Сурвачката да е дрянова, повелява традицията

Тя трябва да е украсена само с естествени материали
31 дек 2011 18:15, Елка Василева
20
Сурвачката да е дрянова, повелява традицията
Снимка: Архив Булфото

Дрянова пръчка, украсена само с естествени материали - символ на плодородието, повелява сурвакарската традиция, изпълнявана в първия ден на новата година. Това разказа за БТА главен асистент д-р Вихра Баева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН.

Познатият сурвакарски ритуал се е появил още преди християнството, но продължава да съжителства с официалната религия, като се е прикрепил към честванията на Васильовден, отбеляза Баева.

Според традицията млади момчета - сурвакари, обикалят в първия ден на новата година домовете и "налагат" за здраве и берекет.

Смята се, че сурвачката носи здраве, защото е направена от дрян - дървото, което първо разцъфва през годината - още в края на януари. Затова се смята, че дрянът е много жилаво и устойчиво дърво, което символизира здравето.

Дървото има и една по-специална символика в митологиите и фолклора на всички народи по света, разказа Баева.

В много от митовете се появява образът на Световното дърво, което е нещо като умален модел на Вселената.

Дървото има три части - корен, стъбло и клони, които съответстват на трите нива на Вселената - подземния свят - на мъртвите и демоните, човешкия свят и небесния свят - на висшите сили. В нашата традиция сурвачката се появява като олицетворение на Световното дърво и символизира това единство на Вселената и хармонията между трите свята, отбеляза специалистът.

Другото значение, което сурвачката трябва да носи, е изобилие и плодородие, посочи Баева. Пръчката трябва да бъде окичена с плодове, семена, зърна, ядки или кравайчета. Вълната също често присъства в украсата й, защото символизира плодородието при животните. В някои краища на страната се слагат още чемшир, парички или червен конец, а в други се правят специфични къдрички от кората на дряновата пръчка. Червеният конец върху дряна предпазва от уроки и злини, означава здраве, нов живот и сила, коментира Баева.

Няма модел за изработване на сурвачката, тя е различна в различните региони на страната, както са и носиите и фолклора като цяло. Важното е обаче да няма изкуствени материали, които не носят смисъл нито от ритуална, нито от естетическа гледна точка, подчерта специалистът.

След изпълнението на ритуала по сурвакане в миналото дряновите пръчки са изгаряни, подобно на останалите ритуални предмети, които се използват. Според поверията ритуалните предмети не трябва да бъдат осквернявани като се изхвърлят на нечисто място или се тъпчат. В днешно време сурвачките могат да се приберат и да се използват през следващата година, отбеляза Баева.

Макар че според традиционната култура ритуалът трябва да се изпълнява от момчета или ергени, сурвакането вече е преминало в компетенциите на децата, все повече губи от дълбокия си ритуален смисъл и носи забава и веселие в домовете, посочи Баева.

Малките сурвакари, които нямат предварителна подготовка, могат да ползват една от най-лесните и популярни формули, с които се нарича, когато се изпълнява ритуалът:

"Сурва, сурва година, весела година,
пълна кесия с пари, пълна къща с коприна,
златен клас на нива, червена ябълка в градина,
живо, здраво до година, до година, до амина!"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: сурвачка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
11
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Сурвачката трябва да е...дрянова,сурвакарите трябва да са ведри като децата на България,а да пеещ на площад Батенберг на връх Нова Година е чест за всеки изпълнител и затоватова трябва да е...беззз хонорар.Пелите днес,да го върнат! ЧНГ българи и сънародници по света,здраве и щастие на всички!
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Суровачката в краен случай може да бъде и от винкел или просто метална тръба. Важното е да има кой да суровакаме и да си струва!
14
1
 
18
 
! Отговори
И С Т И Н А Т А : преди 12 години
Сурвачката няма да е дрянова, а ще е Дянкова !Ще я усетим веднага щом изтрезнеем от новогодишните празници.Новите цени вече чукат на вратата заедно с Новата година.
13
0
 
2
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Поздравления за снимката! /до 15/ - "Объркал си рейса...."
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Перник сурвачките са винкел с пуканки.
11
2
 
1
 
! Отговори
BAI HUI преди 12 години
ABE ZAKASWNIAH TO BATE BOIKO VE4E VI SURVAKAL S GOLIAMATA SURVA4KA
10
1
 
1
 
! Отговори
BAI HUI преди 12 години
AZ PO4VAM DA SURVAKAM VEDNAGA SLED SLOVOTO NA PREZIDENTA I MLADI I STARI ZA ZDRAVE ZA BEREKET TAIA DOKTORKA AKO ISKA I NEIA STE SURVAKAM S VARTOKASNIKA KAKTO KAZVAT STARITE HORA DA VI E 4ESTITO SURVAKANETO
9
0
 
7
 
! Отговори
Дянков преди 12 години
Сурвачката ще е дрянова, но без пуканки и гирлянди по нея.
8
3
 
5
 
! Отговори
мишо преди 12 години
спомням си като дете сурваках в.червенков в зала българия.бих го много с дряновицата.баща ми се скара,но го бих.не съжелявам.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
5, така е, но Християнството си е присвоили някои езически традиции, защото не е могло да ги премахне - например Великден и Коледа (никъде в Библията не пише тези дни да се празнуват).Иначе, аз се радвам, че сред народа има а и много "езически" традиции.
6
0
 
12
 
! Отговори
gft преди 12 години
сурвачката трявба да е от винкел :P :D***5бате. моля те, лекарството ;)
5
9
 
4
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Езическите "традиции" нямат край.
4
2
 
12
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
Сурва, весела година,златен клас на нива,червена ябълка в градина,пълна къща със коприна!Да си жив и здрав догодина,догодина, до амина!без политици до амина
3
1
 
6
 
! Отговори
11 преди 12 години
за бойко такъв голям дрян съм му приготвил....
2
0
 
16
 
! Отговори
Сурвакарчо преди 12 години
Сещам се, че като малък като бях сурвакарче.. помнех текста само до половината и после си измислях някакви глупости :)
1
1
 
5
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
///Сурвачката да е дрянова, повелява традицията //...ЧЕ ДА МОЖЕ ДЯНКОВ ДА НИ СУРВАКА