Скривалищата – свърталища на наркомани и бездомни

Никой не поддържа 1/3 от бомбоубежищата в София
4 яну 2012 07:37,
62
Скривалищата – свърталища на наркомани и бездомни
Изоставен бункер. Снимка: Булфото

Една трета от бункерите в София не се поддържат. Причините за това са няколко. Едната е, че няма достатъчно средства за тях, а другата, че няма реална опасност за населението, заявява пред в. "Новинар" Величка Тодорова от Столично управление "Пожарна безопасност".

В столицата има 9 галерийни скривалища, разположени в естествените хълмове в различните райони на града.

Тодорова обяснява, че голяма част от входовете им са затворени с решетки или дори са затрупани с инертни материали, тъй като много често в тях влизат клошари и наркомани.

Основната причина за неподдържането на скривалищата е липса на пари от страна на държавата. Те запустяват най-вече след 1989 г. Въпреки това при спешна нужда запустелите бункери могат да се приведат в готовност и да приемат граждани, поясниха от Столично управление "Пожарна безопасност".

За последно такава възможност е имало по време на войната в Ирак, а малко преди това сериозна подготовка е имало и при военния конфликт в съседна Югославия.

По-голямата част от бомбените укрития са строени преди Втората световна война или по време на Студената война, в която населението е обучавано как да действа в случай на ядрена атака.

Ако възникне опасност за хората, има звено, което трябва да информира къде са местата за убежище. То има отговорността да ги обслужи и настани. Накрая командващият затваря бункера, след като се убеди, че капацитетът е достигнат. Той трябва да затвори последователно три тежки стоманени врати, които са уплътнени. Това предпазва хората от взривна вълна, както и от разнасянето на мръсен въздух.

С предимство да влязат в бункера са децата, жените и болните. Командирът на скривалището има задължението и да следи положението навън и когато получи заповед, да изкара населението навън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
41
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
Плюсовете са ти сложили точно тези, за които пишеш. Никой не казва да се строят, а да се подържа това, което има. Такива укрития, които не са непременно срещу ракети за твое сведение има достатъчно в Европа и САЩ, пък не казват че са им излишни.
41
1
 
43
 
! Отговори
Choco преди 12 години
Да ги дадат на концесия за 30 години на фирми които да ги стопанисват. Те ще ги ремонтират и може да се ползват за data центрове, клубове, обучения и тн.. в случай на инцидент много по-лесно биха се вкарали в експлоатация в сравнение с изпокъртен бункер пълен с *** и без осветление.
40
1
 
41
 
! Отговори
hhh преди 12 години
Дааа, сега сме *** на всички, ни армия ни ракети, само *** отглеждаме. За какво са ни бомбообежища???? хахахаха
39
34
 
58
 
! Отговори
Мене преди 12 години
Вие нормалните хора ли сте!?Имам чувството,че тука или пишат само тинейджъри,или изкукоригали пенсионери! Какви бомбоубежища във всеки вход ви гонят бе!? 2012г., сме,живеем на континета ЕВРОПА!!! Отдавна не сме *** на СССР и не са ни нужни ракети.Трябва да развиваме икономиката си,а не да строим бомбоубежища...
38
4
 
37
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
Прави ми вятър бе, реститут!
37
19
 
43
 
! Отговори
до 35 преди 12 години
Костов те вкара в ЕС, не забравяй. Не знам какъв е за теб, но ако не беше Костов сега щяхме да сме като Македония и Сърбия извън ЕС. Не разбирам какво удоволствие ви прави да плюете срещу човека който махна визите за българи в ЕС и ви вкара в ЕС. *** бил, не знам какъв бил. Не може всички да са руси със сини очи нали така?
36
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако нашите клошари и наркомани могат да отворят три тежки стоманени врати, тогава е логичен въпросът, за какво са ни тези бункери...
35
11
 
43
 
! Отговори
al do 31 преди 12 години
пич,незнам какъв ти е проблема но в случая тия глупости дето ги пишеш вобще не са истина-че копаят гроб на държавата.Бойко си е мутра мутра си е ама кажи от предишните кой не е мутра?! Едонствения който строи нещо от 20г. на сам.Бъки бомбата неможа да бутне мавзолея и се скри,Царя си взе горите и се скри,станишката квот остана за него го гепи исега видя кака се усвояват евро пари и драпа да се докопа за кокала,Костовкостов си е ***......
34
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само не разбрах, Величка Тодорова ли е преценила, че няма реална опасност за населението или това е обща преценка на ГЕРБ? Ако наистина няма реална опасност предлагам да разпуснем армията. За какво да харчим излишни милиарди всяка година?
33
1
 
34
 
! Отговори
свобода преди 12 години
Егати *** пишеше преди мен
32
3
 
35
 
! Отговори
поет преди 12 години
12.12.2012 Да проведем ядрен фестивал с надслов, на жълтите с любов!
31
14
 
51
 
! Отговори
ДО 19 преди 12 години
АБЕ *** ТИ СИГУРНО СИ ОТ ГРОБАРСКАТА ПАРТИЯ ГРОБ=гер ВНИМАВАЙ ЗАЩОТО КАКТО ВЪРВИ ТВОЙТЕ ИДОЛИ НАШЕНСКИЯТ БОЙ ТИК МУТРЕВ, ПОДОБНО НА КОРЕЙСКИЯТ КИМ ЧЕН ИР ЩЕ ЗАТРИЯТ БЪЛГАРИЯ. НЕВЕЖДАШ ЛИ ЧЕ ОЛИГОФРЕНСКИТЕ НИ УПРАВНИЦИ ОТ ГРОБ ВЕЧЕ НИ КОПАЯТ КОЛЕКТИВЕН ГРОБ. ПЪТИЩАТА ЗА ТАМ ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ЗАЛИ , СТАДИОНИ , МАГИСТРАЛИ И МИЗЕРИЯТА НА ЕДИН ЦЯЛ НАРОД. И ВСИЧКО ТОВА В ИМЕТО НА МЕГАЛОМАНСКИТЕ МЕЧТИ НА БОЙКО-ТИКВОВ-МУТРЕВ.
30
7
 
37
 
! Отговори
до 26 от 25 преди 12 години
Не успях да се сетя, при кое природно бедствие може да се използват бункерите. Ако някой знае, да каже.
29
2
 
38
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
така е ... да не си помислите, че някой чете тези форуми освен нас(и г-н ***) ...
28
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вече взех да си мисля, че тия "форуми" са направени нарочно да си чешем езиците. Може до утре да си говорим докато темата ще е на заден план в сайта но нищо няма да променим.
27
3
 
53
 
! Отговори
кво стаа бре? преди 12 години
Аз не мога да разбера - бомбите ги нарязахме, а бомбоубежищата ще ги поддържаме?? Ми тва си е живо надупване...
26
4
 
43
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
Не знам дали не греша, но скривалищата биха се използвали и при природни бедствия, не само при войни, така, че ....
25
3
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При ядрена война, която ще свърши за няколко часа, нашите тепърва ще почнат да организират обществена поръчка за саниране на бункерите...
24
2
 
39
 
! Отговори
До Яков преди 12 години
не е трудно да си инсталираш една кирилица на компютъра, а ако толкова те мързи/не знаеш как...има сайтове в, които като пишеш на латиница и то ти го обръща на кирилица.И забележи, че дори е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО. Възползвай се.
23
1
 
49
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Като няма опасност - защо ни е ПРО?!