Правец тържествува, чества 100 г. на Тато

Първанов и Борисов също са поканени на празненствата
Обновена: 7 сеп 2011 10:47 | 7 сеп 2011 07:00,
839

Портрет на Тодор Живков от Златю Бояджиев. Снимка: Булфото

 

Изчистен и постегнат, Правец ще посрещне днес всички, които искат да отпразнуват 100-годишнината от рождението на първия държавен и партиен ръководител на социалистическа България – Тодор Живков.

В града ще бъде открит нов бронзов бюст паметник на другаря Живков – част от тържественото отбелязване на юбилея, организирано от Инициативен комитет.

В него членуват бивши и настоящи партийни величия – като Георги Йорданов (министър на културата по времето на Живков) и Георги Стоичков ( бивш министър на транспорта, след това министър на строителството).

В инициативния комитет са и членове на БСП Евгени Узунов, Антон Кутев, д-р Евгени Кандиларов, доц. д-р Искра Баева и Жени Захариева.

Сред организаторите е и Областният управител на София - област Красимир Живков, бивш кмет на Правец.

Естествено, присъстват и дейци от града - Димитър Найденов, о.р. генерал Бончо Бончев и Христо Василев. Сред тях е и името на бизнесмена Румен Гунински.

На тържествата са поканени президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов.

Историческият музей в града ще представи подаръци и фотоси от срещите на бившия Първи с чуждестранни лидери, събирани в продължение на 33 г. 

Изящните предмети вече са били представяни в различни градове от страната. Посетителите ще могат да видят и известното „Седло за камила“, подарено на Живков от либийския лидер Муамар Кадафи.

Освен това преди дни директорът на музея Татяна Борисова обяви, че премиерът Борисов се е съгласил да им предостави безвъзмездно цялата колекция от дарове на бившия Първи.

Следобед при паметника на Живков, открит преди 10 г., с разрешението на военния министър Аню Ангелов, представителния ансамбъл на Българската армия ще изнесе концерт. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


839
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
775
1
 
1
 
! Отговори
PROFESIONALISTI преди 12 години
hahaha NLO doide i si vzema 2 miliarda ot Darjavnia Rezerv i dim da go nema , abe vsi4ko e TOP SEKRET , ili kazano na Balgarski nema Informacia
774
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако не беше Тато, сега щяхме да сме като гърците или като италианцитедобре че Тато построи комунизЪма, направи ни първи в Европа, та сега сме добребез Тато щяхте да плачете сега за коричка хляб като гърците
773
2
 
4
 
! Отговори
FBI преди 12 години
- 20 г. след началото на прехода в БСП продължават да вървят спорове и обвинения за раздаване на червени куфарчета с пари. Живков имаше ли отношение към тази тема?- Той коментираше само това, което чуваше и четеше по медиите. Реално темата за куфарчетата тръгна след оставката му. Това, което дядо ми често повтаряше преди смъртта си е, че към 10-и ноември 1989 г. България е имал златен резерв от 2 милиарда в Швейцарски банки.- Какво е станало с тях?- И той не знаеше и до последно питаше за съдбата на тези изчезнали милиарди. Чувал е наистина за куфарчета с пари, но нямаше конкретно потвърждение.
772
1
 
7
 
! Отговори
Имигрирал Ром преди 12 години
до 799 Не го спря, забави го! Спряха го сладурите които го свалиха и гушнаха... всичко! С т.1 и т.2 на решенията по т.14 на протокол 12 от 06.02.1992 г. Министерският съвет прекрати изграждането на ядрения реактор на обекта в Белене и разпореди на Комитета по енергетика да извърши действията по РМС 288 от 1991 г. за преодоляване на проблемите, произтичащи от спирането на изграждането на АЕЦ-Белене и да подготви проект за използване на металния корпус на ядрения реактор, закупен от Чехо
771
4
 
4
 
! Отговори
UK преди 12 години
Поредният гнусен завистник. Знаеш ли-ние умираме,миеме ***,беремеи ягоди,прислужваме стари хора. Уррррааааа,получаваме повече от колкото червендалистите селендуру ви заплашаттат.Колко вашият *** селендурски червендалеещ *** ще плати за глас?
770
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бе това племе си намери каквото търсеше! Мизерия и простотия, гарнирана с яка престъпност. Така му харесва. Това племе само насила може да се очовечи, и Тато го знаеше това.
769
1
 
4
 
! Отговори
ГОШО преди 12 години
приемахме гости и ходихме- то беше от харашо нагоре, за пари и ядене не се мислеше изобщо, апа сега какво е, всички се овълчиха и няма събирания, няма събирания-купони старите с китари и акордеони, стари шлагери и народни песни/ е има такива при младите с хапчета и марихуана, без да знаят какво правят/. Бих казал "Амин" , но все пак вярата ми остава - ДЕРЗАЙТЕ И ВЯРВАЙТЕ ВЪВ СЕБЕ СИ СИЛНО. УСПЕХИ.
768
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По думите на ревизорите Живков става милионер чрез килограмите тонове идеологически книги, които всеки месец се издават в България. За по-малко от 4 години в края на 80-те, когато средната заплата в България е била 200 лв., генералният секретар на ЦК на Българската комунистическа партия и председател на Държавния съвет Тодор Живков е получил извън трудовото си възнаграждение, като хонорари 1 230 781 лв. и е раздал подаръци над определения му лимит 434 279 лв. За справка в онези години, за целия си 35-годишен трудов стаж един лекар или учител получава общо 60 000 лв. По подобен начин през 30-те години Хитлер е станал милионер от своите близо 30 издания на Майн кампф. Живков е получил общо 1,23 млн. лв. само през 80-те години. Осиновената внучка на Живков Жени, сега депутат от квотата на БСП, тогава непълнолетна, и синът му Владимир, наричан по времето на комунизма Владко на татко, са стрували на бюджета съответно по 467 900 лв. и 356 800 лв. само за периода 1985-1989 г. за валута при пътувания в чужбина, за строителство на вили, за подаръци, автомобили и др. Според ревизорите на Тато тогавашното Управление Безопасност и охрана -УБО е доставило на фамилията Живкови 6 автомобила и 2 мотоциклета западни марки на занижени цени и без мито. По онова време вносът на западни коли в България се облага с 200 процента мито, с което на практика е забранен. А за коли руско производство като Лада се чака ред за закупуване между 12 и 15 години. УБО снабдява с автомобили и др. техника семействата на т. нар. правоимащи членове на политбюро, секретари на ЦК на БКП и др. висша номенклатура. УБО е доставило музикална уредба на внука на Живков - Тодор Славков (син на Иван Славков), плетачна машина (за 18 000 лв.!) на Жени Живкова, известна днес като моден дизайнер. На сина и внуците на Живков са отпуснати специални парични партиди към УБО и е продадена чужда валута на стойност над 100 000 лв. Общо всичките разходи само за Жени и Владко Живкови са близо милион лева за периода /1985-1989 г. / И разбира се, яхтата Балкан с първо име "Чавдарци" е построена през 1981 година в Пиза, Италия, и според неофициални данни е купена за 1 800 000 долара. Луксозното возило е изработено от дърво, дълго е 27,60 метра с тонаж 113 бруто регистър тона. През август 2004 яхтата е оценена на 371 250 евро, но на търга през май 2005 година не е имало нито един кандидат да я купи
767
0
 
6
 
! Отговори
Тошо преди 12 години
Абе пишете и бришете, но на собствения гръб знам едно, а то е - едно време постояно приемахме гости и ходихме- то беше от харашо нагоре, за пари и ядене не се мислеше изобщо, апа сега какво е, всички се овълчиха и няма събирания, няма събирания-купони старите с китари и акордеони, стари шлагери и народни песни/ е има такива при младите с хапчета и марихуана, без да знаят какво правят/. Бих казал "Амин" , но все пак вярата ми остава - ДЕРЗАЙТЕ И ВЯРВАЙТЕ ВЪВ СЕБЕ СИ СИЛНО. УСПЕХИ.
766
4
 
2
 
! Отговори
за 796 преди 12 години
Тошката я спря Белене след Чернобил, ако помниш
765
3
 
2
 
! Отговори
FBI преди 12 години
Милиарди левове в швейцарски банки, самолет за малкия Влади, самолет за съпруга на Людмила, сега сред най-известните бохеми в България Иван Славков. Мълвите гласят още, че дузина български актриси са минали през обятията на малкия голям човек само за да получат шанса си да бъдат икони на соцкултурата. Скандалите около семейството му са всекидневие - Людмила, харчеща купища държавни средства за будизъм, дрога, хашиш и забранени връзки, Влади, плейбоят на комунизма, с нови жени, лъскави коли и море от алкохол, а любимата внучка Жени с два бели мерцедеса, в години, когато тази дума е забранена за простосмъртните българи. Ловни сбирки с деликатеси, доставени за правешкия Мусолини директно от Италия, комплект огнестрелни оръжия, подарени от Брежнев, макет на Тадж Махал от Индия, копие на тракийското златно съкровище, порцеланови чинии и вази с неговия образ върху тях, една от които е подарък от трудещите се на Узбекистан. И разбира се апартамента на мечтите в Банкя плюс огромните резиденции на първия мъж в държавата. Истина или не, Живков остава в историята. Вие прецените като милионер или като човек, на когото властта никак, ама никак не му отива .
764
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А т.нар възродителен процес, нима е лош? А помислете малко, па тогава шибайте минуси.
763
3
 
12
 
! Отговори
Имигрирал Ром преди 12 години
Само домовете.... ами тока, че и разпродават на комшиите... да бяха оставили Тошката поне още някоя година, да довърши централата и в Белене, сега щяхме на половин европа да продаваме, щяха да на молят европа. ***... сваляй комунизма, сваляй гащите, музиката да свири, ракийчица да има...и кой от където мине да си поебва. "Демокрация"
762
1
 
1
 
! Отговори
Военната прокуратура преди 12 години
Арестуван е на 18 януари 1990 г. и е обвинен в редица престъпления. През юли 1990 г. мярката му за неотклонение "задържане под стража" е заменена с домашен арест.Главната прокуратура започва срещу него 5 дела.През 1990 г. е образувано дело за насилствената смяна на имената на българските турци и принудителното им изселване от 1984 г. до 1989 г. В периода до 1998 г. Върховният съд връща делото 4 пъти за доразследване във Военната прокуратура.На 25 февруари 1991 г. започва процес за незаконно раздаване на апартаменти, коли и представителни пари от УБО. На 4 септември 1992 г. Върховният съд го признава за виновен и го осъжда на 7 год. лишаване от свобода и да върне на държавата 7 млн. лева. През януари 1994 г. присъдата е потвърдена. На 9 февруари 1996 г. общото събрание на наказателните колегии отменя присъдата му.На 8 юни 1993 г. е образувано делото за т.нар. лагери на смъртта.Привлечен е като обвиняем и по делото за отпускане на несъбираеми кредити и помощи на развиващи се държави и комунистически партии, с което е ощетен държавният бюджет.Обвинен е и по т.нар. дело Фонд Москва (Дело 2) за подпомагане на международното комунистическо движение.
761
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да му благодариш, оръфляко, че те е изучил и е дал работа и собствен дом на тия твой родители, дето сега роват по кофите.
760
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да му благодарим на тъпанара , че без малко не станахмерепублика на СССР....
759
0
 
4
 
! Отговори
Тъпанарщина и лъжи преди 12 години
В книгата си Срещу някои лъжи (1993 г.) Т. Живков отрича да е имало подобно нещо:"Дълго отминавах инсинуациите, свързани с мое намерение за присъединяване на България към СССР. Струваше ми се несериозно да отговарям на лъжи, които биха били само пошли, ако не бяха толкова ***. Искам да заявя кратко и категорично: през 33-те години на моето управление и за момент не е съществувала подобна заплаха. Подобна мисъл дори."Още по-категорично отрича той това и в своите мемоари (1997 г.).Аз съм от поколението, което помни тази 1963 г., и присъединяването ни към Съветския съюз не бе само слух. Но спомените нямат силата на доказателство. След събитията през 1989 г. вестниците широко тиражираха замисленото от комунистическата партия национално предателство, но политическите филипики също не могат да се използват за доказателство, защото носят риска да са гола пропаганда. Затова, когато в том 4 на Български хроники стигнах до този въпрос, аз потърсих веществени доказателства.В Централния държавен архив се разрових в Централния партиен архив и след дълги приключения успях да се добера до фонд 1Б, опис 5, архивна единица 600 - това е дълго укриваният Стенографски протокол от заседанието на пленума на Централния комитет на БКП, състояло се на 4.ХII.1963 год.За да бъда сигурен, че това доказателство няма случайно да изчезне от Държавния архив, направих ксерокопие на протокола (IХ+144 машинописни страници), съхраняват се в банков сейф.Сега, читателю, ти предстои да прочетеш най-невероятното (дръж се, българино!) и те моля сам да прецениш: мит ли е бил замисълът за присъединяването на България към Съветския съюз - или е било истина?Предс. Митко Григоров: Другари, откривам заседанието на пленума на ЦК на партията. За дневен ред се предлага една-единствена точка: Обсъждане на въпроса за по-нататъшното най-тясно сближение и в перспектива за сливане на Народна република България със Съветския съюз. Доклад ще направи др. Тодор Живков. Друго предложение има ли? - Няма. Има думата др. Тодор Живков.Тодор Живков:Другари, Политбюро внася за обсъждане в пленума на Централния комитет на партията въпроса за по-нататъшното свързване и най-тясно всестранно сближение, а след това, в перспектива, и за обединение на НРБ със Съветския съюз (к.м.). За България и българския народ това е акт с историческо значение, който ще постави началото на нова глава в българската история, ще открие нов етап в развитието на страната по пътя на социализма и комунизма.Курсът на партията за най-тясно сближение, а в перспектива и за сливане на НРБ със Съветския съюз (к.м.) поставя не само големи икономически проблеми, но и други изключително важни въпроси, каквито са въпросите за по-нататъшната съдба на българската нация и за суверенитета на българската държава.(На един от предишните пленуми през юли 1963-та Живков дефинира до пределна яснота разбирането си за държавния суверенитет:Суверенитета народът го разбира да има ядене, да живее. Ето това е суверенитетът!)Ние сме убедени - продължава Живков, - че партията и българският народ ще посрещнат с голяма радост и въодушевление по-нататъшното най-тясно сближение и свързване на НРБ със Съветския съюз, че перспективата за обединяване на НРБ със Съветския съюз в бъдеще ще предизвика в подавляващата част от българския народ небивало висок политически и трудов ентусиазъм. (Ръкопляскания.)Ръкопляскат присъстващите на пленума 87 членове на ЦК и 51 кандидат-членове.
758
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е, при Тато немаше свобода! Верно е! Не можеше да шмъркате и да се дупчите! Бре, колко сме изпуснали!
757
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
....и 85% от магистралите ги построиха пак ония - начело с Тато
756
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оръфляциии, ама живеете у домове построени от Тато, нали?