"ЗаГАЗихте" ревнаха в 12 града срещу шистовия газ

Хиляди излязоха по улиците, най-масово бе в София и Варна
14 яну 2012 16:00,
761

Велико Търново. Снимка: Булфото

 

Хиляди българи излязоха днес по улиците на десетки български градове, за да протестират срещу добива на шистов газ в страната.

София

Над 1000 столичани се събраха в съботния ден пред храма "Св. Александър Невски" и скандираха с развяти в ръце плакати срещу сондажите в България. Мотото на протеста бе "Българин остани и земята си защити!".

Варна

И в морската ни столица над 1000 души излязоха на протест по улиците на града. Те носеха ликовете на Христо Ботев и Васил Левски, както и плакати с надписи: "ЗаГАЗихте!". На протеста се раздаваха лепенки с надпис: "Аз обичам България. Не на шистовия газ!".

Още по темата

Добрич

Шествието премина по част от централната пешеходна зона на града – от градинката пред църквата "Свети Георги" до площад "Свобода". Участниците бяха издигнати плакати: "Земята е на българите, а не на управляващите", "Спрете протакането с незабавен мораториум", "За чиста Добруджа, без шистов газ".

Шумен

350 души от различни възрасти тръгнаха на шествие от Градската градина, преминаха през пешеходната зона на бул. "Славянски" и сградата на Областна управа и завърши пред театъра в града. През целия си път протестиращите бяха придружавани от кукери, които със своя танц символично гониха злото.

Плевен

В протестната акция в града се включиха и представители на десетки екологични и неправителствени организации. Те раздаваха информационни материали на гражданите и събираха подписи в подкрепа на своята кауза против прилагането на метода на "хидравличния удар за добив на шистов газ".

Велико Търново

Стотици се събраха на протест срещу добива на шистов газ и в старопрестолната ни столица. В ръце мъже и жени носеха плакати, част от които гласяха: "Парламентаристи спрете фракинга на шисти", "Аз пия вода, а не пари, а ти?", "Не ГАЗете водата ни!", както и плакати с изобразена на тях горяща вода.

Бургас

Десетки хора скандираха срещу добива на шистов газ и в морския ни град. Протестът им се проведе на площад "Тройката". Организатор на проявата бе инициативен комитет "За чиста България".

Шествия и протести се проведоха още в Пловдив, Русе, Смолян, Благоевград, Казанлък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


761
Още по темата: шистов газпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
641
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вие ненормални ли сте?! я се замислете малко! "в интернет пише, че шистовия газ е опасен"... а АЕЦ да не е безопасен? защо никой не протестираше срещу Белене?!?!?!
640
1
 
4
 
! Отговори
случаен преди 12 години
Ако може да направите тази хубава страна и калпави управници на ***- ще го направите. Ако зависеше това от някой от вас-абсолютно. И защо. Мже би защото си мислите , че някои ще ве снабдява на ниска цена? Лъжете се. Хем ще оплескате страната , хем ще продължавате да си плащате същото. Раходите по сондирано и извличането при този метод ще са по скъпи и защо просто не помислите да запазиме единсвенното хубаво нещо което имаме -ПРИРОДАТА.
639
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спряха Бургас-Александруполис и спря една от най-голямата далавера на агент Гоце - българският Каппи туто ди Каппи. Заради ангажимента му и активното лобиране за тези проекти, наречени с гръмкото име Голям шлем, енергийната мафия /наша и руска/ го стимулира с много милиони за да лобира от най-високото място за този проект.И сега след като не можа да изпълни обещанието си към нея и да се отблагодари на руските си покровители, дедо Гоцко е бесен от това неблагоприятно развитие на нещата, бизнеса му с енергийната мафия ще секне, а от там и постъпленията в Гоцевите авоари в Швейцария ще намалеят драстично! За това сега дедо Гоцко хапе като бесно куче чрез копоя си Славчо Трифонов от БТВ-то, който всяка вечер с идиотската си трупа от *** работи за благото на Гоцевите другари-олигарси, които умират от яд, че Бат Бойко ги отстрани от държавната хранилка и сега пишман милионерите няма какво да крадат! А сега е на път да секне и другата добре замислена далавера с АЕЦ Белене, от която триперливия Гоцко се надяваше да прибави още милиони към Швейцарските си сметки! Впрочем голяма част от милионите на Гоцко дойдоха още преди години, когато се започна изграждането на АЕЦ-а и 1 милиард лева потънаха в червени фирми, като резултат сега си имаме един огромен гьол-символ на комунистическата алчност и некадърност!!!!! А за Шистовия ГАЗ трябва да се знае, че от 2 г. една Румънска и една Руска фирма на РОСНЕФТ извършват такива проучвания в Добруджа! Къде бяха тогава платените природозащитници, които сега с комсомолски плам организират днешните протести. Работата е там, че червената енергийна мафия прави всичко за да осигури още години грабене на БГ народа и пълна зависимост от Русия. Това се долни продажници, лошото е че хората им вярват. Снощи по ТВ професорка от БАН потвърди, че сега след 60 г. работа по добива на газ, технологията е толкова напреднала, че е минимизиран всякакъв риск , но всичко се преекспонира за да не нарушим случайно интересите на Русия и нашата енергийна мафия, които от години ни доят като послушни овце и искат това да продължава вечно!
638
3
 
27
 
! Отговори
случаен преди 12 години
Вие май съвесем го ударите на фантазии и политика. А проблемът е екологичен , ако не сте разбрали.Има ли опасни химикали , които ще се използват при сондирането- има. Това ми стига за да съм против , защота всички и най вече аз, ям хляб , който идва от там. Отровен хляб не искам да ям. Днес в Добруджа , утре в Тракия., следва Черноморието , а защо не и в Софийското поле.Кой ще доъде да сондира само на едно място??? Евала на младите , ммислищи хора , отишли да протестират.
637
16
 
4
 
! Отговори
антикомунист преди 12 години
Защото идеята идва от САЩ като възможност да НАМАЛИМ ЗАВИСИМОСТТА СИ ОТ КРЕМЪЛ, тук се организира ОТ ПЕТАТА КОЛОНА НА МОСКВА този протест с хора,които до вчера не знаеха ,не бяха чували думата шистов газ.Ползата за България,ЕС и НАТО е,че можем да засечем и вземем на отчет центровете на ПЕТАТА КОЛОНА тук. Защо протестиращите умници НЕ ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ АЕЦ "Белене"? РИСКОВЕТЕ И ЗАПЛАХАТА ОТ ЕДНА АЕЦ,особено като ще е руска, СА НЕСРАВНИМО ПО-РЕАЛНИ И ФАТАЛНИ,отколкото съчинените шистови проблеми.
636
4
 
3
 
! Отговори
БББ преди 12 години
Ще стане като с протестите за високите цени на горивата..... Ще дадат пари на организаторите на протеста а на останлите среден пръст и обещания.
635
1
 
33
 
! Отговори
Николай преди 12 години
За пореден път медиите в България си затвориха очите, репортажа на CNN беше по-подробен. Браво !
634
37
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шистов газ и ПРО, това е спасението! Който не му харесва - еднопосочен билет накъде изгрев слънце.
633
6
 
9
 
! Отговори
333 преди 12 години
Чета,чета и какво да видя,голяма част от хората плюят ГЕРБ,странно,а защо на изборите за президент допуснахте да спечелят ГЕРБ,защо не отидохте и не гласувахте,а те си купиха мандата,ЗАЩО,а сега какво ще правиме,те ако са решили ще си дадът старт на проекта и толкова....трябва да сме силни и единни,за да разберат че така не може,нека крадът,то на всякаде крадът управляващите,но с мярка,а не като у нас....стига,Г-н Борисов,нали се зарекохте че ще сте новият Левски,че ще възродите България........
632
2
 
23
 
! Отговори
песимист преди 12 години
Нацията с най висока смъртност, с най бедния народ в Европа ,с най болния народ, а сега на всичкото отгоре остава и да ни унищожат красивата природа. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА НИ СВЕТНЕ ЧЕРВЕНАТА ЛАМПА.
631
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ШГ ще се добива въпреки Газпром!
630
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не на газа,не на андронният колайдер,не на тока от АЕЦ,не на ГМО и зъбатите домати,не на консервантите,не на конското мясо в салама,не на хормоните по *** и пилета,не на нитратите в доматите,не на жисием клетките,не на избиването на китовете и пандите...айде на лоените свещи и сухите *** за отоплениеее...
629
14
 
4
 
! Отговори
Русофил Газпрочик преди 12 години
Не искам шистов газ, щото няма комисионни от ГАЗПРОМ. Искам само руски газ, защото там са мангизите.
628
7
 
7
 
! Отговори
Караджова преди 12 години
Искаммм шифтовв газзззз щото ще си изкарам добри кинти какво ми е зор за вас бе бастуни
627
2
 
18
 
! Отговори
Google преди 12 години
Потърсете в Гугъл: "Лекари призовават за прекратяване на фракинга опасен за здравето" --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------->>>>>>>> НЕ НА ШИСТОВИЯ ГАЗ! <<<<<<<<<<
626
1
 
30
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ, ШИСТОВ ГАЗ СЕ ДОБИВА САМО В ПОЛУ-ПУСТИННИ И ПУСТИННИ МЕСТНОСТИ Защото след десетина години добив ВСЯКА МЕСТНОСТ СТАВА ПУСТИННА!!!- Проблема енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... на България АЕЦ Белене е ВЪПИЮЩА НЕОБХОДИМОСТ,- Земеделската земя е вечна!!! Затова шистов газ от Добруджа СРЕЩУ ПРЕВРЪЩАНЕТО И В ПУСТИНЯ - изобщо не ни трябва 1. АЕЦ Козлодуй ТРЯБВА да работи само за вътрешния пазар, защото е правен с нашите пари и себестойността на тока от него е само 0,169 стотинки СЕГА КУПУВАМЕ ЗЕЛЕН ТОК ПО 75 СТОТИНКИ!!!2. Необходимо е днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран (чрез закон) пазар и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ГАЗОВИТЕ МОНОПОЛИСТИ1. Печалбата на Производителите Преносители трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. Търговците на енергия, да продават до 50% от консумацията в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).3. Едва при тези условия - Пазара решава проблемите...4. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток на 1 до 4-ти реактори беше 0.2, а от Белене ще е 3 стотинки !!! ЗАТОВА КОРУМПИРАНИ ЕВРО-ТАРИКАТИ НИ КАРАТ ДА ГИ ЗАКРИЕМ!!!5. Шистов газ не ни трябва, защото в България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а ЕНЕРГИЙНИТЕ ГОСПОДАРИ на Европа!- За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
625
2
 
13
 
! Отговори
varg преди 12 години
Не на шистовия газ
624
1
 
6
 
! Отговори
никой преди 12 години
Направо ме кефите. Тези дни Б.Б ще се среща с Меркел. Дано да не последва след това извинение за казаните думи за плащанията на България на закъсалите страни Случвало се е. Пак моье да се случи. Тук всичко може да се случи. В България. Както и да се подпише Договор за плащане на все още неоткритят газ. Нищо чудно. Ако г-н Божков е подал оферта за строежа на магистрала Струма, пак той ще я спечели. Случва се. Дано да не открият газ. Дано протестите да ги вразумят. И това се случва.
623
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единствената разлика между технологията за добиване на "шистов газ" и досега използваните технологии е, че американците са изнамерили начин да сондират под наклон и дори хоризонтално, а не само вертикално. Иначе същите химикали се ползват и сега.
622
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Освен това филмче има и друго - пресконференции, на които се изнасят страшни неща. Пресконференции в България. ------------ Гледах такава пресконференция, пълни глупости, изсмукани от пръстите и пак основните им доказателства са тези - водата от чешмата щяла да се запали. А газа разбира се, че ще е по-евтин - няма да има транзитни такси.