До Великден в ОЦК-Кърджали би трябвало да си вземат парите

Подписани са и последните документи за продажба на "Горубсо-Мадан"
Обновена: 6 апр 2012 21:34 | 6 апр 2012 20:56,
16
До Великден в ОЦК-Кърджали би трябвало да си вземат парите
Симеон Дянков. Снимка: Bulphoto

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков заяви, че до Великден работниците от ОЦК АД Кърджали би трябвало да си получат заплатите, съобщи БТА.

Това трябва да стане, след като днес са били подписани и последните документи по сделката с продажбата на "Горубсо-Мадан".

Дянков пристигна в Кърджали, за да се срещне с работниците от металургичното предприятие и да ги информира за хода на преговорите между банките-кредитори и потенциалните инвеститори.

Единствената гаранция, че с парите от "Горубсо-Мадан" ще бъдат погасени задълженията към работниците от ОЦК, са изявленията на собственика Валентин Захариев, че това ще се случи, както и високият обществен интерес, посочи вицепремиерът. Би било висша форма на арогантност и дебелоочие, ако след като е обещал, не спази обещанието си, допълни той.

Дянков посочи, че лошото състояние на ОЦК не е следствие от финансовата криза, защото в момента двата най-печеливши бранша в света са металургията и фармацевтиката.

По думите му банките-кредитори са склонни да опростят част от дълговете на завода, разбирайки че в противен случай нов собственик трудно би се наел да инвестира и те могат да не възвърнат парите си.

Насвой ред БНР съобщи, че по думите на лидера на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Пенчо Токмакчиев сделката за Горубсо-Мадан е била финализирана.

Новият концесионер Николай Вълканов също е потвърдил, че юридическите формалности по сделката са изпълнени. Остава да се прехвърли собствеността, но това ще стане във вторник, тъй като австрийската банка, където са авоарите на Валентин Захариев, не работи днес поради Великденските празници.

До средата на идната седмица се очаква да се джиросат акциите, като държавата става собственик на 20%, а 80 на сто са на Върба-Батанци, фирмата на Вълканов,е казал Токмакчиев.

Още по темата
"Всички подписи са сложени, всички неща са уточнени, приети от едната и от другата страна. Трябва само да се прехвърли собствеността през австрийската банка. Това ще стане във вторник. Работниците ще влязат в мините по всяка вероятност в сряда", е посочил той.

Повечето от предписанията на Инспекцията по труда са изпълнени и се очаква през другата седмица да бъдат отворени рудниците, е добавил лидерът на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ .

"Закупени са каски нови, лампи миньорски лични, самоспасители, работни дрехи, облекла и обувки миньорски. Ще се направи само един оглед в мината, за да се проверят как са работните места, забоите как са. Във вторник ще влезнат, като се прехвърли собствеността и областната Инспекция по труда, за да разпечата рудниците и да ги пусне в работа", е обяснил Токмакчиев.

Престоят на работниците от Горубсо-Мадан трябва да се заплати, тъй като миньорите не са работели по независещи от тях причини, категоричен е той. "По причина на работодателя съгласно Кодекса на труда работниците трябва да си получат основните надници", е обяснил Токмакчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
gadatel преди 12 години
taka kazvam i az veche polovin godina tuka.....gledam i gadaya samo na interneta.....hem bez da harcha parite - levove,evro,dolari na bg narod kato bg ministri /ama ne tochnite kato sadebnia i na MVR naprimer/ za razhodki do kircali i na dalgi sladki mohabeti s nestastnite okradenite bg metalurzi, tehnite jeni i tehnite detza..... za falshiva demonstratzia na chovechnost i dobra grija..... bez da si pahnat glavite pod zemyata v minite ili v tzehovete na zavoda, kakto e normalno za bg liderite!!!
12
0
 
1
 
! Отговори
Жорж преди 12 години
На ред са депутатите: една промяна на закона в смисъл собственикът, довел предприятието до фалит и не плащал на работниците няколко месеца, да отговаря за фалита с имуществото си, ще озапти много собственици, чиято единствена цел е да изсмучат от предприятието каквото могат, да завлекат фирмите-снабдители с няколко милиони, та дори десетки милиони лева, както и работниците с РЗ за 5-7 месеца. Така че, г-да от ГЕРБ, накарайте депутатите да променят закона за фалитите!
11
1
 
1
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Пак ще ви хвърлят прах в очите, за да замажат положението, а наивният материал отново ще повярват на Вожда и неговият ковчежник дошъл от етажите на СБ с една единствена цел; да унищожи окончателно България и спокойно тя да влезе в редиците на африканските бананови псевдо-държавици.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От всички герберастки министри, само на тоя погледа му не е като на разгонено теле. Дори и Фидоска гледа по злобно.
9
0
 
3
 
! Отговори
Калин преди 12 години
разписали са договори, да си изпълняват нормата!! нямат заплати..при тези дългове!!
8
2
 
4
 
! Отговори
до анти-тиквов преди 12 години
Кво мислиш че ме е шубе че знаеш че съм от Смолян.Ами Дянков е *** и това е иснинат-да си ходи в грузия некадърника
7
2
 
7
 
! Отговори
Шмекерладзе преди 12 години
Лъжлив педун
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама Дянков е проводен, за да потопи България, а това става най-добре със заробващи заеми!
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На снимката американския гринго много опулен бе ...
4
1
 
6
 
! Отговори
Главния готвач преди 12 години
Най-яката снимка на Дянков :D
3
0
 
8
 
! Отговори
анти-тиквов преди 12 години
гербер, кандидат за затвора : Смолянската калинка : zashtotaka.org/view_sign.php?id=194
2
1
 
9
 
! Отговори
Ей Дянков, преди 12 години
Не ти ли стигна Грузия за експирименти.Опапкахте доброволните пенсиони фондове,резерва,сета е наред сребърния фонд.Герб управлява само 4 години,НО ТОВА НЕ Е БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ БЕ НЕКАДЪРЕН ПЕПИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1
0
 
8
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Ето заглавия-ФАКТИ от днес:"Делян Добрев: 3 лева бензин""Кризата е тук! Промишлеността със спад от 5.5%""НСИ: С 2.0% намалява оборотът при търговията на дребно""Чуждестранние инвестиции спадат с над 10% на годишна база""Рекордна безработица от близо 13%, най-голямата за последните 9 години!""Дянков тегли нов заем от 2 милиарда лева"Как ви се струва това? Това са факти! Добре се развиваме нали? Дянков, нещо да кажеш? Добре ли е, а? Знам, че ще ме набедите за комунист, ама горното е ФАКТИ!