Правят нов преливник на язовир "Елена"

От Кризисния щаб призовават хората да избягват река Бисерска
13 фев 2012 09:55,
18
Правят нов преливник на язовир "Елена"
Снимка: Булфото

Аварийно отнемане на земна маса от стената на язовир "Елена" в землището на хасковското село Елена започва днес.

Целта е да се отвори нов преливник и да се предотврати и най-малка възможност от скъсването на стената, съобщават от Кризисния щаб в областта. 

По-рано през седмицата стана ясно, че язовирът е с бетониран изпускател и водата не може да бъде контролирана.

Очаква се с отварянето на нов отвор в стената водата да започне подкопаване на стената и да се покачи водата в река Бисерска, която преди седмица потопи село Бисер и отне живота на 6 души, други четирима души също загинаха от придошлата вода в харманлийски села.

С оглед предотвратяване на инциденти от Кризисния щаб призовават населението от селата Елена, Иваново, Лешниково, Надежден, Бисер и град Любимец да не се движи по поречието на река Бисерска и да не пускат  животни в районите в близост до коритото на реката.

Пътят Харманли – село Иваново ще бъде затворен. Населението на селата Лешниково и Бисер при прииждане на по-голямо количество вода ще бъде предупредено със сирени.

От Кризисния щаб молят местното население да бъде мобилизирано и изрично подчертават, че мерките се предприемат с цел превенция и с оглед скорошното снеготопене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Николай Димов-София преди 12 години
До 7/анонимен/Защо не си изписваш името?Правилно си дефинирал какво да се прави с този който е допуснал смърта на хората от Бисер.Калашник.Има закон за държ.собственост и куп други закони.Този министър на МО-Аню Ангелов ще си понесе последствията в съда. Бъди сигурен.Слушах му простотиите по ТВ,че язовира не е сирене.Не е.Ама си има задължения ./то какво може да се очаква от кухи безграбначни.Е, за такива нах***ници само едно - разстрел.
10
1
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Те "инспекторите", които уж "инспектират" язовирите явно само на хартия го правят...И си взимат парички - командировачни ...и прочие..
9
0
 
3
 
! Отговори
bolka преди 12 години
до 11 - това беше въпросът, който исках да задам. Благодаря за информацията.След като излезе информация, че на доста язовири изпускателите са бетонирани, би следвало тогава всички те да бъдат разрушени? А пари за строеж на нови няма...бедите все повече нарастват.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И за чий Х му е бетониран изпускателя?
7
1
 
5
 
! Отговори
запознат преди 12 години
забравих да добавя че всичко това се контролира от трайчо трайков до сега два дена се изпущаше вода от преливника но повече не може и затова се налага това
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се издирят всички, които са "затапили" микроязовирите и до "стената", после пълнител от Калашник.Сега умират невинни хора а виновните?Виновните - ама те не знаели, ама те не предполагали, ама те не допускали а трябвало и да ловят риба ...Аню пък не ловел риба и въпреки че смъртоносният язовир бил подводен полигон - той не носел никаква ама абсолютно никаква отговорност!Гьон СУРАТ.
5
6
 
4
 
! Отговори
запознат преди 12 години
не правят нов преливник а правят малка дупка в стената за да може водата да се отече по малко за 3 дена защото испоскателя е бетониран там повече няма да има язовир
4
0
 
25
 
! Отговори
справедливост преди 12 години
Защо държавата не санкционира арендаторите,позволили си да бетонират изпусквателите? Това е незаконно действие,което трябва да се накаже с люта глоба, а след това с необходимата сума за нов изпусквател ил възстановяване на стария при възможност.Не може за всяка гавра със законността да плаща винаги данькоплатеца,а нарушителят да се надсмива на държавата.
3
6
 
4
 
! Отговори
Див Петел преди 12 години
От цялата гадост която се случи на хората и селото единственото позитивно нещо е че поне река Бисерка беше зарибена.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това не е ли същия язовир, за който преди два дни някакъв кмет ни убеждаваше че бившия арендатор на този язовир от злоба и яд всявал паника сред населението, пускал фалшиви сигнали за пукнатини и т.н. Ако правилно съм разбрала, някой пак се е опитвал да прикрива някого и да си трае до последно ... Вчера - няма никаква опасност, всичко е нормално, сигналът е фалшив .... Днес - аварийни действия, за да може да се изпусне аварийно, щото язовирът се оказал неконтролируем.
1
1
 
30
 
! Отговори
АА преди 12 години
"""По-рано през седмицата стана ясно, че язовирът е с бетониран изпускател и водата не може да бъде контролирана."""ЕВАЛА .. БЕТОНИРАЙТЕ СИ ГЛАВИТЕ