Експерти по демография оспориха преброяването

700 000 души не са посочили етнос, вероизповедание и майчин език
Обновена: 27 юли 2011 17:43 | 27 юли 2011 17:43,
122
Експерти  по демография оспориха преброяването
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Експерти от Центъра за демографска политика (ЦДП) оспориха данните на националната статистика за „Преброяване 2011“ и поискаха то да бъде довършено с нова контролна анкета или извадково изследване.

Според доц. Димитър Аркадиев от ЦДП фактът, че цели 22% не са определили вероизповеданието си, а около 9%, или 700 хиляди души, не са посочили етническата си принадлежност и майчин език, означава, че данните на НСИ не могат да дадат достоверна картина на обществото у нас.

Той определи тези откази като нещо, което „не се е случвало и е непознато в световен мащаб“, а нивата на неотговорилите определи като „безпрецедентно високи“.

По думите му това прави обобщените резултати на статистиката „неизползваеми“.

„Защо се харчеха парите за преброяването, след като дори не можем да знаем етническия и религиозен състав на населението“, попитаха от неправителствената организация.

Още по темата

Председателят на ЦДП Искрен Веселинов определи данните, изнесени от НСИ, каато „опит за избягване на евентуална обществена паника“ от застаряването на населението и увеличаването на броя на ромите.

„Как обаче да планираме процесите, когато дори се крием от данните“, възмути се той.

„Ако слушаме НСИ, циганите са намалели с 14% спрямо предишното преброяване и до няколко десетилетия ще изчезнат“, иронично коментира проф. Петър Иванов и оспори цялостната методика на изследването заради неточности в преброителната карта.

Според доц. Аркадиев българският етнос реално е около 6 млн. души и ще продължи да намалява, турците са 9% от населението, а ромският етнос нараства след последното преброяване с около 6%, или е около 500 000 души.

Той предсказа, че е възможно до 9 г. броят на ромите у нас да се увеличи с 20%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
16
 
6
 
! Отговори
ATAKA преди 12 години
Трябва да обявим война на турция и да я унищожин, за да претопим турците. Ние сме най-великата нация на света и ще ги разгормим за 24 часа ***. Волен президент!
32
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Закон за кастриране на ***.
31
3
 
23
 
! Отговори
ха ся де, поредното преди 12 години
има ли нещо което да е свършено от герб и то да не се е провалило или поскъпнало?
30
11
 
11
 
! Отговори
Barbi преди 12 години
*** нема значение кви са бе - *** ли, турци ли - *** всичките под ножа бе техната кожа недодялана. Ко щат да се пишат.
29
10
 
17
 
! Отговори
ТЪЖНО Е преди 12 години
Борисов крие данните - *** са около 4 милиона в България . Затова сме с най - малките заплати в света.Единственият начин да се ограничи това е да се преборим с това жестоко явление е да се вдигнат пенсиите в пъти , и да се спре обезщетението за майчинство и детските надбавки.Така нашите родители които са работили и плащали осигуровки ще спасят България.
28
0
 
19
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
Неграмотни аборигени държава могат ли да имат?Никой няма да се втурне да гладува в *** ви миризлива държава!
27
0
 
27
 
! Отговори
неук преди 12 години
Прави са експертите . Защо се похарчиха пари за преброяване , без да се свърши и 50 % от работата ?
26
0
 
19
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 12 години
Забавно е да четеш глупостите на няколкото провокатори тук, които се представят за ***. Разбира се, няма как да се хванеш, че *** може да пише на български, но не това е най-смешното, а друго. ОК, да приемем, че българската нация изчезне. Какво става после за ***? Вариант 1: територията влиза в пределите на друга държава, примерно Гърция или Турция, където *** веднага ще усетят що е то работеща полиция, работещ съд и работещ затвор - ЛОШО! Вариант 2: няма спонсор, само ***!
25
4
 
26
 
! Отговори
OoOoO преди 12 години
22,понеже мисловната дейност ти е чужда,сега ще ти обясня как ще станат нещата.Вашите *** ще се заселят в гърция,където старите гърци ще ги използват за робини,както и сег аправят.Вие останалите ще бъдете кастрирани,ще живеете в резервати,където ще бъдете използвани за дивеч.Всеки заплатил 2 лева(0,40 ст. ДДС,патрон 1 лев,60 стотинки други разходи) ще има право да си гръмне *** и да го препарира!
24
1
 
32
 
! Отговори
tulski преди 12 години
И без да съм експерт мога да ви кажа: тези, които не са посочили етнос, вероизповедание и майчин език са ***. Понеже се колебаят, какви да се пишат роми ли, турци ли, други ли, не са писали нищо. Същото важи и за вероизповеданието и майчиния език. Така, че тези 700000 не ги бройте към българския етнос със сигурност.
23
1
 
22
 
! Отговори
krah преди 12 години
HA 31.O1.2011. За 48 процента от първокласниците у нас майчиният език не е български, обяви просветният министър Сергей Игнатов на конференция в БАН за българското културно-историческо наследство.
22
19
 
18
 
! Отговори
Уорлоик преди 12 години
Ще създадем ромлянска държава на мястото на вашта-ще се казва Ромалия и ще е първата ромлянска държва в света!!!12 милиона ромлянив Европа само чакат решението да се вттурнат към нея!! А славянските *** ако не им аресва-да се оплачат на арменският поп!!
21
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо се харчеха парите за преброяването, след като дори не можем да знаем етническия и религиозен състав на населението, попитаха от неправителствената организация.Повярвайте, по-добре да не знаете! ..........
20
7
 
19
 
! Отговори
Българин от Македони преди 12 години
***, не се кефи толку, да не го видиш големио. Ей, ногу ви ги отпуснаа яздите, ве!Ке ви даваме работа, кога ке почнете да се учите и работите кат нас. Кажи ми еден гюптин да е брал от дърво, шо е посадил сам?Ке ве интегрираме некаде на друго место.Айде бегайте във Франция!Там ногу ве сакат!
19
7
 
45
 
! Отговори
Димитрова преди 12 години
Аз съм българка, майчиният ми език е български, религиозна принадлежност: източно-православна, на 34г., семейна, с висше образование, работя на трудов договор. Не знам, каква е статистиката, но когато вървя по улицата, имам чувството, че аз принадлежа към някакво малцинство.
18
1
 
27
 
! Отговори
titi преди 12 години
KOLKO CA ROMITE-TO$NATA BROIKA V COZIALNOTO
17
3
 
46
 
! Отговори
преброител преди 12 години
Като има райони в дели ормана където не говорят български как да разбереш кви са , само клати тиква и мучи като теле !
16
2
 
12
 
! Отговори
и още 700 000 преди 12 години
са се писали "българи" !
15
3
 
22
 
! Отговори
Нане преди 12 години
Очаквах да кажат официално по новините колко сме джедаите в България...
14
27
 
5
 
! Отговори
циганин преди 12 години
Тове е много добре че не ни казвате точната бройка . Но ще видите след време . Ще се ухапете здраво за задниците си . Иска ви се да сме по малко но ще ви изненадаме след време . Успокоявайте се . Това е добре и за нас . Колкото по бързо ни интегрирате при вас толокова по добре за всичи. Ето че започнаха да назначават полицаи от ромската общност и това е добре . Така трябва да е навсякъде а не само да се оправдавате че сме всички крадци и убийци .