Експерти по демография оспориха преброяването

700 000 души не са посочили етнос, вероизповедание и майчин език
Обновена: 27 юли 2011 17:43 | 27 юли 2011 17:43,
122
Експерти  по демография оспориха преброяването
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Експерти от Центъра за демографска политика (ЦДП) оспориха данните на националната статистика за „Преброяване 2011“ и поискаха то да бъде довършено с нова контролна анкета или извадково изследване.

Според доц. Димитър Аркадиев от ЦДП фактът, че цели 22% не са определили вероизповеданието си, а около 9%, или 700 хиляди души, не са посочили етническата си принадлежност и майчин език, означава, че данните на НСИ не могат да дадат достоверна картина на обществото у нас.

Той определи тези откази като нещо, което „не се е случвало и е непознато в световен мащаб“, а нивата на неотговорилите определи като „безпрецедентно високи“.

По думите му това прави обобщените резултати на статистиката „неизползваеми“.

„Защо се харчеха парите за преброяването, след като дори не можем да знаем етническия и религиозен състав на населението“, попитаха от неправителствената организация.

Още по темата

Председателят на ЦДП Искрен Веселинов определи данните, изнесени от НСИ, каато „опит за избягване на евентуална обществена паника“ от застаряването на населението и увеличаването на броя на ромите.

„Как обаче да планираме процесите, когато дори се крием от данните“, възмути се той.

„Ако слушаме НСИ, циганите са намалели с 14% спрямо предишното преброяване и до няколко десетилетия ще изчезнат“, иронично коментира проф. Петър Иванов и оспори цялостната методика на изследването заради неточности в преброителната карта.

Според доц. Аркадиев българският етнос реално е около 6 млн. души и ще продължи да намалява, турците са 9% от населението, а ромският етнос нараства след последното преброяване с около 6%, или е около 500 000 души.

Той предсказа, че е възможно до 9 г. броят на ромите у нас да се увеличи с 20%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
8
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
ромите намалели с 14% и ето ти фандъкова ще ги спонсоризира с нашите данъци безплатни общински жилища построени с парите на данакоплатеца безплатни ток и вода сега бусчета за училище безплатни закуски и за поощрение пари за всеки ученик!това валидно ли е и за ;ладите български семейства или има дискриминация за българте
72
0
 
13
 
! Отговори
Валя преди 12 години
Мен и моите баба и дядо никой не ни преброи, така че сметката е с минус трима българи.
71
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз съм 70Пропуснах да кажа, че съм българин, но съм работил в разградска фирма, където 90% бяха турци и ***.
70
0
 
12
 
! Отговори
до турчин 61 преди 12 години
И моите впечатления са същите като твоите. Турците нямат много деца. Дори в районите с преобладаващо турско население /Разград, Търговище/ и турските ***, наверно влияейки се от турската среда, също вече имат по 1 - 2.
69
1
 
23
 
! Отговори
Турчин преди 12 години
Какви ги пишете бе серсеми, щяло да стане циганистан вариант 1, вариант 2 и прочие глупости.Турция колко милиона кюрди има и колко голяма по-площ страна и пак не им дава терен от около 20-30 хил.кв.км. до границата със иран-сирия а вие вече оставихте страната на *** че и умувате как ще се развие територията след това!ВМЕСТО ДА КАЖЕТЕ НИКАКВА АВАНТА БОЙ ПО ТИКВИТЕ ИМ А ВИЕ...ЖАЛКА РАБОТА!ПОРАДИ ТАКОВА МИСЛЕНЕ СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ
68
0
 
7
 
! Отговори
до Жо преди 12 години
Какъв блок? Цяло ромсо село, има и такива. Може да са ***, но там работят, а сега всички млади са в чужбина. През 1992-ра до един се писаха българи.
67
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обзалагам се, че *** в момента са между 40 и 50% от всички, живеещи в България.
66
1
 
20
 
! Отговори
Жо преди 12 години
БЯХ ПРЕБРОИТЕЛ през 1992 г. на един 8 етажен блок с 5 входа. Общо- над 100 апартамента. В 10 от апартаментите живееха *** семейства /тогава още не се наричаха роми/. На въпроса ми за етническа принадлежност, 9 семейства пожелаха да ги запиша като българи, а само едно - като ***. Това е истината от преброяването от 1992 г.
65
6
 
12
 
! Отговори
Софиянец преди 12 години
Що се чудите, бе? И аз не съм посочил. Мое право е да не посочвам етническа принадлежност. Право е и да не отговарям на въпроси за моето вероизповедание. Никой не може нито да ми ги налага, нито да ме принуждава към отговор.
64
1
 
3
 
! Отговори
българо-маке-тур4ин- преди 12 години
Абе много са се станали българите с матов тен и са намаляли ромите.Трябва да се пооштри раждаемоста при ромите да не липсат.
63
0
 
1
 
! Отговори
ТПК УСПЕХ преди 12 години
Ми успех на бюрократите .... хи хо ха ха хе
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 61Върви по селата, пък после ще говорим. Колкото по-примитивни - с толкова повече деца са.
61
3
 
19
 
! Отговори
Турчин преди 12 години
Турците не са повече от 350 хиляди гарантирам ви го, средно по 1.5 деца се правят от едно семейство!Почти няма семейства с 3-ри деца да не говорим за повече в стил ***
60
2
 
8
 
! Отговори
Трайкофф преди 12 години
Онези, които не са се определили етносно или религиозно вероятно се срамуват и от двете си идентичности!
59
3
 
9
 
! Отговори
кака преди 12 години
Г-н Доцент, ами много е просто- те не са изчезнали, атези 10-14% са т.нар."група на интегриралите се роми",роми,които по много деликатен начи са се разграничили от изостаналия си етнос.Елементарно.Аз ли да Ви уча!
58
3
 
14
 
! Отговори
Иван-акъла преди 12 години
1 200 000-1 400 000римлянина700 000-900 000туркишаи от общия брой извадете поне 500 000 българи дето са броени,но тука идват само да подновяват документи за самоличност.Вадете калкулаторите и смятайте.А аз кото не признавам религиите и не ме вълнуват самурай ли да се пиша.
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако един *** се е записал българин, ескимос или американец, то той си остава пак ***. Ако аз се запиша, че съм *** това трябва ли да означава, че съм почернял? Бе изобщо имате ли идея за какво говорите или просто си бръщолевите от жега?
56
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Китайците го измислиха преди много години. За едно дете - детски, за две - не само чце не дават, но и спират тия за първото. Системата проработи. За България това трябва да важи за след трето дете. Все пак не сме многобройни като китайците. Европа като каже, че не е демократично - да си ги вземе. Ако искат да ни наказват - чудо голямо. То от туй наказание, да съжителстваш с ***, по-голямо има ли?
55
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако един *** се е записал българин, то това е стъпка към интегриране и постепенно претопяване. Това е все пак по-добър вариант от капсулирането й. От тук са минали много племена и всички са претопени, само това племе ни се кара, ни се води.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май Банго Василий стана национален празник. :)