Оковите на мълчанието могат да бъдат скъсани!

Бургаски студенти казаха "НЕ" на насилието над жени
Обновена: 25 ное 2011 15:24 | 25 ное 2011 15:24,
81
Оковите на мълчанието могат да бъдат скъсани!
Снимка: Студентска PR агенция към БСУ

Оковани във вериги и с грим, имитиращ рани по лицето, студентите от Бургаския свободен университет казаха за втора поредна година "НЕ" на насилието над жени.

Младежите инициираха мълчаливо шествие по най-голямата пешеходна улица „Александровска”, като атрактивният им вид предизвика огромен интерес сред минувачите.

"Оковите на мълчанието могат да бъдат скъсани, само ако се говори за този проблем. Надяваме се, че с инициативата "Нека мълчанието говори" ще допринесем за промяната. Това за нас ще бъде големият успех", споделиха студентите.

Тази година авторите на кампанията са замислили да заснемат видеоклипове с реални истории. В тях жени, жертви на насилие, ще говорят за своята лична драма.

Целта на студентите е други потърпевши да се противопоставят на посегателството над личността им.

Скоро в YouTube предстои да излезе първият клип от поредицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: Бургаснасилие над жени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво, Момичета! Гордея се с вас!!Поздрави от Варна!
79
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не очаквах да прочета такива коментари. Жените били "кухненски мебели", били "кифли, с робска психика" и т.н. Когато раждаш децата на даден мъж, той обикновено все още е нормален. Но след 10-15 години съвместно съжителство нещата се променят. Как да си тръгнеш, като имаш заплата от 500 лв., две деца в тийнеджърса възраст, остарели родители и разбира се трябва да излезеш на квартира?Подкрепям младите момичета, защото за тези неща трябва да се говори, да се мисли и да се помага!
78
5
 
0
 
! Отговори
хуянчо преди 12 години
ЖЕНА И *** ВИНАГИ СА В НАРУШЕНИЕ
77
2
 
5
 
! Отговори
До 74 преди 12 години
Факт е, че насилието над жени , трафика на хора и продажбата на бебета са разпространени именно сред това малцинство, като източник на доходи. Дали БХК, правозащитните НПО отчитат тези факти, когато твърдят , че е налице дискриминация на това малцинство? Как така законът- НК- квалифицира тези противоправни деяния като престъпления, а това малцинство не се вълнува от предвидените в закона наказания и си живее, все едно е в Индия, а не във България?
76
2
 
6
 
! Отговори
До 75 преди 12 години
Не си набирам клиентела чрез този форум- просто Ви дадох един пример- за 10 години НИТО един бг. гражданин от това малцинство не е решил ,че има нужда да се информира за бг. закони- малко странно, не мислите ли? При положение, че хора от всякакви други етноси и възрасти в един или друг период от живота си решават, че имат нужда от информация за основни интересуващи ги въпроси.Това означава, че тези хора не се интересуват от законите на Р.България - включително от закона за защита от дом.насилие
75
4
 
0
 
! Отговори
DO 74 преди 12 години
PO - DOBRE SVIKVAITE VIE SAS REALNOSTA.....MEZDU DRUGOTO MOGA DA VI IZPRATIA I NIAKOI TSIGANIN KOITO DA SI PLATI PRAVNATA KONSULTATSIA.....XA-XAXA.....BEZ DA SE ZAIAZDAM.......
74
2
 
2
 
! Отговори
До 73 преди 12 години
Ползвайте си конституционното право да публикувате свободно мнението си и не се заяждайте с непознати:) Въображението Ви може да работи отлично, но уви- адвокат съм от 10тина години:) Е, офлайн живота не се развива според Вашите желания, но...това е реалността- свиквайте:)
73
3
 
0
 
! Отговори
DO 71 преди 12 години
XA-XA-XA.....MNOGO "INTELIGENTNO"......STRUVA MI SE 4E MNO-OGO IMA DA U4ITE ZA ADVOKAT.....STRUVA MI SE 4E MOGA DA VI POMOGNA S EVROPEISKATA KONSTITUTSIA V BOLNATA OBLAST.....
72
3
 
2
 
! Отговори
До 71 преди 12 години
1. Аз съм адвокат по граждански дела2. Ако сте в държава от ЕС, ще се окажете в доста по-сложна ситуация отколкото във Бг.3. Дори да сте в Турция, и там / на хартия/ жените имат някакви права- спазването им е доста под въпрос4. Обръщението "мойто момиче" е неподходящо - така се обръщайте към близките си хора, не към непознати5. В кантората си приемам и ***, стига някой от тях изобщо да реши да влезе и да може да си плати правната консултация:)
71
3
 
0
 
! Отговори
DO 66 преди 12 години
TI-I NEDEI DAV SI TAKAV ORATOR......AZ NE ZIVEA OT MNO-O-OGO VREME V BALGARIA.....MATREARHATA MI E IASEN.....NASTAPVA I V BALGARIA.......POMISLI PO-DOBRE ZA SEBE SI - "MOITO MOMI4E" - ZA6TOTO SI PO-MALKA OT MENE SAS SIGURNOST......AZ OT TOIA PAT ODA-A-AVNA VE4E SE VRA6TAM.........A TI TEPARVA NATAM VARVI6.........USPEH.......
70
8
 
3
 
! Отговори
До 68 преди 12 години
"Отдавна съм свикнала с отзивите на мъжете към феминистичните ми тези"Ти си патологичен темерут, обречена цал живот да бъде сама с ината си и злобата!А за приятелката ти, си виновна точно затова че си искала да докажеш свойта "теза", само че твоята злобна и темерутска теза не знае какво е това да обичаш!
69
2
 
7
 
! Отговори
Дo 68 преди 12 години
И аз съм се сблъсквала с подобен род жени професионално.Нямам правото да споделям техните истории, но пък съм срещала абсолютно същата ответна негативна реакция и то при положение, че съм им предоставила много повече от професионално отношение към проблема им- давала съм много от личното си време и човешка съпричастност.Има хора, които дълбоко в себе мислят, че дори един насилник е по-добър вариант от поемане на пълната отговорност за себе си и детето си и живот без насилие - липсва им характер
68
3
 
13
 
! Отговори
Dolce Vita преди 12 години
Защо, по дяволите, се вълнувам от чужди женски нещастия? Помагам на разни бити каки да се отърват от насилниците си, подкрепям ги да не се задоволяват с нищо по-малко от най-доброто, насърчавам ги, че са способни, умни и с всички шансове за успех, а не *** украсителни кифли-готвачки, в каквито понякога се опитват да ги превърнат мъжете.Някога имах приятелка, която си ходеше синя целогодишно. Мъжът, с когото живееше, я пребил за първи път няколко месеца, след като се събрали. Да не мислите, че става въпрос за сервитьорка на гарата и тираджия? Нищо подобно, става въпрос за образовани интелектуалци с добър стандарт на живот.Нервите ми не издържаха, когато приятелката ми разказа как онзи *** я изритал така, че си счупил пръста на крака в нея, след което я набил, защото го била наранила. И за десерт и наврял бърсалката на под в лицето.Тогава си казах - край, не мога повече, ако трябва ще те вържа с белезници за парното у нас, но ти повече в този дом няма да се върнеш. Не си омъжена за него, нямате деца, печелиш достатъчно пари. Сега ще викна една приятелка и с нейната кола отиваме да те изнасяме, докато *** е в командировка.Речено - сторено. Закарахме я в дома на родителите й заедно с багажа, а майка й дълго ни прегръщаше, плачеше и ни благодареше. Издържа моята приятелка свободата си няколко седмици, след което една вечер ми се разкрещя: Ти ме направи нещастна! Искаш да съм сама, затова ме накара да се изнеса. Искаш да превърнеш всички в себе си. Мразя те!" От тогава не си говорим, не се срещаме, нямаме представа какво става с другата.Отдавна съм свикнала с отзивите на мъжете към феминистичните ми тези. *** търсят трагедии в личния ми живот и ми прикачват живописни етикети, най-милият от които е *** грозотия". Умните мъже ми се кефят, защото... са умни.Обаче изобщо не мога да свикна с реакцията на жените. Не мога да свикна с робския страх, че изказвания като моите могат да предизвикат недоволство у господарите. И тогава ще избият всички ни, като в Римската империя.Робската психика така диктува - за да не те ударят теб, тикай напред някой друг роб, та той да отнесе гнева и ритниците на господаря, а ти да спечелиш точка и да ти се размине. Без изобщо да си даваш сметка, че така бетонираш робството. И изобщо не ти хрумва, че ако всички бити скочат и протестират, може пък насилието да спре.
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички от 4-ти километър се изказаха по въпроса
66
3
 
7
 
! Отговори
До 64 преди 12 години
Очаквам в най-скоро време твоята приятелка или съпруга да посети някоя кантора поради необходимост от правен съвет и правна защита по Закон за защита от домашното насилие.
65
13
 
1
 
! Отговори
обичам жени преди 12 години
жена това човек ли е ? не ни занимавайте с кухненски уреди
64
13
 
0
 
! Отговори
KULTUREN I DEMOKRATI преди 12 години
BEZ MNOGO OBESNENIA.........SA-AMO BOI - ZDRAVO EBANE I SRABSKA MUZIKA.......ZA ZENITE TOVA E..........I VSI4KO 6TE VI BADE SPOKOINO I NARED
63
9
 
4
 
! Отговори
Жена преди 12 години
Тона мен ми иде да ги нахокам,камо ли някой мъж...Напоследък срещам често АНТИжени навсякъде-все нещо не им достига,все хленчат,все псуват... Да се отвратиш! Да не говорим за скандалите,които си устройват помежду си-такава женска истерия не съм виждала за всичките си години.Тя е повсеместна-от улицата,през работното място до домовете им.Ако някой може да обясни какво искат. Знаем,че само парите ги интересуват,но те дори домашно възпитания нямат.Просто са отвратителни за всички.
62
6
 
10
 
! Отговори
дедо Тъпчо преди 12 години
Днеска по обеда си идем от гората и носим дръва и що да видим-бабата ми седнала на столат,турила краката на масата,лапнала цигара,гледа лапатопа и вика дърто,веке нема ти слугувам с еманципация сам веке,сипи една мастика и да не си посмел да *** удриш оти отиам да протестирамГлеам я яз-будна а говори гачели балнувавикам сигурно нещо и прегрела системата а лапатопа кат нещо ми захендри я го удрим и са оправа и викам требе и помогнем и на дъртата и как си дрънкаше кат и отперих един по врато чек нагълта фасаи о,чудо невиждано-кат скокна бабата и дорде се обърна ми сипа и мастиката и мезето та и *** цалуна бържеАбе я съм добър и че и простим,та и бабата е добре,само още титун плюва ама ше и мине
61
8
 
4
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
търсят си някой да ги пошляпа с 21 см кожена палка ама не могат да намерят ,защото са рядкост............момичета гледайте големината на крака .а не на банковата сметка.................голям х** весела къща