Първата нова къща в Бисер – готова

Семейство Стоянови ще боядисват яйца в новия си дом в събота
12 апр 2012 17:03,
82
Първата нова  къща в Бисер – готова
Първата построена къща в Бисер вече е факт. Снимка: Impact Press Group

Първата къща в наводненото харманлийско село Бисер вече е факт. Тя е с площ от близо 60 кв.м. и се състои от две стаи, баня и тоалетна.

В нея ще живеят семейство Мария и Иван Стоянови и 81-годишната баба Мара- майката на Иван.

Заслугата за построяването на къщата има старозагорският бизнесмени Стефан Шоселов. Той дарил строителните материали и платил за труда.

"Няма по-силен стимул от това, виждайки сериозните проблеми, да се опиташ да помогнеш по някакъв начин", разказа бизнесменът.

Няколко дни след наводнението в Бисер той дошъл и видял на място какво се случва.

"Трогнаха ни се сърцата", обясни Шоселов. Той получава пълно и светкавично съдействие от местните власти и урежда максимално бързо документацията за новата къщата.

"Трябваше да изпълним обещанието, което дадохме на хората за Великден да влязат в ново жилище", допълни той.

На 6 февруари, когато триметровата вълна от скъсалата се стена на язовир Иванов тръгва към  харманлийското село, баба Мара, синът й, снаха й и внукът й били в къщата.

"Синът каза давай да се махаме, качихме се на колата и избягахме. Като се върнахме нямаше вече къща", спомня си 81-годишната бисерчанка.

Въпреки загубата и сълзите в очите, възрастната жена кроеше своите планове - в събота да боядисва яйца за Великден.

На официалното представяне на новата къща се събра почти цялото село. Хората, останали без дом, се радваха на събитието и се надяваха, че и техният ред ще дойде скоро, тъй като все още не е ясно кога ще започне строителството на разрушените над 50 къщи, за което бе изпратена покана към строителни фирми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: наводнениясело Бисер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
8
 
! Отговори
mhm преди 12 години
Поне да има къде да се подслонят хората....кой ти гледа архитектурата при подобни бедствия!
61
1
 
6
 
! Отговори
ДО 76 преди 12 години
Ти каква къща искаш да построят на бабето бе ? Като на Абрамович ? Този стил се нарича минимализъм или контемпоризъм , ама ти ОТДЕ ДА ЗНАЙШ :) !
60
7
 
5
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Ок,браво на дарителя!Но това е наистина ужасно подобие на къща и най-смешното е,че преди да започнат да се строят,проектите,скиците или картинките(ако мога така да го нарека)бяха съвсем различни от този павилион,който наричат къща!!!Ама че идиотщина!!!Не им прави чест!Смешници!!!
59
4
 
12
 
! Отговори
БГто преди 12 години
Е, почувствах се горд че сам бьлгарин
58
3
 
19
 
! Отговори
х преди 12 години
може да е павилион, ама е дарен от частно лице, а не от държавата, което му прави чест.
57
2
 
5
 
! Отговори
Волен преди 12 години
До 57С 20 лева застраховка обезщетението е 200 лева.Няма смисъл от нея!
56
1
 
12
 
! Отговори
x преди 12 години
ДА това е павилион, когато направят истинска къща тогава публикувайте новината.. Вместо да се дават социални помощи от порядъка на 1 000 български лева на многодетна самотна майка РОМКА, може да се отдели някой лев за хора ,които наистина имат нужда !!!!!!!!!
55
4
 
3
 
! Отговори
Българин преди 12 години
67 - работещите в застрахователните компании не вземат заплати. А 20 лева на година са 1.67 НА МЕСЕЦ. Много пари?
54
4
 
12
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
Хубаво е, че си българин, но явно живееш в София и взимаш добра заплата, в някоя застрахователна компания, може би. Само питам, ходил ли си някога в някое отдалечено българско село, да видиш как хората мизерстват и тези 20 лева са мнооого пари за тях.PS/ Аз живея в град.
53
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Проблемът е и в кравешката тъпота и апатия на тоя народ, която той само в изолирани случаи е заменял с активност, ентусиазъм и духовен подем. Българинът зорлем трябва да бъде каран да прави всичко, полезно за него - зорлем да ходи на профилактически прегледи, зорлем да си застрахова къщата, навремето по селата зорлем са ги карали да ходят на баня...Българинът е недоверчив и ако не вижда изгодата от едно нещо, ама изгода НА МОМЕНТА, трябва да го ръчкаш, за да планира дългосрочно нещо.
52
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Ха-ха-ха - тоя пък, още живее в мутренските времена, аре върни се до турското робство !!!Да, за с. Бисер няма никаква полза от застраховките... просто защото никой селянин не се е бръкнал с 20 лева да си направи !!!
51
5
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 12 години
Застраховка ли? Това е най- *** нещо, което може да ти хрумне. Никаква полма няма от застраховките. Застрахователите са пълни ***, не случайно мутрите си направиха застрахователни дружества!
50
9
 
12
 
! Отговори
:) преди 12 години
"Първата нова къща в Бисер готова"ХаХаНима си мислят, че никой в тази държава не прави ралика между КЪЩА и ПАВИЛИОН???***!!! ... и ... МОШЕННИЦИ!!!
49
9
 
13
 
! Отговори
?? преди 12 години
Браво на човека извършил дарението.Какво и има на къщата- санирана, хубава дограма.Две стаи , но не е палатка или фургон.Да са живи и здрави изстрадалите собственици.Хора, които през целия живот не са подарили и един бонбон на някое дете, нямат моралното право да плюят достойния дарител.Българска работа.
48
12
 
9
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Това, че някой си частник е дал пари от джобът си, негова работа - всеки може да прави каквото ще с парите си. Ако някой е направил дарение или е пуснал СМС, пак си е негово право... ама държавата да пилее парите на данъкоплатците за възстановяване на частни имоти, само защото Сулю се стиска да си направи една застраховка - и то не еднократно, а година след година и пороен дъжд след пороен дъжд - това вече на нищо не прилича.
47
10
 
6
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Съжалявам, ако съм рязък, но всяка година се случва едно и също - от дъждове или снегове се наводняват къщи край реки или язовири, селяните пищят, възстановяват щетите на частните им имоти от бюджета и така - до следващия път.... Длъжен ли им е някой? Щом са пълнолетни и дееспособни по закон и имат право да гласуват, сами трябва да се грижат за имота си... ама така е по-лесно, нали - те да реват, а политиците да си правят пи-ар с нашите пари !!!
46
14
 
6
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Чета ви и ви се чудя на акъла, честно !!! Едните мърморят, че къщата била грозна - ами каквато ще да е - подарена е !!! Като не им харесва на ***, да си построят по-хубава !!! Другите пък - да съдели някой си в Страсбург... ами да си съдят собствените празни кратуни, бе - селяните признаха, че са знаели, че язовирната стена е пред скъсване - нещо да са направили?Една застраховка на селска къща струва 20-30 лева НА ГОДИНА !!! Ама по-лесно е да си купят ракия и да мрънкат като стане белята
45
1
 
6
 
! Отговори
gabi преди 12 години
И добро да се направи, пак ще се намери някой който да критикува. Браво на човека, така се прави виждаш радост и сълзи в очите на хората и знаеш къде си вложил парите. Нека има повече хора като този човек.
44
9
 
11
 
! Отговори
www преди 12 години
АКО БЯХА НА ВЛАСТ СЕРГЕЙЧОВЦИТЕ И ПОЛОВИН КЪЩА НЯМАШЕ ДА ИМА ...
43
4
 
2
 
! Отговори
biznesmen преди 12 години
q tuka komentira6tite idete i napravete ne6to po dobro da vidim i va6ite dela lainovozi takivi