Кристалина Георгиева алармира: Най-лошото предстои

Топенето на снега може да доведе до катастрофални последици, предупреди тя
Обновена: 7 фев 2012 14:45 | 7 фев 2012 14:45, Красимир Ангелов
101
Кристалина Георгиева алармира: Най-лошото предстои
Снимка: Reuters

Най-лошото за съжаление тепърва предстои, изрази своите опасения еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева пред БНР.

По думите на Георгиева предстоящото снеготопене, което ще започне при покачване на температурите, може да доведе до "катастрофални последици".

Еврокомисарят потвърди, че ЕК следи внимателно ситуацията в България и е готова при нужда да окаже помощ с хора и техника, както и с финансови средства.

"Аз дотогава много се притеснявам, тъй като голямо наводнение изисква много внимателно управление и насочване на водата да не залее населени места, да има по-малко щети и, разбира се, да избегнем човешки жертви, но това също така води след себе си обикновено много тежки последици.

Питейната вода може да се замърси, ако тя се смеси с отпадъчната. Ако се загуби електроподаването, може да се наложи доставката на генератори и това ние осигуряваме чрез европейската система на Гражданска защита", допълни Кристалина Георгиева.

Тя бе категорична, че трябва да има инвестиции за превенция на подобни инциденти.
 
"Инвестиция в превенция от 1 лев пести 5-6-7 лева от щети. Не е само България, където изоставаме в създаването на такава култура за управление на риска, където институционално изоставаме, нямаме добра хоризонтална координация, нямаме добра връзка между центъра и местата.

Трябва да работим, да решаваме тези проблеми и да говорим за тях не само когато нещастието се е случило, а да се превърне в постоянна тема за разговор и най-вече терен за работа в следващите месеци и години", завърши Кристалина Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Drago преди 12 години
Съгалсен съм, че това бедствие не е толквоа голямо като това в Хаити или Япония например, но именно затова като комисар Сталина Герогиева трябваше да може да "задвижи" десетина милиона евро по хуманитарна линия към нас. Както стана ясно, пари няма, действайте. Голяяяяяма полза от нея, наистина...
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кристалина Георгиева алармира: Най-лошото предстои, ГЕРП има политическата воля да досъсипе България.
74
1
 
1
 
! Отговори
Болгарский казачок преди 12 години
Кристалинка ,Кристалинка моя,В саду ягодка,малинка,малинка моя,калинка,калинка моя...
73
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА Е ПОДХОДЯЩА ЗА ЕВЕНТУАЛЕН СЛЕДВАЩ ПРЕМИЕР
72
0
 
6
 
! Отговори
Безпартиен преди 12 години
Защо никой не споменава тривиалната и проста истина за селските язовири- просто *** отдавна окрадоха крановете за изпускането им и на 95% именно тези абсолютни *** са виновни за трагедиите. Бисер не е нито първият нито последният случай.
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Живея в регион където има 5-6 безстопанствени язовира оставени на самотек и при едно по сериозно и бързо снеготопене (вливат се в 1 река) ще се случи нещо като в с.Бисер може и по сериозно даже. Тия скапани язовири дето ги построиха комунистите навремето сега са много опасни и ще им берем последствията.
70
1
 
3
 
! Отговори
До 81 преди 12 години
Баце ти какво искаш за станем 10 милиарда на планетата ли...? Великите сили вземат мерки да не се пренаселим, защо мислиш че никой нищо не прави за глада в Африка...? Ами нали ако се изхрани населението те ще станат 5 милиарда за 5 години. Така че не се учудвайте че се опитват да ни разредят..... лощото е че ние сме на страната на лошия материал т.е. предстои ни заличаване...който може да бяга в чужбина да се спасява другите ще се гърчим тук ....
69
6
 
5
 
! Отговори
ха преди 12 години
Права е Ктристалина.Лошото тепърва предстои.ГЕРБ още са на власт!
68
3
 
3
 
! Отговори
до Мао преди 12 години
Защо да са празни приказки? Нима не са нужни мерки, за да се предотвратят нови ужасни бедствия?
67
5
 
10
 
! Отговори
Mao преди 12 години
Празни приказки на един скъпо платен евро чиновник.
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано се вслуша някой в думите й. В България веднъж завинаги трябва да разберем, че далеч по-добре е да се вземат превантивни мерки, отлколкото да се действа на принципа "след дъж качулка". После да няма пак: "Ама те високите температури ни изненадаха, не очаквахме толкова бързо да стане толкова топло"...
65
8
 
5
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Ужас - какъв матриал само има в БГ.Толкова мрънкащ и злобен народ едва ли има друг по света.
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кристалина Георгиева алармира: Най-лошото предстои. Б.Борисов каза пак , ще са виновни тройцата
63
4
 
11
 
! Отговори
@ преди 12 години
Добре,че беше тази да ни светтне,че щом сега е зле,като започне да се топи снега, ще станепо-зле. За такива ли дълбоки мисли им дават хииляди евра заплати.
62
1
 
15
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
Много у тъжно, но е факт. Наводненията започнаха след като другарката Пръмода договори невиждани субсидии за аквакултури в земеделието и никакви за зеленчукопроизводство, овощарство и цветарство. Моментално всички микроязовири бяха арендовани от мутри за производство на риба. Поливно земеделие след тази гениална стъпка на Еврокомисарката след това по правата на потребителите няма. Проблеми защо нямаше преди да се договорят субсидиите за аквакултури? Защото грамотни хора управляваха язовирите.
61
2
 
9
 
! Отговори
Калин преди 12 години
дрънканици, нищо конкретно.. ала бала!! угрозата от хуманитарни бедствия виси над тази страна като изпрано жълтеещо пране на панелния простор .. !! тая *** си дрънка .. добитъка и пляска:)
60
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Държавата се ПРАВИ, ЧЕ НЕ ЗНАЕ, че над БГ летят денонощно кемтрейлс самолети, тровещи и разболяващи хората с опасни съставки, унищожавайки околната среда, водата ни за пиене, ПРОМЕНЯТ КЛИМАТА НИ? И отговаря чрез М-ра на Тр. в едно слабо и почти дезинформиращо предаване Хрътките: "че това били регулярни полети на NATO, а един убавец от ХМС каза, ЧЕ СЛАГАЛИ ВОДА В ГОРИВОТО НА САМОЛЕТИТЕ,ЗА ДА СЕ ОХЛАЖДАТ!?!? При това управление тези полети са без прекъсване, дори през празници и лошо време. Нямат брой тези самолети, нямат спиране! На каква база е това? Управляващите погазват осн. право на човек - ДА ЖИВЕЕ! Чл. 15. Република България осигурява опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и разумното използване на природните богатства и ресурсите на страната. Чл. 28.Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.Как така тези самолети ни тровят и разболяват? На каква база, по чие споразумение, с кои пари? Не, не ми казвайте, че това са регулярни полети на НАТО на височина 6-8 км! Недей, защото има чного доказателства, че това не е така! Българите не трябва да се заблуждават и трябва да разберат и осъзнаят жестоката истина над главите си! Тя е реалност.БЪЛГАРИ това е също голяма тайна, която е още по-жестока от АСТА и против, която трябва да се борим! Не се заблуждавайте! Ще има още бедствия, катаклизми, днес +10 утре -15 С, вятър, преспи, наводнения, жертви, разрушена инфраструктура, милиарди лева загуба! Българи не спете!
59
3
 
9
 
! Отговори
апокалипсис преди 12 години
Кристалинче това прозрение с кристалната топка ли ,узна?Дали пък не е вярно,че *** изплуват най отгоре. Горкият Бойко докога ще Ви ......
58
5
 
9
 
! Отговори
AYYYYYYYYYY преди 12 години
еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева защо не даде пари на пострадалите сънародници или африканците и плащат.*** комунистическа хипокритска зган
57
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
нашите *** политици...де да бяха като нея всичките...ама не...*** алчни