не искат да се добива злато, защото "ще изчезне гората, ще се нарушат местообитанията на костенурки и бръмбари, ще се отрови водата, тютюнът и чушките ще станат непродаваеми, а хората ще се разболеят."

На противоположното мнение е другата част от жителите на Крумовград.

Според тях златодобив трябва да има, защото това е бъдещето на района, и ще бъдат осигурени работни места и развитие на много социални и съпътстващи бизнес дейности, които ще спрат обезлюдяването в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ АМА ВИЕ ТАМ В СОФИЯТА СТЕ 100% СЪРБИ ЩО НЕ СИ ЗАМИНЕТЕ ЗА ГНУСНАТА ВИ ШУМАНДИЙСКА ДЪРЖАВА?
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 19:МИ КАЖИ ГО НА СЪРБОМАНИТЕ ДЕТО ПО ЦЯЛ ДЕН ЗАЛИВАТ ФОРУМА С *** СИ СРЪБСКА ПОМИЯ ПРОСТО ДА СИ ХОДЯТ В СРЪБСКИТЕ ФОРУМИ И ТВА Е БАСИ СРЪБСКАТА ***................
19
3
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
абе кюпек жена ти със сърбин ли е избягала ХА ХА ХА
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИСКАТ ПАРИ А СЕ ОПРАВДАВАТ С ХОРАТА.КЪДЕ КЪДЕ ПО МРЪСНИ ПРЕДПРИЯТИЯ РАБОТЯТ ОТ ЕДНО НАЙ ЕЛЕМЕНТАРНО ДОБИВНО ПРЕДПРИЯТИЕ.ПАК НАТИСКАТ ЗА ПАРИ ЕТО ТОВА СА ГЕРБ ОПРАВДАВАТ СЕ С ХОРАТА А ЛАПАЧКАТА ВСЕ ИМ Е В ГЛАВАТА.
17
0
 
10
 
! Отговори
.. преди 12 години
Не разбирам за какви сърби става въпрос.Не забравяйте,българската армия е марширувала в Белград,а сърбите...тях все някой ги спасява от нас.Затова на омаловажавайте подвизите на нашите момчета,като изобщо говорите за Сърбия-безнадеждност,непреодолян комплекс за малоценност и Застава Юго.По темата-добив да има при съблюдаване на законите. Питайте дали им е добре в Панагюрище да вземат по 2000 лв заплати от Асарел Медет. Но може би ДПС не иска да пусне зависимите си избиратели толкова лесно..
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАК КАКЪВ СИ СРЪБСКИ *** КАКЪВ ДА СИ ШОП ВМИРИСЪН СЪРБОМАН МАХАЙ СЕ ОТ БГ КУЧЕ СМРЪДЛИВО ХОДИ СИ В ИЗМИСЛЕНАТА ШУМАНДИЯ ТО И БЕЗ ТВА СКОРО ЩЕ СЕ ПОБИРАТЕ ПОД ЕДНО ДЪРВО ТАМ СЪРБИТЕ ТАКА ЧЕ ХОДИ СИ ПОДКРЕПИ СЪНАРОДНИЦИТЕ.....................
15
2
 
10
 
! Отговори
гражданин: преди 12 години
ХУБАВО Е НА ДЪРЖАВНО РАВНИЩЕ ДА СЕ ПРОВЕДЕ ГРАЖДАНСКА ДИСКУСИЯ: ЗАЩО И КАКВО ПЕЧЕЛИ БЪЛГАРИЯ ОТ ИЗЗЕМВАНЕ НА ПРИРОДНИТЕ И РЕСУРСИ. ЕТО ТЪЗИ КАНАДСКА ФИРМА ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ ЩЕ ИЗЧЕРПИ И ЗАГРАБИ ЗЛАТОТО И ЩЕ СИ ОТИДЕ.КАТО ОБИКНОВЕН ГРАЖДАНИН СЪМ НЕСЪГЛАСЕН С ТАКАВА ПОСТАНОВКА.АКО ИСКАТ ДА ГО ЕКСПЛОАТИРАТ-ДЪРЖАВАТА ДА НАПРАВИ ДЪРЖАВНА ФИРМА-А ЗЛАТОТО В Б.Н.Б..СИГУРНО ВЪПРОСЪТ Е СВЪРЗАН С ПОДКУПИ НА ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА ЗА ТЪЗИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ,ПОНЕЖЕ ЗА ДЪРЖАВАТА И ЗА НАС ТЯ НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ.
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 13:ПРОСТИЯ ТУРЧИН СИ ТИ СРЪБСКИ ТУРЧИН.................. НАЙ ГНУСНАТА КОМБИНАЦИЯ!!
13
3
 
6
 
! Отговори
само едно преди 12 години
да кажа - ТАМ КАДЕТО ИМА ЗЛАТОДОБИВ , НЯМА ПРИРОДА !!!!!!!!!!!! ИНАЧЕ НЕ ,ЧЕ ЩЕ СЕ СЪОБРАЗЯТ С ТОВА ДЕ ............ ИМА ЛИ ЗЛАТО ДРУГОТО ЗА АЛЧНИТЕ Е ТРА-ЛАЛАЛАЛАЛАЛА ....ГАРАНЦИИ ВСЯКАКВИ ЩЕ ДАДЪТ НО САМО НА ПРИКАЗКИ И ХАРТИЯ ЩЕ СИ ОСТАНАТ - ТОВА Е ИСТИНАТА , ДРУГА ЗА ЖАЛОСТ НЯМА !!!!!!!!
12
3
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
явно си много *** ***(турчин)
11
1
 
4
 
! Отговори
Vily преди 12 години
"Притеснявят се", народа се 'притеснява' толкова и за шистовия газ за който започват да копаят:-(
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОТ ДЕ НА КЪДЕ ТУРЦИЯ ЩЕ СИ ПОИСКА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ТИ БИЛ ЛИ СИ ТАМ ВЕ КАВАЛ? ТАМ ЖИВЕЯТ БЪЛГАРИ ХРИСТИЯНИ БЪЛГАРИ МЮСЮЛМАНИ ВЯРНО ИМА В ПОВЕЧКО ЕТНИЧЕСКИ ТУРЦИ АМА В ГРАДА НЯМА НИКАКВО НАПРЕЖЕНИЕ ХОРАТА СИ ПОМАГАТ С КАКВОТО МОГАТ И НИКОЙ НЕ ПОСТАВЯ ВЪПРОСА ЗА ДЕЛЕНЕ КОЙТО НЕ Е ХОДИЛ ТОЙ НЕЗНАЕ!!
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези 27 т. са приблизително 1.4 милиарда долара по днешния курс на златото. Пита се колко са инвестициите и концесията .Дали ще се повече от няколко процента .Колко ще е печалбата .Сигурен съм че инвеститора ще работи на "загуба" и едвали не го прави от грижа за хората.
8
6
 
4
 
! Отговори
Утре.бг преди 12 години
По-добре да не намират злато там,че като нищо Турция ще си я поиска тази територия.
7
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АМИ ХАХА ТАКА Е КАТО СИ ЖИВЕЕТЕ ПО СОФИЯТА ВИЕ СРБО-ШОПЧЕТА ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЧУВАТЕ ЗА ТАКИВА НЕЩА НАЙ ДОБРЕ СИ ХОДЕТЕ ПО МАЙКА ВИ СЪРБИЯ ТАМ ВИ Е МЯСТОТО НИЕ НЕ ВИ ИСКАМЕ В БГ!!!!
6
4
 
3
 
! Отговори
ние от бсп преди 12 години
trebva da se prechi nali za pari deto ne minavat PREZ POZITANO STAVA NA VAPROS
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ама Арда тепе ли е или Ада тепе ХА ХА ХА
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо изтрихте втория коментар бе "журналисти"
3
0
 
6
 
! Отговори
Калин преди 12 години
гаранциите на хората са в това .. мафията в бъгъ ..да не стои зад проекта.. да не се радва на дивиденти... процедурите са непрозрачни .. а това говори само за едно.. мошенниците с партиен билет и тези около тях .. ще извличат девиденти, а не хората!!
2
1
 
11
 
! Отговори
Калин преди 12 години
то пък едни притеснителни станали.. еко народ бе :)