Динотериум, хиена и мамути в Асеновград

Уникални скелети са изложени в Палеонтологичния музей край града
Обновена: 1 авг 2011 10:28 | 1 авг 2011 10:10, Екип на Dnes.bg
36

 

Динотериум, хиена от вида Adcrocuta eximia, мамути, жирафи и носорози – това са само част от животните, които са обитавали земите на България преди няколко милиона години. Цели скелети на изчезнали видове могат да се видят само в Палеонтологичния музей в Асеновград.

Там са изложени уникални останки на маймуни, хиени и тигри, открити при различни разкопки в страната. Голяма част от фосилите животните, живелите преди милиони години по нашите земи, е открил палеонтологът и уредник на асеновградския музей Димитър Ковачев.

Неговата голяма болка е, че сградата на музея се намира на върха на хълм в покрайнините на Асеновград и сега той се бори музеят да бъде преместен в центъра на града, за да може да бъде посещаван от повече туристи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
асеновградчанка преди 12 години
този човек е един от най-добрите преподаватели по биология.благодарение на него много от учениците му обичат биологията и сега са известни лекари и учени.това,че малко хора са оставяли малки суми говори каква *** и *** сме.един от малкото ,който не позволява експонатите от музея да отидат в софия и да потънат в забрава .музея е негова съдба и любов.много от вас са щастливи,защото не подозират колко са прости.ходете си общувайте със зелена ***,чехълче и амеба-те са ви на нивото.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
щуротии
34
0
 
4
 
! Отговори
Ivan Velchev преди 12 години
Tozi stranen "dqdka",kakto nqkoi go narekoha,e moi bivsh prepodavatel po biologiq.Shapka svalqm na takiva hora.Toi e posvetil celiq si jivot na paleontologiqta.Lichno az sym bil v edna ot negovite expedicii krai selo Hadjidimovo,kydeto otkrihme skeleta na tigyra.Blagodarim Vi gospodin Kovachev za tova koeto pravite za bylgarskata nauka.
33
0
 
3
 
! Отговори
Посетител преди 12 години
Онзи ден бях там. Уникални експонати. Има табло с "дарители" - застрахователно дружество......5лв. верига бензиностанции ....... 10 лв. (не споменавам имена,да не ги хване срам дарителите от големите суми)
32
0
 
3
 
! Отговори
име преди 12 години
дедото е железарка кефи ме
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде да не сравняваме условията при които работят Българските учени с артистите по дискавъри и сродни предавания! На кой свят живеете? Този човек е работил цял живот в мизерни условия и за жълти стотинки... от какво да е щастлив? Въпреки това, той е оставил нещо след себе си - това, което можем да видим сега. И на тази възраст все още продължава да го прави! Успех от мен и нека имаме повече такива чудаци - май само чудаци останаха да се борят с триглавите хиени :(
30
1
 
6
 
! Отговори
МШ преди 12 години
Темерут,съгласен съм че този човек няма изразяването на познати лица от популярни ТВ канали. Но за да правиш нещо такова при тези условия тук си е подвиг. Иска се да викаш на този-онзи. Кога за сметки за тока,кога за стъклени рафтчета,кога за елементарен транспорт...Прочутият лорд Келвин /и много други учени-особняци/ са били диви темерути,неконтактни и избягвани от колегите си. Но ги помним,нали?
29
3
 
1
 
! Отговори
:) преди 12 години
България е Велика Страна
28
3
 
3
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
До МШ: Ама, личи си, че не си вникнал в поднесения материал: Не ги е открил лично той, а негови студенти, а той в качеството си на уредник на музея представя експонатите. И, всъщност хората са прави да негодуват от изказа му, действително има поразителна разлика м/у него, и палеонтолозите от Нешънъл Джиографик, Дискавъри, Хистъри Ченъл... Най-малкото изказа му е недопустим за един ерудиран учен...
27
1
 
13
 
! Отговори
МШ преди 12 години
На такива хора изказвам признателност! Във времена на простотия и средновековна неграмотност човека с един гол ентусиазъм открива света такъв ,какъвто е бил преди милиони години. Критикарите по-долу да притихнат до момента,когато направят една стотна от това,което този човек е допринесъл за огромния,но вече забравен свят на познанието. Такава е тъжната истина - българите на талази се приближават към ***.
26
1
 
2
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Обаче не е прав стареца, че динотериума не бил опасен за хората, напротив бил е много опасен даже, живял е по времето, когато са живели и австралопитеци от рода афаренсис, ако сте чували за "Люси", тя е типичен техен представител... Та, те са прародители на човешкият вид, и са живели по времето на този звяр, който в момент на раздразнение не рядко ги е стъпквал в яда си, без да се церемони много... ако не успеят да се махнат навреме от пътя му.
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледайте го този титан-*** на научната мисъл и после си пуснете Дискавъри или Нешънъл Джееографик и гледайте техните експерти по динозаври! "Никаква" разлика!:))
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Супер експонати в супер *** музей-ако може тази къща да се нарече музей! Типична *** картинка-не си ценим ценните находки-после защо другите ни се присмиват!
23
2
 
5
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Хех, тоя дядо, уредника на музея, де много як фен :) Има нещо, от Георги Калоянчев в него :) Как се изказва все едно е винаги на нож :) Находките са уникални!
22
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Типичен български "учен"!:( За журналистите си знаем , че не стават да зададът един смислен въпрос)! Обаче този *** облякъл бяла престилка, нямам думи! Той не отговаря -той се кара! Кисел старец , нервен , зле говорещ, каращ се все едно всички трябва да сме специалисти в неговата област, с физиономия на кръчмар-типичен представител на социлаистическата научна мисъл!
21
1
 
5
 
! Отговори
ъх преди 12 години
Пожелавам ви и на вас като достигнете възрастта на този човек да може да си подреждате мисълта не по-зле от него.
20
5
 
3
 
! Отговори
kk преди 12 години
човека сякаш е ударил две големи
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ne e DINOterium a DEINOterium....
18
1
 
6
 
! Отговори
до ДНЕС.БГ преди 12 години
Супер статия ! Ако можете спложете адреса или поне някаква карта до мястото, ще е доста полезно.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Samo za edno ne e prav: I sega ima hieni v bg i to triglavi,daje edna ot tiah skoro pali zvezdi po bairite...