Трайков поиска оставка за конфликт на интереси

Мария Михалева работела в Алма Тур и в Слънчев бряг АД
Обновена: 16 сеп 2011 13:31 | 16 сеп 2011 11:51,
40
Трайков поиска оставка за конфликт на интереси
Трайчо Трайков. Снимка: БТА

Покрай дебатите за кризата с туристите изскочи друг скандал за конфликт на интереси на Мария Михалева, която работи за частната Алма Тур и в същото време е представител на държавата в „Слънчев бряг“ АД.

„Поисках оставката на Мария Михалева, защото в случая това създава конфликт на интереси в бранша. Тя ще може да продължи работата си в „Алма тур”, въпреки че работеше добре в държавното предприятие „Слънчев бряг” АД”, заяви по време на парламентарния контрол енергийният министър Трайчо Трайков.

Депутатът от левицата Румен Петков го репликира с думите, че констатацията му е отнела цели 2 години, “но като се има предвид бързината на мисловния процес при него, това е нормален период”.

„БСП не е виждала по-ярко некадърие, по-тежка некомпетентност от действията на министерството”, заяви още Петков.

Малко преди словесната битка в парламента стана чано, че Bulgaria Air е отменила нови полети до Санкт Петербург. И така нови близо 360 руски туристи стават заложници на финансовия спор за 7 млн. лв. между превозвача и Алма Тур Флай.

Bulgaria Air им предлага за 122 евро допълнително да ги извози до Москва с редовен полет, откъдето те да се приберат по живо, по здраво.

Естествено, след това туристите ще заведат съдебни искове, за да си получат парите обратно. Това отбелязват и от Руския съюз на туристическата индустрия.

“За обществото стана ясно, че туроператорът „Алма тур” е задлъжнял не само към авиопревозвача, но и към хотелски и ресторантьорски комплекси. Какви са общите щети за тях и как това ще се отрази на следващия туристически сезон в България?”, атакува депутатът от Коалиция за България Пенко Атанасов енергийния министър по време на парламентарния контрол.

„Министерството на икономиката не разполага със законови правомощия, за да следи междуфирмена задлъжнялост”, отговори Трайков.

Още по темата

По думите му в министерството няма постъпил нито един сигнал от превозвач, хотелиер или ресторантьор. В същото време самите туристи и руските институции оценили високо намесата на държавата в спора между двете компании.

"От издадени от консулските служби на България в Москва и Санкт Петербург общо 367 048 визи за руски граждани от началото на годината досега, 16 947 са за туристи на "Алма тур", което е по-малко от 5 процента от общия руски туристопоток за страната ни", отбеляза още Трайков.

„Този процент не е определящ и съществува достатъчно потенциал за превъзмогване на евентуални отрицателни промени в нагласите на руските туристи, пренасочване на потребителското търсене за България към други туроператори и преразпределяне на този дял между други играчи на пазара, което да минимизира загубите за българския туризъм“, коментира той.

Трайков посочи, че ще се търси системно решение в полза на потребителя и то ще бъде намерено до един месец, след като бъде готов анализът на МИЕТ.

Той беше категоричен, че ще настоява за тежки санкции и за двете компании, тръгнали да решават търговските си спорове в активния сезон. Има вероятност да бъде отнет лиценза и на двете компании.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
До 28 преди 12 години
ама колк оот вас биха клекнали и биха давали на вересия 50 - 200 - 1000 лв, а да не говорим за милиони. Не мислите ли, че ще ви дойде до гуша и ще сложите своите интереси на първо място, когато вината не е ваша, а вие плащате?!
38
0
 
0
 
! Отговори
До 28 преди 12 години
абе, ти нормален/нормална ли си?! хахахаха Защо да е за сметка на превозвача? Къде е логиката ... Превозвачът не е изчакал да докара пътниците тук и след това да не ги върне, за да е по-гадно. Няколко месеца почти всеки ден има полети от и до България с туристи на Алма Тур. Цяло лято е така. Изчакали са хората да дойде края на сезона и вече им е дошло до гуша. А ако бяха го направили юли примерно?! Знаеш ли колко хора щяха да останат без почивка ... Всички тук много лесно казват, че България Ер.
37
0
 
2
 
! Отговори
сисс преди 12 години
Нека, нека! Да и взимат оставката на тази Михалева!
36
0
 
2
 
! Отговори
ив преди 12 години
БСП не е виждала по-ярко некадърие, по-тежка некомпетентност от действията на министерството а може ли БСП да си затварят устичките?
35
0
 
2
 
! Отговори
кранист преди 12 години
Браво, това е правилна постъпка!
34
0
 
1
 
! Отговори
alex преди 12 години
това е редно да направи ,точно така Браво
33
1
 
3
 
! Отговори
smb преди 12 години
поредното доказателскво, че тия са гола вода!От две години знае, че има конфликт на интереси!Трайков е поредния ***, който симулира интерес!!!
32
4
 
1
 
! Отговори
Тити преди 12 години
Поредното доказателство, че при това управление няма "наши и ваши".
31
3
 
0
 
! Отговори
Нели преди 12 години
Точно така трябва да се работи когато има проблем, рано или късно да се разбере кой е виновника, Трайков се справя много успешно на служебния си пост.
30
3
 
1
 
! Отговори
Деница преди 12 години
Браво! Най-накрая да се намери виновникът! А не само да обвиняват министър Трайков и да искат без основание неговата оставка!
29
0
 
2
 
! Отговори
MIRO преди 12 години
veseki paket se prodva s samoleten bilet otyivane i vrachtane + hotel+ transfer+ zastrahovka NEKA ALMA DA NE SE PRAVAT NA LUDI DA VARNAT PARITE NA HORATA I SA SE MAHAT OT PAZARA te vartat parite na klientiote s nedvijimi imoti i reketirat kontragentite si za otlojeno plachtane i zatanaha v *** do gucha LAKOMO DUPE E TAHNATA RABOTA
28
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Естествено , че има . Едните не плащат, другите ги рекетират. Как е възможно след като Алфа тур дължи на превозвача пари не само от зимния , но и миналогодишен летен сезон, да се превозват техни пътници и през този сезон? Докара ли са ги в България и са решили да им го върнат. На Алфа тур или на пътниците? И на двете фирми трябва да се отнеме лицензът и да се изгонят виновните некадърни служители. И превозът с правителственният самолет следва да бъде за сметка на превозвача.
27
0
 
12
 
! Отговори
:) преди 12 години
Оставка от нея! Уволнение за всички чиновници допуснали това да се случи! Прокурор за оказалите влияние, ако има такива!
26
0
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
На български език се "пазариш" за цената на стоката, а "пазаруваш", когато я купуваш.
25
0
 
3
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
Това допускане е по-близко до истината от цялата останала словестна плява.
24
0
 
2
 
! Отговори
четец преди 12 години
абе никой ли не се интересува от хотел и ресторант АМБАСАДОР зл.пясаци .там продават кебапчета по 0.10 лв.,луканка ситрене,кашкавал,шпек,и каквто още се сетите траен салам по 2.00 лв.кг.всичко идва от ресторанта.защо не ходите пенсионерите да пазарите от там.кой продава ли , ами казва се Петйо ,там е готвач,от наща махла е ,до колхозния,ама се не мога да се вредя.се като го питам казва че е продал за днес всичко ,да питам сл.два дни.ама май носи и на село да продава затова се няма за нас.
23
0
 
13
 
! Отговори
невежа преди 12 години
едно не ми стана ясно,защо намесвате държавата, сл.к.са две частни фирми.да не би ние доставчиците на АЛБЕНА АД с управител КРАСИМИР СТАНЕВ да занимаваме държавата,като не ни плаща с месеци за доставките.я попитайте ф.ЕКОЛАБ от кога не са си получавали парите за доставките.ама нали е бивш комунист /бивш ли казах/лапсус.
22
2
 
3
 
! Отговори
До 3 (Илияна) преди 12 години
ТихУ мЪ УФСЪ!Зимай си болен и у лево!
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо не е така както изглежда на пръв погледАлма тур е собственик на голям комплекс в банско и е теглила заем от цкб коята както и България ер е собственик на тимТъй като алма тур е спряла да изплаща заема си да не би цкб-то да си взема парите от платените от алма тур полети
20
7
 
13
 
! Отговори
Запален преди 12 години
Не разбирам защо тази фирма продължава да съществува. Едва ли туристите, които са преживели такава драма ще се върнат отново тук догодина. Трайков трябваше предварително да разреши проблема без да се стига до такъв медиен скандал и до загуба на репутацията ни. Голяма излагация!