"ЗаГАЗихте" ревнаха в 12 града срещу шистовия газ

Хиляди излязоха по улиците, най-масово бе в София и Варна
14 яну 2012 16:00,
761

София. Снимка: БТА

 

Хиляди българи излязоха днес по улиците на десетки български градове, за да протестират срещу добива на шистов газ в страната.

София

Над 1000 столичани се събраха в съботния ден пред храма "Св. Александър Невски" и скандираха с развяти в ръце плакати срещу сондажите в България. Мотото на протеста бе "Българин остани и земята си защити!".

Варна

И в морската ни столица над 1000 души излязоха на протест по улиците на града. Те носеха ликовете на Христо Ботев и Васил Левски, както и плакати с надписи: "ЗаГАЗихте!". На протеста се раздаваха лепенки с надпис: "Аз обичам България. Не на шистовия газ!".

Още по темата

Добрич

Шествието премина по част от централната пешеходна зона на града – от градинката пред църквата "Свети Георги" до площад "Свобода". Участниците бяха издигнати плакати: "Земята е на българите, а не на управляващите", "Спрете протакането с незабавен мораториум", "За чиста Добруджа, без шистов газ".

Шумен

350 души от различни възрасти тръгнаха на шествие от Градската градина, преминаха през пешеходната зона на бул. "Славянски" и сградата на Областна управа и завърши пред театъра в града. През целия си път протестиращите бяха придружавани от кукери, които със своя танц символично гониха злото.

Плевен

В протестната акция в града се включиха и представители на десетки екологични и неправителствени организации. Те раздаваха информационни материали на гражданите и събираха подписи в подкрепа на своята кауза против прилагането на метода на "хидравличния удар за добив на шистов газ".

Велико Търново

Стотици се събраха на протест срещу добива на шистов газ и в старопрестолната ни столица. В ръце мъже и жени носеха плакати, част от които гласяха: "Парламентаристи спрете фракинга на шисти", "Аз пия вода, а не пари, а ти?", "Не ГАЗете водата ни!", както и плакати с изобразена на тях горяща вода.

Бургас

Десетки хора скандираха срещу добива на шистов газ и в морския ни град. Протестът им се проведе на площад "Тройката". Организатор на проявата бе инициативен комитет "За чиста България".

Шествия и протести се проведоха още в Пловдив, Русе, Смолян, Благоевград, Казанлък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


761
Още по темата: шистов газпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
581
0
 
0
 
! Отговори
678 преди 12 години
678 е първият ми кометар в тази тема. Не съм казал, че химикали не могат да потекът от чешмите. Казах, че това не може да е бензена. А за този дето пита за колоидно дисперсни ситеми, да вземе да си отвори учебниците и да прочете как се получават такива, да си отвори химическия справочник и да прочете за бензена и тогава да задава *** въпроси! Няма комбинация от бензен и вода, още повче пък и да тече от чешмата!
580
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе 687 ли беше 678 ли беше нема значение май сте едни и същи лебедарчета
579
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре 687 извинявай,че толкова много ме дразниш да приемем че си прав за бензена,кажи сега за останалите химикали,ядът ли се пият ли се
578
0
 
0
 
! Отговори
687 преди 12 години
Тръгва от Световния Океан ***,какъв ти резервоар,абе ти дразниш ли ме или си просто безкрайно ***
577
0
 
0
 
! Отговори
687 преди 12 години
Ако компанията по сондажите е Българска и газа се търгува на Българската стокова борса мога и да се замисля за добив.Чакай да помисля.НЕ!
576
0
 
0
 
! Отговори
678 преди 12 години
Водата за да потече през тръбите тръгва от резервоар. Понеже бензена не се разтваря във вода и е по-лек остава на повърхността. А водата в резервоара се източва от дъното му. Следователно бензен във водата не може да има!
575
0
 
3
 
! Отговори
687 преди 12 години
Какви комунисти бълнуваш пък ти,руски компании също ще добиват шистов газ на маймуни ли ни правиш или какво?
574
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А и още нещо от кранчето не тече,ако ти тече кранчето оправи си го бавноразвиваща се амебо
573
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Адскее noob си *** мани се
572
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой казва че трябва да бъде примесен 1 към 1 със водата за да потече по кранчето,може съвсем спокойно да си се движи по тръбопровода и като изпарения и като течност,ако искаш да ти демонстрирам.
571
2
 
0
 
! Отговори
678 преди 12 години
680, ще се опитам да ти го обясня като за бавноразвиващ се. Няма начин от кранчето на чешмата да протече бензен, защото не се разтваря във вода.
570
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обаче по-голяма част от селата в Добруджа са на септични ями,които замърсяват подпочвените води,заедно с химическите торове,нерегламентираните сметища и прочие.
569
0
 
0
 
! Отговори
678 преди 12 години
Има ли значение какъв е бензена летлив,неразтворим или в течно състояние щом има опасност да бъде примесен със питейна вода.Ако докажеш че е безвреден за човешкото тяло те чака двойна Нобелова награда за Химия и Биология.NOOB
568
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В септичните ями отпадъчните води престояват сравнително кратко (6 72 h) при нормална температура и анаеробното разграждане на разтворените и колоидните вещества в тях протича непълно - само в първата фаза (кисело гниене), което е недостатъчно според съвременните изисквания.атова в съвременните условия в развитите индустриални държави и у нас септичните ями се разглеждат като неадекватни съоръжения и следва да се избягват, а попивните септични ями са забранени от закона.
567
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Копайте си тъпия газ в Русия и САЩ ние тука само ще ви го горим шматки
566
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само като им гледам логото и ми става ясно какви са тия ***. СИЛА-2 е още свободно като име. И за справка на глупаците, бензена не реагира с вода!!! А и освен това е силно летлив. Ако докажете, че бензена се разтваря във вода, сте готови за Нобела за химия!
565
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ухааа.Интернет-Ютубските специалисти по сондажи и подпочвени води,се замерят с взаимо-опровергаващи се статийки и филмчета в нета.Даже и химически формули са напляскали.Голям майтап.
564
0
 
3
 
! Отговори
иво преди 12 години
633,не политизирам проблемът и няма да се хвана на този трик , който повече от две години , двама "политици", го разиграват пред обществото. Но все пак този форум е за мислещи хора, които стоят над политиката. Снощи по телевизията излъчиха репортаж от Румъния и видях хиляди излезли на митинг , за да протестират срещу правителството си , защото проектирало частна бърза помощ. Няма коментар . Най вече за платени драскачи???
563
0
 
8
 
! Отговори
kph преди 12 години
В Копенхаген имаше протест пред посолството поне 30-40 души, защо в никой сайт не се отбелязва???
562
5
 
2
 
! Отговори
само дрънкате преди 12 години
Добре, не мислите ли, че е доста по-добре просто да се съберем и да ги избием. Дайте да видим къде дупчат и да тръгваме. Избиваме сондьори, сонди, началници, абе който е там... Според вас ще дойде ли друг да дупчи, като знае, че най-вероятно ще бъде омъртвен от тълпата.