Плажовете по Черноморието под контрола на GPS

Бар в Созопол за 78 кв. м се разпрострял на над 500 кв. м
Обновена: 9 авг 2011 22:58 | 9 авг 2011 22:58,
42
Плажовете по Черноморието под контрола на GPS
Росен Плевнелиев провери плаж Харманите. Снимка: Булфото

Над 650 000 лв. от глоби по концесионните договори за плажовете са били събрани през 2010 г., като общо 12 млн. лв. на година отиват в хазната от концесии и приходи от плажовете, съобщи министър Росен Плевнелиев по време на проверка по Черноморието.

Той поясни, че от тази година е въведена специална GPS система, която гарантира 100-процентова обективност при измерванията на площта и се изключва човешката грешка.

Системата отчита с точност до сантиметри дали дадено заведение е заело повече от определената му площ и дали по плажната ивица свободната от платени чадъри зона е по-малка от определената в закона (50 процента).

„Приключихме с това експертите да ходят по плажовете и с ролетки да мерят. Сега в реално време имаме подаване на данни от сателити. Оттам нашите геодезисти получават координатите на всеки един от обектите“, обясни Плевнелиев.

Работата с позиционирането на този уред отнема 3 секунди. С него се отбелязват всички точки по плажа. А получените координати се прехвърлят в специален софтуер, който пресмята площите.

При първия етап от проверките с новата технология са били изследвани 98 плажа на територията на страната, с които държавата има договори за концесии и наем.

Тогава са били констатирани 179 нарушения, 41 от тях са съществени.

Най-голям е бил процентът на нарушенията във водноспасителната дейност – необорудвани спасителни постове, липса на шамандури, които обозначават охраняемите зони, недостатъчни медицински пунктове и др.

На концесионерите са били издадени констативни протоколи и им е дадено време да отстранят нарушенията.

В началото на всеки сезон наемателите предоставят планове за експлоатация на съответния плаж. В тях те посочват какви обекти – барове, свободни зони, чадъри, платени зони, ще има по пясъчната ивица, както и къде точно ще бъдат позиционирани спасителите.

„Ние даваме пълната свобода на концесионерите според закона да ни кажат как ще използват тези плажове. След това правим първата проверка и виждаме къде има нарушения. Издаваме протоколи и даваме срок да се отстранят нередностите. След което започваме изненадващи повторни проверки“, обясни строителният министър.

Повторната инспекция по Южното ни Черноморие започна от созополския плаж Харманите.

След първата проверка е констатирано, че от намиращите се там 32 обекта, повечето от половината са със завишена площ.

Най-фрапиращото нарушение е за плажен бар с констатирана територия 543 кв.м, като по закон и по договор той трябва да е 78 кв.м, което е 7 пъти повече от заявеното. 

„Тъй като веднъж вече има констатирани нарушения на този плаж и това са вторите съществени нередности, концесионерът ще получи не само солена глоба, но и предупреждение, ако в началото на сезона догодина не е превел съответните обекти към размерите, заявени по документ, концесията му ще бъде прекратена.

За изминалата година от МРРБ са прекратили 10 договора за концесии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
28
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Евала Росене!
1
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
dosega se 4esa.....i se purchiha s kartofa s magistralite....ama idat izboriiiii