Обида от роми към българи в основата на бунта в Катуница

Близки на Цар Киро нарекли младежи "гяури", те отвърнали с псувни
Обновена: 24 сеп 2011 15:36 | 24 сеп 2011 15:11,
919
Обида от роми към българи в основата на бунта в Катуница
Една от къщите на Кирил Рашков - Цар Киро. Снимка: Булфото

Обида на етническа основа стои в основата на бунта в пловдивското село Катуница. Високопоставени източници от полицията потвърдиха пред Dnes.bg информацията.

Близки на Цар Киро отправят смъртна заплаха към 19-годишния Ангел Петров, защото той отвръща на техни обиди. Според нашите информатори те нарекли група български младежи „гяури”.

В този момент момчетата не издържат на поредната обида по техен адрес и псуват внуците на ромския барон. Тогава роднините на Кирил Рашков го предупреждават, че ще го убият.

Вечерта приближени на ромския барон от квартал Столипиново идват в селото, за да отбележат годишнина от смъртта на сина му. Тогава става ясно за събитията през деня и един от тях подкарва бус и с бясна скорост се запътва към улицата на 19-годишното момче.

В този момент Ангел разхожда кучето си. Без каквито и да е спирачки, бусът помита момчето и го влачи 10 метра. Огромна локва кръв стои на местопрестъплението. После бусът бяга. При опит да спрат превозното средство са прегазени трима полицаи и няколко жители на селото. Униформените са със счупени ръце и на настанени в болница.

Разгневени от убийството снощи, стотици жители тръгват към дома на ромския барон, за да отмъстят. Спира ги жандармерия. Шестима роми, замесени в кървавия инцидент, са арестувани, а шофьорът на буса убиец се издирва.

Шефът на полицията се срещна с протестиращите  граждани, за да ги успокои, но без успех.

Още по темата
Шествие от над 3000 души тръгна по обяд към имотите на ромския барон. По пътя си хората потрошиха и преобърнаха три автомобила, собственост на Цар Киро, и атакуваха с камъни дома му.

Над 1500 подписа са събрани за изселване на ромската фамилия от Катуница.

„Убийци, вън от Катуница”, скандираха хората пред палата на ромския барон. В един момент тълпата реши да пробие кордона от жандармеристи и се стигна до сблъсъци. Полицията обаче удържа натиска.

В Катуница се командироват специални части от цялата страна.

По информация на Dnes.bg ромската фамилия все още е вътре в къщата и се страхува да излезе навън. Обстановката в селото остава напрегната.

Близки на припадналото по време на безредиците 17-годишно момче съобщиха пред БТА, че то е починало в болницата. Павел е бил с изкуствена клапа на сърцето.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


919
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
44
 
2
 
! Отговори
Vsichko zavisi otnas преди 12 години
nagradite.bg/vote/KingK-4239.html