Експерти по демография оспориха преброяването

700 000 души не са посочили етнос, вероизповедание и майчин език
Обновена: 27 юли 2011 17:43 | 27 юли 2011 17:43,
122
Експерти  по демография оспориха преброяването
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Експерти от Центъра за демографска политика (ЦДП) оспориха данните на националната статистика за „Преброяване 2011“ и поискаха то да бъде довършено с нова контролна анкета или извадково изследване.

Според доц. Димитър Аркадиев от ЦДП фактът, че цели 22% не са определили вероизповеданието си, а около 9%, или 700 хиляди души, не са посочили етническата си принадлежност и майчин език, означава, че данните на НСИ не могат да дадат достоверна картина на обществото у нас.

Той определи тези откази като нещо, което „не се е случвало и е непознато в световен мащаб“, а нивата на неотговорилите определи като „безпрецедентно високи“.

По думите му това прави обобщените резултати на статистиката „неизползваеми“.

„Защо се харчеха парите за преброяването, след като дори не можем да знаем етническия и религиозен състав на населението“, попитаха от неправителствената организация.

Още по темата

Председателят на ЦДП Искрен Веселинов определи данните, изнесени от НСИ, каато „опит за избягване на евентуална обществена паника“ от застаряването на населението и увеличаването на броя на ромите.

„Как обаче да планираме процесите, когато дори се крием от данните“, възмути се той.

„Ако слушаме НСИ, циганите са намалели с 14% спрямо предишното преброяване и до няколко десетилетия ще изчезнат“, иронично коментира проф. Петър Иванов и оспори цялостната методика на изследването заради неточности в преброителната карта.

Според доц. Аркадиев българският етнос реално е около 6 млн. души и ще продължи да намалява, турците са 9% от населението, а ромският етнос нараства след последното преброяване с около 6%, или е около 500 000 души.

Той предсказа, че е възможно до 9 г. броят на ромите у нас да се увеличи с 20%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
0
 
! Отговори
do 33 преди 12 години
Stava ako ti vodish
52
0
 
15
 
! Отговори
до Балтазар преди 12 години
Знаеш ли колко масови преселвания към Турция е имало от 1900 г. насам? И не са се изселвали само турци, а и т.н "турски ***". Но в днешни времена това не върви - за нас важат задълженията на демокрацията, за *** важат облагите от тая демокрация.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе да се пишат каквито си искат, ние си знаем кой е българин.. апък ако има някой ***, дето е решил да се интегрира сред българите даже по-добре.
50
0
 
7
 
! Отговори
мо преди 12 години
В Унгария са решили въпроса с неплащащите данъци малцинства - освобождаване от данъци на сем-твата с по 3 деца. Така който не плаща данъци,т.е. не работи, не може да се възползва от тези преференции.Сиреч, направено е като за бели хора,а не като при нас,да ги отглеждаме като величия.
49
2
 
8
 
! Отговори
valeri преди 12 години
Аз бях преброител и въпроса "Религиозен ли сте?" и "Каква религия изповядвате?" не бяха задължителни. Така, че това не зависи от преброителите. Но имаше друг проблем- много млади хора, учещи, живеещи и работещи в големите градове, но с постоянен адрес в малък град или село бяха принудени от хазяите си (за да не ги хванат за данъци) да се преброят по родните си места- това вече води до нереални данни.
48
7
 
4
 
! Отговори
dim55 преди 12 години
Ами ако не се признават зца *** и искат да ги смятат за българи-тогава какво,насила ли да записват хората каквото им хрумне.
47
8
 
8
 
! Отговори
Балтазар преди 12 години
През 1900 г. населението на БГ е било 3 744 283 души: от които българи - 2 888 000 / 77.1 % /, турци - 531 240, *** - 89 549, други - 235 494. Сега българите са 5 664 624 - 77 % от населението. Изводи: 1. броят на българите продължава да се увеличава, 2. процентът на българите към общото население остава постоянен - 77 %. Сами виждате, че апокалиптичните дивотии на разни псевдо-учени просто не се сбъдват.
46
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След още 10 години,когато *** са станали не 20%,а 40....ще ни псуват децата ни задето допуснахме безконтролната популация на тази ***.И ако днес с данъци храните и отглеждате 1 ***,колко *** ще трябва да хранят децата ни?....А да,ние не само допуснахме тези *** да се множат,ние подпомагахме с помощи тази антинационална дейност!..Един протест имаше против *** и за всеобщ срам се провали....
45
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глупости, една сума народ между 24- 30 не се е преброил, щото е бил на работа и не е знаел как и на кой да си даде после листчето, а е под наем. е тва ви е статистиката
44
2
 
6
 
! Отговори
do 39 преди 12 години
Pak si zabravil da si vzemesh lekarstvata...
43
4
 
16
 
! Отговори
Ахренче преди 12 години
Поне 500 000 човека от тези, които не са се определили са помаци от смолянския, кърджалийския и пазарджишкия край. С турците са мюсулмани, с българите са християни, според изгодата и конюнктурните съображения.
42
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е, аз изрично споменах, че не съм вярващ, те писаха, че не съм отговорил
41
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всичко е ясно, 325000 роми и 700000 *** и сметката излиза
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Експерти по демагогия...
39
17
 
16
 
! Отговори
ATAKA преди 12 години
АТАКА, Волен президент, незабавно да обявим война на Турция и да изпратим фрегата Дръзки да превземе Истанбул, *** не са виждали модерен кораб през живота си, а още се движат с платна и гребла. Ние ще ги победим на нула време, защото имаме една от най-силните и модерни армии на света!
38
11
 
9
 
! Отговори
Нова Европа преди 12 години
Това че 700.000 души не са посочили етническата си принадлежност говори, че те вече знаят, че *** и турците са втора ръка хора. Те сами ще започнат да приемат европейски имена, европейски начин на живот, европейски манталитет спрямо религиите - християни или няма да принадлежат към никоя религия. Това непосочване на етноса и мюсюлманска принадлежност е добър знак за правилната посока на развитие. Европа на белите хора, другите ще бъдат просто прислуга! Има нужда и от прислуга!
37
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боже кви хора има , някой тук обявиха 4 милиона ***, едва ли му го побира акъла какво би било при 4 милионно *** население при 7 милионна държава!!! Дано и никога да не разберем!!
36
3
 
4
 
! Отговори
аз преди 12 години
ромлянска държава:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))така ще се втурнете,че няма да има къде да ви погребваме после...толкова много масови гробове ще има:))))
35
4
 
10
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
Вариант 2 е невъзможен - паразита не може да живее без донора.Възможен е вариант 3 - Европа дава убежище на оцелелите българи а територията на бившата РБ се огражда и се превъща в най-строго охранявания затвор.Може и събратята им от останалите части на Европа да бъдат депортирани там и да се проведе най-мащабния експеримент за оцеляване и цивилизация на ***
34
2
 
23
 
! Отговори
an преди 12 години
АЗ ИМ КАЗАХ ЧЕ ТАЗИ СТЪКМИСТИКА НЕ ОДГОВАРЯ НА РЕАЛНОСТА. ЗАЩОТО АКО БЯХА КАЗАЛИ ИСТИНАТА МУТРЕСТАНИЯ СЛЕД 20 ГОДИНИ ТРЯБВА ДА Я ПРЕКРЪСТЯТ НА ЦИГАНТИЯ. ТОЧНО ОТ ТОВА ГИЕ СТРАХ ВСИЧКИ МАЙМУНИ КОИТО НИ УПРВЛЯВАТ. А НАЙ ВАЖНОТО КОЕТО ТРЯБВАШЕ ДА ПРИЗНАЯТ ЧЕ 21 ГОДИНИ ИЗВЪРШВАТ ГЕНОЦИД НАД БГ НАРОДА. ТОЗИ ГЕНОЦИД НЕЕ БИЛ И ПРЕЗ ОТОМАНСКОТО РОБСТВО. А ВИЕ ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ И ДА КАЧВАТЕ НА ВЛАСТ СЕЛСКИ ТАРИКАТИ ПАРТЙИНИ СЪКЛЕЦАРКИ ШЕБЕЦИ СЕЛСКИ АЛАБРОСИ И ВСИЧКИТЕ ОСТАНАЛИ ЖИВОТНИ ОТ ОБОРА.