12 града скачат срещу шистовия газ

Тръгват масови протести за забрана на проучванията в България
Обновена: 14 яну 2012 08:57 | 14 яну 2012 08:50,
503
12 града скачат срещу шистовия газ
Снимка: архив Булфото

Екозащитници от 12 града в страната излизат днес на масов протест срещу сондажите и добива на шистов газ, съобщиха от Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България.

"Българино, стани и защити земята си!", призовават в апел от неправителствената организация.

"Елате в събота, за да покажем, че не сме съгласни да се поставят под сериозна заплаха нашата вода и земя, животът и здравето ни! Нека излезем от уютната пасивност - сега по-важно от всякога е да бъдем чути!", гласи призивът им.

София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Шумен, Добрич, Смолян, Благоевград, Казанлък, както и българи в Копенхаген и Лондон се обявиха против метода хидравлично разбиване, чрез който се вкарва коктейл от опасни химически вещества в недрата на земята.

Още по темата

"Ние излизаме срещу технологията, а не срещу руски или американски фирми", заяви Борислав Сандов, представител на гражданската инициатива.

Според него на хората им писнало да ги правят на идиоти.

"Голяма част от тях не сa еколози, а български граждани, които искат да защитят земята и водата си", добави Сандов.

Според природолюбителите подобни сондажи застрашават най-голямото подземно сладководно езеро в Европа, което е с площ 13 хил. кв. км и е на дълбочина между 700 – 1000 м.

Експерти твърдят, че ако само една сонда достигне до него, това би означавало, че ще отрови водата на цяла Североизточна България.

Забраната за проучвания и добив на шистов газ по метода хидравлично разбиване (хидро фракинг) следва да се случи на насроченото извънредно заседание на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в понеделник (16.01) и да бъде гласувано като решение на Народното събрание в сряда (18.01), твърдят от НПО-то.

Този ангажимент бил поет лично от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов по време на проведената в петък среща с членове на гражданската инициатива.

Тогава управляващите заявиха, че в тяхната група има консенсус и те ще подкрепят мораториум, а впоследствие ще участват в приемането на законова забрана.

В София сборният пункт за протестае Паметникът на Патриарх Евтимий /Попа/ - 11:00 ч.
Във Варна - сборен пункт - "Козирката" - 11:30 ч.
В Пловдив - сборен пункт - градинката на аптека "Марица" - 11:00 ч.
В Добрич - сборен пункт - Храм "Св. Георги"- 11:00 ч.
В Бургас - сборен пункт - Паметник "Альоша" на площад Тройката - 11:00 ч.
В Казанлък - сборен пункт - Площад "Севтополис" - 11:00 ч.
В Плевен - сборен пункт - "Възраждане" №1, пред Общината 11:00 ч.
В Шумен - сборен пункт - входът на Градската градина - 11:00 ч.
Във Велико Търново - сборен пункт - пред Европейския информационен център (бившия Пионерски дом) 11:30 ч.
В Русе - сборен пункт - пред "Халите" (CBA) - 17:00 ч.
В Благоевград - сборен пункт - пред общината - 17:30 ч.
За българи в чужбина - сборен пункт - Лондон, мястото на срещата е Tower Hill underground station - 17:00 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
389
0
 
3
 
! Отговори
DO 500 преди 12 години
Ти от политическата полиция на Боко ли си или просто си ?
388
1
 
6
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Искам детето ми и другите деца да растат здрави в тая държава, а не разни *** за пари да я превръщат в пустиня. А ти с главните букви върви си майна.
387
1
 
1
 
! Отговори
Да ,бе бачкаторе... преди 12 години
..всеки си взима своето!ТИ ЗА ДУПЕ ЛИ РАБОТИШ...ИЛИ ЗА ПАРИ?!!!...и Аз да съм---и Аз нема да ти бачкам за ..бейдава...!ЗА "МЕРСИ" ---НИКОГО ВЕЧЕ НЕ ТЪРСИ....мой съвет!
386
0
 
1
 
! Отговори
venci преди 12 години
какво още трябва да се случи, това което се случва не е ли достатъчно, глупави ли са някои хора че не го разбират или ината е повече от акъла
385
6
 
2
 
! Отговори
ЕЙ ,БАЧКАТОРЕ.. преди 12 години
....Е , АКО БЕШЕ РУСНАК---ТИ ПРЪВ ЩЕШЕ ДА МУ ОБЛИЖЕШ ***...ПО "БРАТСКИ" ,НАЛИ..???!!Е ,...НЯМА ДА ИМАШ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ--ТИЯ , НЕ СА НИ "БРАТЯ"...!ПРОСТО СИ ГЛЕДАТ БИЗНЕСА--А ,НИЕ ИНТЕРЕСА!ТИ ...СИ НАМЕРИ ДРУГИ ***....АРАБСКИ ,НАПРИМЕР..ХА,ХА,ХАААА....!
384
0
 
4
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Ей гледай какви сме опаки българите, значи американецът дошъл да си напълни банковата сметка от шистов газ а ние вместо да си жертваме природата , житото, и здравето за благото на Ю ЕС ЕЙ, ги псуваме и протестираме срещу тях (както впрочем и цяла Европа ).
383
5
 
2
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
Навсякъде трябва да се избягват излишните разходи.Държавата незабавно трябва да спре да дава пари на плюещите неграмотни креслювци от псевдоекоорганизациите,работещи за руските интереси,и най-вероятно и финансово поддържани от тях!Енергийната ни независимост е гадна за тези,които искат да ни извиват ръцете,примера от недалечното минало оше е пресе!
382
2
 
2
 
! Отговори
за 482 преди 12 години
Проста пръчко, какво става с отработеното гориво според тебе? Знаеш ли че вече руснаците не го приемат обратно и сега се съхрабява под вода във АЕЦ Козлодуй?
381
1
 
12
 
! Отговори
И тея са като онея преди 12 години
Тея нещастници май ще излязат по-алчни и от предните "тройни" наглеци.Дружно съсипаха живота ни, унищожиха мечтите ни и прокудиха децата ни, а сега са на път да унищожат и земята ни.....ЗА НЯКОЛКО КОМИСИОННИ В ПОВЕЧЕ.Нещастници!
380
2
 
17
 
! Отговори
до ЧЕРНОБИЛ преди 12 години
Защо говориш простотии. Смятам се за природозащитник, макар да не членувам в никаква организация. Не съм членувал в БКП и съм изключен от ДКМС.Човече, тъкмо който милее за природата, трябва да е най-върл ПРИВЪРЖЕНИК на АЕЦ.НЯМА НИКАКВО ЗАМЪРСЯВАНЕ!!!!!Не е като коминочистача ТЕЦ. Разбира се, че е най-добре ВЕЦ, но в БГ НЯМА ГОЛЕМИ ВОДИ С ПОСТОЯНЕН ОТТОК.Не се заблуждавай с ток от вятър и слънце. На тоя етап на технологиите цената на киловатчас е 10 - 15 - 20 пъти по-скъпа.Спасението е в АЕЦ
379
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не са срещу атомната централа защото е руска,следователно последното нещо което ги интересува е екологията и безопасността
378
5
 
3
 
! Отговори
чернобил преди 12 години
в света няма природозащитници привърженици на атомната електроенергия и строителството на атомни централи,само т.н. природозащитници у нас са заизводите са ясни
377
4
 
10
 
! Отговори
дюлгер преди 12 години
Същите, които днес истерично крещят и обвиняват протестиращите, че са комунисти, преди 20 години заклеймяваха капитализма!Вие, които днес се правите на големи приятели на Америка утре ще донасяте на Китай и ще веете пак червеното знаме! Не на шистовия газ! Не на продажните, корупционни сделки!
376
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не са срещу атомната централа защото е руска,следователно последното нещо което ги интересува е екологията и безопасността
375
5
 
2
 
! Отговори
дани преди 12 години
тези които са срещу проучванията би трябвало да са и срещу атомната централа,при нея също няма 100 % сигурност, а при сериозна авария си отива цялата страна с всички насзащо ли не са срещу аеца
374
3
 
5
 
! Отговори
Умерен преди 12 години
Русофиликте посрещаха Фобус - Грунт днес :) ,но понеже ги е срам от поредния резил го маскираха ,като анти - шистово/америкаНСКО МЕРОПРИЯТИЕ
373
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Номер 473 нека да прочете малко повече информация и да говори само, когато има нужната компетенция. Не знам кое отделение е завършил, но определено още не е дорасъл, за да коментира такива важни неща, засягащи здравето и живота на хората в България! Освен това аз лично се дразня, ако ме обвинят в русофилство!
372
2
 
9
 
! Отговори
не съм политик преди 12 години
Чиста вода = живот! Чиста Земя! Не на ГМО! Майната им на всички продажници!
371
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТЕЗИ КОИТО СТАЧКУВАТ ПРОТИВ ИЗСЛЕДВАНИЯТА ЗА ШИСТОВ ГАЗ ИМ ПЛАЩАТ ОТ БСП, А НА БСП ИМ ПЛАЩАТ ОТ МОСКВА. НЕИЩАТА СА ПРОСТИ. РУСИЯ ИСКА ДА СМЕ ВЕЧНО ЗАВИСИМИ ОТ ТЯХ И ДА УГОЯВАМЕ РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ, ДА РАБОТИМ ЗА ТЯХ КАТО КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ.
370
2
 
8
 
! Отговори
аз преди 12 години
Много странно е всичко. Цял народ е против шистовия газ, а Бойко е " за". Нали все пак ние сме гласували за Бойко? Ние сме гласували за него, за да може той да изрази нашата цялостна воля, а не личните си желания. Какво иска? Хората да умрат от рак ли? Другия път няма да гласувам, щом гласът ми не се чува!!!!!!!