Велико Търново привлича туристи с ново 3D светлинно шоу

Общината подготвя и подобен спектакъл на крепостта Царевец
Обновена: 29 мар 2012 15:00 | 29 мар 2012 14:12, Красимир Ангелов
28

То събра над 35 000 души посетители. Снимка: Булфото

 

Уникални триизмерни прожекции върху знакови обществени сгради с историческа стойност стават част от новите атракции за гражданите и гостите на Велико Търново.

Те ще се подготвят в рамките на програмата за кандидатурата на старата българска столица за Европейска столица на културата, съобщи кметът Даниел Панов.

По думите му решението е прието след огромния зрителски интерес, предизвикан при премиерата на спектакъла за празника на града на 22 март. Според справка на общината новото шоу е било наблюдавано от над 35 000 зрители.

Видеото веднага стана хит и в интернет, където само за няколко дни е било наблюдавано от десетки хиляди души.

Стойността на новата атракция е над 45 000 лв., които са осигурени от спонсори и дарители, защото този разход не е предвиден в инвестиционната програма на общината, подчерта Панов.

Идеята е взаимствана от фестивала на светлинните изкуства във френския град Лион, какъвто предстои да се състои и във Велико Търново, подчерта градоначалникът на старопрестолния град.

Според него се обсъжда и вариант за триизмерна прожекция с възможностите на технологията "3-d mapping" върху стените на крепостта "Царевец".

Това ще бъде съвсем нов спектакъл, различен от аудиовизуалното шоу "Звук и светлина", който в момента не може да се наблюдава от площада пред крепостта поради ремонтни работи.

Новото представление ще бъде прожектирано на национални и официални празници, а "Звук и светлина" ще се излъчва всеки петък и събота след завършването на реконструкцията на площада през септември.

Следващата триизмерна прожекция върху сградата на Държавната художествена галерия "Борис Денев" в парка "Асеневци" ще бъде на Великден - 15 април, уточниха от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пловдив е много по-хубав и величествен град от това западнало Търново, където се раждат *** като Галин - вафлата и Галя-свирката.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво все плюете бе мрънкала.....хората направили нещо хубаво, все се намират разни дървени философи да знаят много. Номер 20 за каква дискотека говориш, това е нещо страхотно и уникално, историята не е само учебници, за да влезе в сърцата на младите трябва да се пресъздаде по готин начин, а шоуто беше велико, аз бях там и съм супер впечатлен. Велико Търново е и ще бъде страхотен град с и може би с няколко идей по велик от многоооо български градове, както и европейски!:)БЪДЕТЕ ПО ПОЗИТИВНИ!!!!
20
3
 
16
 
! Отговори
Сони преди 12 години
Бях студент във Велико Търново преди 25 години....Славен град! Магия има в него.Обичам всеки камък...А Интерхотелът-ехххххххххх..Сега ,когато го гледам как е занемарен...А що *** имаше там....
19
11
 
9
 
! Отговори
Кура Ми Янко преди 12 години
Колко кила ракия съм изпил и колко треволяк съм изпушил , колко съм припадал на този паметник Асеневци...и покрай галерият ...баткоо... славни времена беха....
18
1
 
33
 
! Отговори
... преди 12 години
За Велико Търново или добро или нищо.
17
42
 
6
 
! Отговори
търновец преди 12 години
търново е изключително мърляв град който се мъчи да живее върху славата на минало величие
16
0
 
30
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Мислех да пиша, но няма смисъл...изпитвам същото като момичето от Македония......абсолютно същото.....и мисля, много други са така. Велико е Велико Търново.
15
16
 
6
 
! Отговори
.. преди 12 години
Не стига че Светлин Русев оскверни горе вековната черква с токсичните си депресо-образи, ами сега и тая дискотека... Да си правят купона на друго място, баси акълите безродни...
14
1
 
2
 
! Отговори
Вчера.бг-мързеливи преди 12 години
Какво като от днес и други глупости. Можеха да отразят шоуто още на 22 или на 23 като новина,като красота, като празник на Търново, а за рекламите и конференциите да си пишат колкото си искат и когато си искат. Аз съм прочела и видяла, на мен нищо ново не ми казват. Регионалните сайтове си ги чети ти, може да напишат нещо и за полските мишки от твоя регион и да се израдваш.
13
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лошото е че историята на България се подменя с 3D светлинно шоу, но днес ценностите са други. Нека да е като в Син Сити, айде 'сички ръце горе!
12
0
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
ти си комплексиран ***! Това инфо го има във всички регионални сайтове от днес... аре прочети и у лево!
11
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На гол ***,чифте пищови.
10
4
 
12
 
! Отговори
Ало, вчера.бг преди 12 години
Вие май наистина сте вчера.бг. Шоуто беше на 22 март, рекламирано доста преди това, 35 хиляди души вече го гледали, обаче го предоставяте като водеща новина. То това вече си е старина. Иначе за които са се информирали навреме от сайтовете с актуална информация/ добре, че има и такива/ са го гледали. А иначе Велико Търново е страхотен, невероятен град с атмосфера и душа и всичко,свързано с него, носи уникалност.
9
2
 
6
 
! Отговори
пфурцле преди 12 години
ако го напраят 2D ще е световен хит!
8
13
 
6
 
! Отговори
Еми преди 12 години
няма нищо по-хубаво от лудницата, можеш да срещнеш много различни хора и усещаш пулса на живота, най-голямото богатство на света е не чистите улици, а хората!
7
1
 
18
 
! Отговори
Фалшиви Инициали преди 12 години
Бях в Търново за пръв път тази година, точно за празника на града. Страшно много ми хареса, много красив град! Колкото до прехваленото 3D шоу, лично на мен "звук и светлина" на Царевец ми хареса в пъти повече! И още нещо - не отсядайте в Интер Хотел В. Търново! Цените са им зверски /водят се 4 звезди/, а са далеч от стандарта за толкова!!
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страхотен, невероятно поддържан град, с история, традиции, хубава кухня - въобще очарована съм от В. Търново и от "Звук и светлина"! (и от украсата на града за всеки празник)
5
30
 
7
 
! Отговори
Еми преди 12 години
Аз съм от Търново, но не живея там не ми харесва, много ми е малък града, пък дори няма център, а само тротоари. Предпочитам Софи и Пловдив!
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
онзи с пресконференциите това шоу мина умен..
3
0
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
Пресконференцията е била днес, умен! Ако си поиграеш да прочетеш ще видиш!