Кристалина Георгиева алармира: Най-лошото предстои

Топенето на снега може да доведе до катастрофални последици, предупреди тя
Обновена: 7 фев 2012 14:45 | 7 фев 2012 14:45, Красимир Ангелов
101
Кристалина Георгиева алармира: Най-лошото предстои
Снимка: Reuters

Най-лошото за съжаление тепърва предстои, изрази своите опасения еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева пред БНР.

По думите на Георгиева предстоящото снеготопене, което ще започне при покачване на температурите, може да доведе до "катастрофални последици".

Еврокомисарят потвърди, че ЕК следи внимателно ситуацията в България и е готова при нужда да окаже помощ с хора и техника, както и с финансови средства.

"Аз дотогава много се притеснявам, тъй като голямо наводнение изисква много внимателно управление и насочване на водата да не залее населени места, да има по-малко щети и, разбира се, да избегнем човешки жертви, но това също така води след себе си обикновено много тежки последици.

Питейната вода може да се замърси, ако тя се смеси с отпадъчната. Ако се загуби електроподаването, може да се наложи доставката на генератори и това ние осигуряваме чрез европейската система на Гражданска защита", допълни Кристалина Георгиева.

Тя бе категорична, че трябва да има инвестиции за превенция на подобни инциденти.
 
"Инвестиция в превенция от 1 лев пести 5-6-7 лева от щети. Не е само България, където изоставаме в създаването на такава култура за управление на риска, където институционално изоставаме, нямаме добра хоризонтална координация, нямаме добра връзка между центъра и местата.

Трябва да работим, да решаваме тези проблеми и да говорим за тях не само когато нещастието се е случило, а да се превърне в постоянна тема за разговор и най-вече терен за работа в следващите месеци и години", завърши Кристалина Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
5
 
! Отговори
до 70 преди 12 години
Могат,разбира се.И това го правят най-добре.Да ***.
55
3
 
15
 
! Отговори
ББ преди 12 години
Когата влезеш в ***, в който 22 години не е чистено и пода е пропукан от червени осирания е много вероятно да паднеш долу при червените л*на!
54
9
 
12
 
! Отговори
Потресена преди 12 години
Е, толкова злоба не съм срещала никога. Хора, освен да плюете, храчите, храните и злобеете, можете ли да правите и нещо друго? Ако можете, моля ви, захванете се с него. Идеални няма, то е ясно, но пък и чак толкова безсърдечни не са. И освен това, като толкова ви дразнят, сменете ги. Или застанете на тяхно място. Можете ли го?
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да, най-лошото си ТИ!!!
52
2
 
8
 
! Отговори
до 60 преди 12 години
ОДС---какво беше ,...да не би да е --Обединена Държавна Сигурност....,или онова с 2%---електорат ?
51
3
 
4
 
! Отговори
алооо,плюещите...? преди 12 години
Не ставайте на нивото на ,..крал Кирил Рашков ,малко уважение ,до кога ще затъпявате ?
50
8
 
24
 
! Отговори
НЕРЕЗА преди 12 години
А къде оня *** президента ни?
49
2
 
20
 
! Отговори
Безпартиен преди 12 години
Никой ли не разбра , че в тази страна се следи само стената и нивото на язовир Искър?!? Всичко останало кучета го яли. Най-много от Европа да отпуснат някакви парички и те да потънат в бюрократичната ни система и по "нашите" фирмички. Да не забравяме , че тези диги ги "укрепва" още Емел Етем - колко милиона отидоха един булдозер да бръмчи ден-два никой не разследва.
48
2
 
15
 
! Отговори
uzunski преди 12 години
Предстои наи-лошото - рече госпожата !! Иска се голямо прозрение , да се сетиш че този сняг ще се топи !Не случаино е на наи- високото място госпожата , от там следят , наблюдават и ни осветляват с мъдрости ! А когато се наложи помагат , за сега не толкова опасно , удавили се няколко човека , дребна работа ! Не забравяи Георгиаева че над нас има велика сила и рано или късно сметката пристига !Всички сме простосмъртни .
47
8
 
8
 
! Отговори
Читател преди 12 години
Достатъчно е празнословието на Боко, Цецко, Цецка и многото други местни ***. Тази тиква е абсолютно ненужна! Пострадалите хора имат нужда от помощ, а не от празни приказки! Тъпата циничка използва човешкото нещастие, за да напомни за себе си!
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2000 или 2001 година правителството на ОДС беше започнало да изгражда консепция за водната стратегия на страната , но това беше към края на мандата му , от тогава никой не се сети какво ни чака , а язовири не се строят и не се рехабилитират за един ден нужни са 10-20 години , нали си повярвахте в царската приказка и всико което последва няма сега на кого да се сърдите освен на себе си.
45
2
 
15
 
! Отговори
човек преди 12 години
не от ЕС имат готовност - ЕС моментално трябва да изпрати техника , хора , храна , пари ... ха да видим сега има ли полза от членството ни в ЕС - или само за мързеливите гърци ще има ...
44
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европа ще ни наблюдава от разстояние.Ако бяхме Гърция, досега да са дали огромни пари и ресурси за спасяване.Делото на давещия е в неговите ръце.
43
0
 
4
 
! Отговори
Sasho преди 12 години
Това и аз го казах преди 5-6 дни...
42
2
 
15
 
! Отговори
НЕРЕЗА преди 12 години
Благодаря,че ни отворихте очите!Никога никой нямаше да се сети,че при топенето на толкова сняг са възможни проблеми!Сега трябва да обясните на хората,че дъждът вали отгоре,от небето и за това да носят чадъри над главите!Бих Ви помолил също така да обясните за какво взимате тая тлъста заплата и какво направихте за България?Спокойно ли спите,г-жо Георгиева?Не Ви ли буди съвестта или са ви я оперирали докато сте била в БКП?
41
1
 
18
 
! Отговори
Глашатай преди 12 години
Нужно ли е да има еврокомисар който да се занимава с глашатайска работа - да алармира?
40
13
 
7
 
! Отговори
дУ 48 преди 12 години
Бойко няма да рине ***.а ,...на всички ви!След 20г., не можем да ги изринем ...много са !
39
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Меглена Кунева, Румяна Желева, Кристалина Георгиева .... vse naredeni hora i sa protiv balgarite eto tova sa te >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
38
1
 
8
 
! Отговори
следва преди 12 години
Река Дунав тепърва ще придойте ,а тогава ...?
37
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ония папуняк Бойко къде се е намушил в тоя сняг. Няма ли някой да го извади от дупката и да каже, защо водите басейни в поверената му държава изглеждат така?