Пак таван от 180 000 лв. за трансплантация на дете

Пада ограничението за трикратния размер на сумата за операция
Обновена: 24 авг 2011 16:07 | 24 авг 2011 13:58,
51
Пак таван от 180 000 лв. за трансплантация на дете
Стефан Константинов, министър на здравеопазването. Снимка: БТА

Кабинетът премахна ограничението за максималното финансиране на трансплантации на деца в чужбина, което не трябваше да надвишава трикратния размер на стойността на операцията у нас.

От днес се връща старият вариант на държавната субсидия за лечение на деца в чужбина, като се уеднаквява режимът за финансиране на трансплантациите с останалите видове на лечение.

Така всяко дете, нуждаещо се от трансплантация, ще може да кандидатства за максималната субсидия от 180 000 лв. Ако необходимата сума за лечението му е по-голяма, то остатъкът отново ще трябва да се набира с дарения, обясниха от пресцентъра на здравното министерство.

Ограничението на държавната субсидия беше въведено в началото на юли. Тогава срещу нея се обявиха родители, пациенти и неправителствени организации.

Така при стойност на бъбречната трансплантация у нас 15 хил. лв. максимумът на държавната субсидия беше 45 хил. лв. на дете. Сумата не стигаше да покрие разходите на пациента, защото стойността на същата манипулация в Европа е между 80 и 100 хил. евро.

Още по темата

Това поставяше семействата пред една възможност – задължителното набиране на средства чрез дарения, за да покрият големия остатък.

"Знаете, че това решение беше взето в условията на остър недостиг на средства за Фонд за лечение на децата в чужбина, което обаче беше преодоляно с допълнителни пари от бюджета", обясни здравният министър Стефан Константинов след заседанието на Министерския съвет.

Опасност за ново ограничение догодина няма, увери министърът, защото бюджетът на институцията непрекъснато се увеличава и догодина той ще бъде достатъчно голям – 8 млн. лв.

"Можем да сравним 2006 г., когато само 39 деца са били изпратени за лечение в чужбина и 2010 г., когато са били 276. Тази година вероятно ще бъдат над 300 деца. Фондът работи", увери Константинов.

За месеците на ограничения е имало откази за лечение на деца в чужбина само по медицински причини, уточни министърът, но не и заради недостиг на средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
БГ Слънце преди 12 години
Хората трябва да знаят, че понеже трудно могат да разчитат на държавата и правителството по отношение на опазване на тяхното здраве и лечение могат да се възползват от напълно БЕЗПЛАТНАТА и ефективна практика за лечение чрез слънчева светлина - гледане на слънцето в безопасните часове или sungazing. Подробна информация за съюността на тази практика и как се прилага можете да получите като гледате филма Homo Solaris в youtube. Той е в три части със субтитри на български. Опитайте!Няма да съжалява
47
0
 
0
 
! Отговори
БГ Слънце преди 12 години
Ами крайно време беше да се намерят допълнително пари за здравето на децата. Толкова пари се дават за глупости и за ненужен лукс, а за съществените неща никога не стигат! Крайно време е да се проявява нетърпимост от страна на обществото по отношение на решения които са в ущър на хората. Депутатите трябва да се откажат от заплатите си и да ги даряват за лечение на такива деца, а не да крадат от тях и да използват парите за да си купуват джипове. Що за държава е тази която оставя децата в беда?
46
1
 
2
 
! Отговори
ovi преди 12 години
Zabravihte mai kakpo vremeto na dobrev(BSP)-ednata godina varnaha vsicki pari v budgeta,za da gi izlapat skapanqcite komunisti ,a decata umiraha.SEga pone varvim napred
45
0
 
6
 
! Отговори
спонсор на НАП преди 12 години
Идея за събиране на средства за нуждаещите деца и други групи: Приема се закон с единствен текст (да не може да се тълкува двузначно) - който бъде хванат в контрабанда, да краде ДДС, и да укрива данъци да бъде осъден да плаща двойно. Сумите дасе ползват за нуждаещите се. Контрол да осъществява Сметната палата и омбусмана. Тогава ще има за всички без да има таван за пари.
44
0
 
8
 
! Отговори
спонсор на НАП преди 12 години
Абе, никакъв таван не трябва има щом става дума да деца. Всички трябва да бъдат излекувани без значение колко ще струва. Ако трябва заеми да взима държавата. Досега тези заеми които наследихме от комунистите за какво са взимани? Сигурен съм, че не са, за важни неща като здравето на децата. Трябва всички нуждаещи се деца, онкоболни, инвалиди (истински), нуждаещи се от трансплантация, и инвитро да бъдат обезпечени без таван на парите.
43
0
 
0
 
! Отговори
Идол преди 12 години
Тоя е фен на доплащането на ръка!
42
0
 
7
 
! Отговори
до 37 стефка преди 12 години
Абе как може толкова глупости да изговориш ! Депотатите са С ТАВАН НА ЗАПЛАТИТЕ! Къде са ти парите ли ? ПРИ *** !
41
4
 
4
 
! Отговори
do 41 преди 12 години
Какво ги пращаш тези смръдливи пропагандни блогове ? Аман от сълзливи пос-комунистически истории и ревящи за комунизъм ! МАРШ В СЕВЕРНА КОРЕЯ КАТ НЕЩЕШ ДЕМОКРАЦИЯ!
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А предишните му колеги от БСП и НДСВ какви бяха - корумпирани! А годината в която не беше изпратено нито едно дете за лечение в чужбина, защото нито едно не беше одобрено? Вече поне се мисли за тези деца и се прави нещо за тях, а не са забравени, както при предните правителства. По принцип ГЕРБ може да не е най - доброто, но от вариантите в момента не бих избрала друг. Не забравяйте мизерията при БСП. Минимално повдигане на пенсиите и купуването на коли и самолети беше всичко, което правеха!
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може да прозвучи безсърдечно, но защо тези твърде ограничени средства не се дават за здравеОпазване и здравна култура на населението, а за избрани подрастващи, тъй като така или иначе няма за всички? Лекуваме болното, а здравото не го опазваме - наркотици, алкохол, тутун, конкурси за "Мис" / kushel.blog -23.08 и aidriell.blog -21.08/.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еех, тоз Дянков бе! Добре че идват избори, ако не се беше поправил много телевизионно време щеше да трябва да се обяснява за тази ножица. Не хората правят държавата според ВСИЧКИ ДОСЕГА, а паричните потоци. Ама ще ви видя политици мръсни след 20 г., само вие ще си останете в България, *** и поталибанчените българомохамедани.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крайно време е себестойността на медицинските услуги, разбита по елементи, материали, консумативи, амортизации, заплати и осигуравки и всичко друго, да бъде публично достояние, а не обявена крайна, недоказуема цена.
36
3
 
10
 
! Отговори
Стефка преди 12 години
Защо да има таван за здравето на деца.Сложете си таван на заплатите некъдърни дебелогъзи ***!!КАК НЯМАТЕ И КАПКА СРАМ.Как веднъж не ви заболя сърцето при мисълта за нещастни и болни деца.Пожелавам ви и на вас да ви се случи такава трагедия и цял живот да плачете горко.ДЕЦАТА НЕ СА ВИНОВНИ ЗА ЛАКОМИЯТА ВИ.Аз плащам осигуровки и никога не съм ги ползвала.Къде са ми парите???????????????????????????????????????????????
35
7
 
4
 
! Отговори
миро преди 12 години
Докога ГЕРБ ще назначават свои доктори с купени дипломи- а хората ще изпадат в кома след операция и ще им режат ръцете заради изследвания за да си напълнят джобовете с пари на народа които структурата Здравна каса взима от хората и присвоява в сметките на партия ГЕРБ
34
8
 
5
 
! Отговори
миро преди 12 години
Тоя министър заплататата му е 15 000 лв. и нищо не е свършил, ами предишните му колеги от ГЕРБ бяха некадърници, които завлякаха системата с корупцията си.
33
1
 
1
 
! Отговори
до22 преди 12 години
Не бъркай здравеопазването с отбранта...:)))))))) Ограмоти се малко и тогава пиши..Браво на 21. Така си е.
32
2
 
5
 
! Отговори
миро преди 12 години
защо здравеопазването е уж безплатно , а като си счупиш крак трябва да си плащаш ставата или операцията...
31
1
 
5
 
! Отговори
миро преди 12 години
Защо в отделенията на болниците една сестра дава 16 часови дежурства на 150 пациента- некадърници и министри на ГЕРБ
30
1
 
4
 
! Отговори
миро преди 12 години
Защо съкрашавате бюджета в Детски Центрове за Деца с Увреди - къде са парите за рехабилитация на децата с ДЦП,
29
1
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
Ще хвана ако трябва и за там..но не си струва риска тук в тази безотговорна страна. Така и така си плащаш. Нека съм роб в чужбина, от колкото в ръце на безумни лекари, които са се превърнали в банкомати тук. Какво и за кой направиха? Броят се на пръсти..Поне в чужбина това го няма. Няма ги неграмотните, заради коронография да режат ръце.Няма ги безотговорните , които за тумор на глава с ясен изход да вземат рюшвшти. За това ти си си гледай тук задравето..