Четири значими язовира в страната преливат

В Кърджалийско е обявено бедствено положение
Обновена: 6 фев 2012 15:10 | 6 фев 2012 15:10,
89
Четири значими язовира в страната преливат
Снимка: Impact Press Group

Преливат четири значими язовира в страната, съобщиха от МВР.

Това са язовир Боровица, община Черноочене, област Кърджали; язовир Ясна поляна, област Бургас; язовир Йовковци, област Велико Търново и язовир Ивайловград, област Кърджали.

Бързо се покачва нивото на язовир Тракиец, област Хасково, като оттокът е в района на бедствието - река Харманлийска.

В област Кърджали преливат 11 микроязовира. Областният управител Иванка Таушанова обяви бедствено положение заради големите количества валежи през последното денонощие,  високите нива на реките Върбица и Крумовица, разрушените пътища и наводнени жилищни и обществени сгради.  

Язовир "Студен кладенец" е на предела и ако до два часа дъждовете не спрат, има опасност той да прелее, заяви областният управител Иванка Таушанова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: язовирибедствие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
2
 
! Отговори
Patriot преди 12 години
Като се махнат кой ще е виновен?!!?!? :)Дискриминацията е средство на управляващите да ти промиват мозъка, че съседа ти е виновен за всички проблеми. В същото време те цакат всеки ден отвсякъде. В крайна сметка проблема си ти, защото не допринасяш за чуството на единност на нацията. Всички тези хора живеят в същото *** както и ти. Продължавай да делиш хората на ***, седесари,комунисти,турци, и всякакви други. Това се иска от теб.
78
23
 
1
 
! Отговори
АТАКА преди 12 години
В Хасково и Кърджали все турци, помаци и ***, дано водите ги отнесат всичките към турция Дано да се удавят всички турци :)
77
4
 
3
 
! Отговори
ББ преди 12 години
Абе не гледайте язовирите! Първо той Станишеф ги раздаде и занемари а ние сега строим магистрали по които през 17-тия ми мандат ще пусна бетоновозите да бетонират и самите реки
76
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблемът не е, че преливат язовири - това си е нормално при високи води. По -уместният въпрос е - защо не се чистят речните корита и защо българинът така и не се научи, че реката не е сметище? Преди няколко години във Владая беше същото.
75
0
 
13
 
! Отговори
ивайловграчанин преди 12 години
Само да уточня нещо за язовир "Ивайловград". Басейна на язовира е голям и се простира на територията на четири общини (Ивайловград, Маджарово, Любимец и Крумовград) а стената на ВЕЦ-а е в община Ивайловград, която пък е в област Хасково... Мисля, че е редно да коригирате грешката си и да не заблуждавате хората, че язовира се намира в област Кърджали!
74
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо НЕК не използва водите на Арда през ВЕЦ "Ивайловград" и ВЕЦ "Студен кладенец", ами сега играят на изненадани?Къде е Трайчо - колоса на българската енергетика?Исках да кажа некадърника Трайчо - енергетика, шистов газ, сега и волфрама във Велинград, наистина е вреден за България!
73
2
 
29
 
! Отговори
.... преди 12 години
Като чета коментарите, имам впечатлението, че нашата държава вече прелива през десния преливник. Ако продължат да прииждат водите на държавническа некадърност, немарливост, безстопанственост, угаждане на частни интереси за сметка на общите ни - държавните, ако продължи рушенето на държавността, няма да помогнат и другите два преливника - център и ляво. Ако се скъса стената ...
72
8
 
3
 
! Отговори
miliardera преди 12 години
Също така няма такова нещо като язовири със стратегическо предназначение, за военни цели, да заливаме Турция, Гърция, това са постсоциалистически, военни измишлиотини от времето на Студената война. Така че недейте много да давате акъл. Ако някой се мисли за много знаещ, по-добре първо да отиде и да пита доц.Модев или доц.Тошев от УАСГ, та да му разяснят някои неща.
71
0
 
12
 
! Отговори
хидроинж. преди 12 години
Язовирите си имат оразмерени преливници.Когато водата прелива през тях, няма нищо страшно-все едно на това място няма язовир,а само съществуващата река.Но ако се отвори аварийно основния изпускател,с което да се увеличи ударно речния отток,тогава има опасност за хората по поречието.За сведение,при аварийно източване на яз.Искър/напр. в случай на война/ това ще трае 30 дни.,за да няма поражения от водите.
70
0
 
14
 
! Отговори
miliardera преди 12 години
Стига сте спекулирали! ГОЛЕМИТЕ НИ ЯЗОВИРИ СА БЕЗОПАСНИ! Няма да се случи нищо с яз.Кърджали, нито с яз.Жребчево, нито с яз.Искър! Недейте да говорите глупости и да шашкате хората! Случилото се с този яз.Иваново е заради занемаряването на малките и микро- язовири от тези, които го експлоатират.Тази немърливост трябва да спре.И пак ви казвам: Не говорете глупости! Тези язовири(големите) издържат на земетресение 7ма-8ма по Рихтер. Къщите и панелките ни отдавна ще са на кота + -0,00 в този случаи.
69
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Безотговорното отношение на всички правителства до Бойко, доведоха до съсипването на цялата инфраструктура на страната - включително и язовирите. Последните ги приватизираха и бяха разадени на мутри или вътрешни хора, които съответно съкратиха инженерния състав като си мислят че стопанисването на един язовир се явява само печалби от риболов и туризъм. Как така язовири станаха собственост на частни лица?
68
1
 
14
 
! Отговори
Хидрото преди 12 години
След одита на Сметната палата стана ясно, че голяма част от язовирите не са заприходени в балансите на МЗХ, от което следва, че държавата няма представа колко язовира има, кои към кого се водят и т.н. Сега ще е много интересно дали въпросния язовир се е стопанисвал от частни фирми - за риболов, туризъм и т.н. и ако да къде са парите? Кой всъщност отговаря за подръжката и експлоатацията на язовирите? Няма вече хидромелиорация и нещата потъват.
67
0
 
13
 
! Отговори
Крис преди 12 години
Е, как няма да преливат язовири , като повечето вече са частни, и тези хора не изпускат водите на язовирите си , както трябва да се прави ,а проверяващите си затварят очите ... Преди 5-6г. защо пловдивско се наводни , точно поради тази причина, че се изпуска вода в последния момент, същото е и с държавните язовири , но те са и ужасно занемарени. Цялата инфакструктура е зле , отводнителни и напоителни канали са разрушени , плочите откраднати , запушение са, някой са изорани,къде да отива водата?
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ne iskam da si predstaviame, kakvo stana s niakakvo selsko yazovirche. A kakvo shte stane ne dai boje s golemite ni yazoviri ako se spukat . Da pazi Gospod
65
2
 
49
 
! Отговори
Сахаров преди 12 години
Да се извика по спешност хидроинженера Доган, да даде малко акъл...
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тя Нончето е с жълт картон от мен отдавна! Време и е за червен!
63
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами като преливат що не викнат най-известния и велик хидроинженер в България - Ахмед Доган? Но, явно бедната ни родина не може да си позволи да плати такава космическа сума за да получи 5 минутна консултация от най-великия.
62
7
 
11
 
! Отговори
до распутин преди 12 години
какво прави боко -нищо.само аз и някой му е виновен.да бъдат наказани всички в това число и боко за това че от близо 3 години никой не почиства коритата на реките и не се грижи за язовирите.само крадат и лапат ли ламтят за още мръсниците .иначе найденов изсече еледжик и го продаде в македония и то хиляди кубици дърва.дърво не остави в гората свинята алчна.
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАЙ ГОЛЕМИТЕ ЯАЗОВИРИ ПО ВОДЕН ОБЕМ В БЪЛГАРИЯ-------1-ИСКЪР 2-КЪРДЖАЛИ
60
1
 
37
 
! Отговори
ся преди 12 години
Не ви ли прави впечатление покрай всичката тази информация за бедствия, наводнения, язовири и т.н., че никъде не фигурираше името на минисстърката на околната среда и ВОДИТЕ нона Караджова? Явно г-жата отново има махмурлук и я боли какво става в страната.