АЕЦ "Козлодуй" и "Белене" са устойчиви на аварии

Това са показали стрес тестовете на атомните централи
Обновена: 12 ное 2011 21:47 | 12 ное 2011 21:43,
65
АЕЦ "Козлодуй" и "Белене" са устойчиви на аварии
Снимка: Булфото

Ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" и на проекта за АЕЦ "Белене" са устойчиви на екстремни природни условия и на продължителни производствени аварии. Това показват резултатите от стрес тестовете на двата обекта, съобщи БТА.

На "стрес тестове" са подложени спрените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", работещите 1000-мегаватови 5-ти и 6-ти блок и хранилищата за мокро и сухо съхранение на отработено ядрено гориво, съобщи ръководителят на управлението "Безопасност" в централата Пламен Василев.

Заключението е, че АЕЦ "Козлодуй" има достатъчна устойчивост и запаси от безопасност към екстремни външни въздействия, посочи той. Разгледаните евентуални събития като земетресения, наводнения, температурни амплитуди и бури, не компрометират безопасната работа и спиране на основните ядрени съоръжения.

Още по темата

По думите му е създадена организация за управление на евентуално възникнали тежки аварии.

Набелязани са и мерки за допълнително осигуряване на безопасността на ядрените съоръжения в централата като разработване на аварийна система за предупреждение при евентуално скъсване на хидровъзел "Железни врата" 1 и 2,  доставка на още два дизел-генератора и монтиране на допълнителни водородни рекомбинатори в ядрената зона.

"Стрес тестовете" на проекта АЕЦ "Белене" са направени, въпреки че не са били задължителни, тъй като той все още не е лицензиран от регулаторния орган, посочи експертът от Националната електрическа компания Йордан Георгиев.

Той уточни, че проверката е извършена, тъй като Европейската комисия е поискала тестове и на ядрени реактори от трето поколение, каквито са предвидени да бъдат в АЕЦ "Белене".

Резултатите от проверката на проекта за АЕЦ "Белене" с два 1000-мегаватови реактора сочат, че при всички възможни събития – природни или аварийни, е осигурена адекватна защита.

Няма необходимост от незабавни корекции на проекта по отношение на различните екстремни събития и способността на централата да се справи с тях, допълни Георгиев. Той поясни, че основните изисквания за устойчивост са заложени в проекта още през 2005 г.

Докладът за резултатите от "стрес тестовете" за АЕЦ "Козлодуй" е представен в Агенцията за ядрено регулиране на 28 октомври, а за проекта за АЕЦ "Белене" – на 30 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аварията в АЕЦ е нещо което не може да се избегне.
60
0
 
2
 
! Отговори
до всички тука преди 12 години
и да се карате ,и да не се карате,по времето на т.нар соц родителите и техните родители си скъсаха *** от работа-разбира се не всички ,но повечето,и с цената на лишения построиха промишленост и икономически силна държава,от която в момента нищо не е останало,и сега се пишат основно глупости от лумпенизирани ***,които ДАЖЕ и не знаят правописа,които навремето и *** го знаеха криво ляво ,и то всички....
59
0
 
2
 
! Отговори
малей преди 12 години
да не дава бог да има земетресение около Железни врата , такова чудо ще видим, че Япония ще ни се стори като супер чиста еко страна. ако нахлуе тази вода зад Железни врата към нас, направо си вземайте по един чаршаф и към гробищата...
58
1
 
0
 
! Отговори
до 61 преди 12 години
И антикомунистите!
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От много антикомунисти, еколози и либераликономисти България остана без селско стопанство и промишленост. Затова вече не можеш да хапнеш българска ябълка или картоф, да пийнеш прясно мляко, дето не е било сухо, или колбас от българско месо. Смилянски бобот Египет, чесън от Китай, дрехи и обувки от къде ли не, пирони вече няма български!Единствено беше ни останала енергетиката, та изкарвахме по некой лев от комшиите като го закъсат, ама и това ойде у ряката - само ку^рвите не свършват...
56
1
 
0
 
! Отговори
до 58 преди 12 години
Приятел, то бъдещето може да се окаже, че е и в космическия вятър, ама то е далечно и до тогава с нещо требва да си палиме лампите, не ли задаващите се лавини от електромобили. Представете си всички тенекета, дето днес пълнят улиците, вечер на контакта!Ся си предствете 2020 г., когато спрем и 5 и 6 блок в Козлодуй и остане само "***"! Е, и американския ток от Гълъбово по 35 стотинки за Kw. заради квотите за въглеродни емисии. Не, че не може да си дигнеме още един такъв вместо Белене... хихихихи!
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо ми триете коментара бе *** попита някой какво сме произвеждали. Еми да напише в гугълБугарска економиjа и наукаИ да види. Автомобили също започнахме а скоро и самолети.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
може спрямо стрес-теста да са устойчиви , но не и на иконическата логика , бъдещето е на ВЕИ и най вече на слънчевата радиация.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
от нас последния роб умря, но от 130 години пушите патката и дядовците ви се *** още като чуят възраждане :Д И да плюете анонимно в интернет и да не плюете е без значение само можете да ни пръцнете на х..
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** и да съскате и да не съскате ще ви кажа един факт от статистиката1985 година сте 1,6 милиона тук1992 сте 1,2 милиона2001 сте 750 0002011 сте 600 000 барабар с *** които решиха че са турциМного сте комплексирани и смешни докато вие съскате ние действаме и ще ви уморим от глад или изселим. Най-мизерни сте като *** сте но те поне не работят а вие превивате гръб над земеделието по цял ден. Единствено в интернет имате изява иначе като мишки.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 48Тъпанар,какво произвеждаме ли?Произвеждаме доктори вулгарис кауза пердута,ей това произвеждаме!
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Белене е най-устойчивата атомна централа, има уникална система при наводнение дупката за милиарди да се превръща съвсем безопасно в плувен басейн:)
49
2
 
8
 
! Отговори
T.N.T. преди 12 години
DO 48ZA WA6E SVEDENIE,BALGARIQ E EDINSTVENATA STRANA W SVETA.PROIZVODITEL NAEKOLOGI4NO 4ISTPE6TEREN KOMUNIZAM.DA SI POEMA6 WINATA ZA KLANETATA S...MEZE,EME4TA ZA WSI4KI KOMUNISTI PO SVETA,NOSAMO BANDITSKOPARTIZANSKATA SGAN I IZ4ADIQTA INA TERITORIQTA NA BALGARIQGO MOGAT.
48
2
 
3
 
! Отговори
T.N.T. преди 12 години
DO 43,MOLQ IZVINENIE.OBQSNIH SI ZA6TO WIE KREMALSKITE PODLOGI,NEPRAVITE WRAZKABALGARSKA ISTORIQHILENDARSKIQ MONAHREALNATABEZOPASNOST NA MALKOOSTANALITEBALGARI...NO PAK ZA BELENEI NA 4ERTOJNATA DASKA DA E4ERVENITE WISAVECTESTOVEQ PRAVQT...DA I SE NADQVAME
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До тъпънарите,които не искат Атомни електроцентрали-КАКВО произвеждаме?????????
46
1
 
1
 
! Отговори
До 28 преди 12 години
Затова България е на тоя хал!Такива като теб все дават акъл!Оооооооо,колко си ***,има ли смисъл с теб да споря?О,не!
45
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да си удържим Атомните централи!На всяка цена!
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
то беше ясно че ще го издържи, ама *** костов и ли*бийката надя се продадоха на ненаситните западноевропейските кърлежи ,докато има продажници БЪЛГАРИЯ никога няма да стъпи на краката си.
43
9
 
5
 
! Отговори
T.N.T.-DO DRUGARQ преди 12 години
43,NAI--STARATA I MO6TNA CIVILIZACIQ W SVETA E SAVETSKATA--SPRAVKA G%CENAI--STARATA I MO6TNA ARMIQ E SAVETSKATA--SPRAVKA--SEREGEI4ONAI--STABILNITE I BEZOPASNI A.E.C.--SAVETSKITE--4ERNOBILNAI--KREMALSKI DUPEDAVCI--B.K.P. I PROIZVODNI"NQMA NA SVETA DARJAVA,KOQTO DA E NAVREDILA,TOLKOVA NA BALGARSKITE NACIONALNI INTERESI (WKLIU4ITELNO I TURCIQ),KOLKOTO RUSIQ"--DIMITAR BLAGOEV "DQDOTO"."KOITO NI OSVOBODI,TOI I 6TE NI ZAROBI"--APOSTOLA NA SVOBODATA WASIL IVANOV KUN4EV.LEVSKI.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до охранител 42и какво общо има България с ''Той е процъфтявал в Дунавската равнина от 5000 до 3500 г. преди христа.''За какви българи по тези земи говориш та ги свързваш с светеца Паисий и О,неразумни юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин .А както е тръгнало дали от България изобщо ще остане нещо след геноцида срещу народа и привилегиите за ***?И изобщо какво общо има това дето си написал с АЕЦ???