1 416 440 българи потенциални жертви на потоп

Държавата нехае за състоянието на над 3000 микроязовира
Обновена: 7 фев 2012 10:30 | 7 фев 2012 07:00,
230
1 416 440 българи потенциални жертви на потоп
Потопът в Хасковско.Снимка: Булфото

1 416 440 българи живеят в зони, където могат да бъдат залети от наводнения, подобни като тези в Хасковско, отнели живота на 8 души. Това е описано в първоначалните планове срещу наводненията, които изработват басейновите дирекции на екоминистерството, цитирани от в. "24 часа".

Плановете за безопасност трябва да са готови до 2015 г.

Най-голям брой застрашени от наводнения има на територията на Дунавския басейн, който обхваща цяла Северна България и поречието на река Искър. В тази част от страната потенциално заплашените от високи вълни българи са над 1 млн. души.

Още по темата
6 фев 2012 14:23
54

Най-застрашените селища в тази част на страната са Плевен и още четири села по поречието на река Тученица. Тук потенциалните жертви на високата вълна са 116 924 души. Следват Враца и Монтана, където в заливните зони живеят съответно 60 000 и 44 000 души.

На второ място по брой на застрашеното от заливане население е Западнобеломорският басейнов район, където влизат поречията на Струма, Места и Доспат. Тук потенциалните жертви са 305 053 души, като най-много са застрашени жителите на Перник. При наводнение в тази община потенциалните жертви са 87 541 души, като 78 920 от тях живеят в самия Перник.

110 235 са заплашените от наводнения граждани в Източнобеломорския район, в който влизат Тунджа, Марица и Арда. Тук най-големи щети наводнение би нанесло в Казанлък и Кърджали - по около 13 000 жертви. Само черноморската дирекция не е сметнала потенциалните жертви на наводнение.

Държавата няма почти никаква представа какво е състоянието на над 3000 малки и микроязовира, които се стопанисват от общините.

Още на 1 февруари екоминистерството е разпратило предупреждение до всички кметове да източат микроязовирите, за да посрещнат високата вълна от февруарските валежи и задаващото се пролетно снеготопене. Сега заради жертвите в село Бисер прокуратурата ще проверява дали това е сторено навсякъде в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още по темата: наводнениясело Бисер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
1
 
! Отговори
sofia преди 12 години
за6то никои не ни информира и за язовир искър ,какво става.
173
0
 
1
 
! Отговори
ццццц преди 12 години
Представете си какво ще стане, ако стане нещо такова с язовир " Искър " ? Къде отиват софианци ?
172
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Държавата се ПРАВИ, ЧЕ НЕ ЗНАЕ, че над БГ летят денонощно кемтрейлс самолети, тровещи и разболяващи хората с опасни съставки, унищожавайки околната среда, водата ни за пиене, ПРОМЕНЯТ КЛИМАТА НИ? И отговаря чрез М-ра на Тр. в едно слабо и почти дезинформиращо предаване Хрътките: "че това били регулярни полети на NATO, а един убавец от ХМС каза, ЧЕ СЛАГАЛИ ВОДА В ГОРИВОТО НА САМОЛЕТИТЕ,ЗА ДА СЕ ОХЛАЖДАТ!?!? При това управление тези полети са без прекъсване, дори през празници и лошо време. Нямат брой тези самолети, нямат спиране! На каква база е това? Управляващите погазват осн. право на човек - ДА ЖИВЕЕ! Чл. 15. Република България осигурява опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и разумното използване на природните богатства и ресурсите на страната. Чл. 28.Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие. Как така тези самолети ни тровят и разболяват? На каква база, по чие споразумение, с кои пари? Не, не ми казвайте, че това са регулярни полети на НАТО на височина 6-8 км! Недей, защото има чного доказателства, че това не е така! Българите не трябва да се заблуждават и трябва да разберат и осъзнаят жестоката истина над главите си! Тя е реалност. БЪЛГАРИ това е също голяма тайна, която е още по-жестока от АСТА и против, която трябва да се борим! Не се заблуждавайте! Ще има още бедствия, катаклизми, днес +10 утре -15 С, вятър, преспи, наводнения, жертви, разрушена инфраструктура, милиарди лева загуба! Българи не спете!
171
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Президентът Росен Плевнелиев поднесе венец пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България, съобщиха от пресслужбата му.1 февруари бе обявен от правителството за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Това стана преди година по предложение на президентите на България д-р Желю Желев (1992-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).Независимо от многото жертви на демокрацията, да не забравяме жертвите на комунизма.
170
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ изпълнява предизборните си обещания! Гарантирано от ГЕРБ!
169
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1 416 440 българи живеят в зони, където могат да бъдат залети от наводнения...Останалите се жертва на реформата ...
168
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Капка по капка вир, левче по левче язовир! Демокрация по демокрация потоп!
167
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Още на 1 февруари екоминистерството е разпратило предупреждение до всички кметове да източат микроязовирите, за да посрещнат високата вълна от февруарските валежи и задаващото се пролетно снеготопене."А дали са дефинирали термина "микроязовир"? А дали са дали технически разяснения на хората КАК се източва язовир? Как се отваря преливника, така че да не се наводнят селото или нивите? Или някой *** от министерството е набрал заповедта и министъра я е подписал?
166
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1 416 440 българи потенциални жертви на потоп ...Какво тук значи някаква си личност?
165
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се плашете! Скоро пристига Кристалина Георгиева - български политик(иначе живее в чужбина), европейски комисар (не от ЧК ), и икономист, специалист по въпросите на устойчивото развитие. Вицепрезидент на Световната банка (от март 2008 до февруари 2010), член на съвета на настоятелите и доцент в катедра Икономикс на Университета за национално и световно стопанство в София.Кристалина Георгиева е обявена на 30 ноември 2010 г. за "Комисар на годината" и за "Европеец на годината" в годишните награди на електронното издание "Юръпиън войс" (European Voice) . Тя е отличена за своите приноси в работата си и по-специално управлението на хуманитарните катастрофи в Хаити и Пакистан. Така, че страшно няма! А защо се бави? Ами, нали знаете, расторантите в Брюксел работят до късно...
164
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На 9 февруари 2010 г. Кристалина Георгиева поема поста член на Европейската комисия, отговарящ международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи - по-малко от месец след земетресението в Хаити. Тя координира хуманитарната помощ, предоставена от държавите-членки на ЕС, като в резултат на нейната активна намеса Съюзът става основен донор на засегнатата държава.Тя координира европейската реакция при силното земетресение в Чили и при наводненията в Пакистан като посещава на място засегнатите райони. Георгиева пътува до Сахел, за да се запознае с нуждите, породени от дългосрочния проблем с изхранването на населението; до Дарфур, за да привлече внимание към "забравения" конфликт там, и до Киргизстан в отговор на внезапно избухналия конфликт.В рамките на ЕС, Георгиева отговаря за координация на действията на държавите-членки при реакция на бедствия. От началото на мандата й експертна и материална помощ беше оказана след наводненията в Румъния и Полша. През октомври 2010 г. Георгиева посети западна Унгария, засегната от разлив на токсична червена кал от хвостохранилището в Айка[21].Освен реакцията при конкретни кризи комисар Георгиева работи по три основни приоритета на нейния мандат, а именно, изграждане на капацитет на ЕС за реакция при кризи, създаване на Европейски доброволчески корпус, предвиден от Лисабонския договор, и преглед на плана за действие на ЕС по т.нар. Консенсус за хуманитарната помощ. Тези усилия ще положат основите на бъдещи законодателни предложения.Заради работата си в Европейската комисия, през октомври 2010 Кристалина Георгиева е номинирана за престижната титла "Еврокомисар на годината", ежегодно отличие на влиятелния европейски вестник "Юръпиън войс". Носителят на титлата се избира с онлайн гласуване до 31 октомври всяка година[22]. На 30 ноември е наградена с отличието и е обявена освен това за "Европеец на годината".[6]
163
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1 416 440 българи потенциални жертви на потоп ...Останалото население, е реална жертва на демокрацията ....
162
0
 
2
 
! Отговори
SP преди 12 години
Надявам се, "специалистите" от министерството да подготвят обширни стратегии и платформи и да ги представят в добър естетичен вид - написани на висококачествена хартия, с добре подравнени редове и абзаци, добре пронумеровани и прошнуровани и поставени в подходящи папки и класьори....:-)))
161
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички хора са потенциални жертви в тази държава
160
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само централизирано държавно ръководство, поддръжка и пълен контрол от специалисти ще спаси многохилядното население под язовирите. Никаква самодейност и предоставяне на язовирите на некомпетентни лица. Риба може да се развъжда на определени за това места и пак под контрол на държавните органи. Стига вече безхаберие и безотговорност в тази държава! Институциите се множат, а в кризисни моменти-безпомощни. Сега ще събираме левчета за горките хора от пострадалите места.
159
7
 
8
 
! Отговори
ГеЙрбер преди 12 години
Станишев е виновен!
158
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плановете за безопасност трябва да са готови до 2015 г.......................а до тогава? нищо,де,важното е да има риба за частниците на язовирите ! а тези в богаташкото селище на яз. тополовград как я карат? я да мине хеликоптера да им пусне чували с луканки ,да не гладуват!
157
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плановете за безопасност трябва да са готови до 2015 г.......................а до тогава? нищо,де,важното е да има риба за частниците на язовирите ! а тези в богаташкото селище на яз. тополовград как я карат? я да мине хеликоптера да им пусне чували с луканки ,да не гладуват!
156
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има гугъл земя, мап и други инструменти. Ако Боко много беше в час, щеше да каже на някой пишман-министър да обходи БГ по въздух и напълно безплатно и да опише координатите на всички язовири. Ако иска да му дам мейл, ще го направя безплатно. Егати и тъпанарите - не знаели къде са яЗовирите
155
3
 
22
 
! Отговори
3rtt преди 12 години
жалко че 1 416 440 *** не са застрашени, все пак тях страната ги пази, намира къде да ги засели , интегрира, а българите ????? Ама на кого му пука за нас, българите ????