Дядо Николай: Да бъдем състрадателни, милосърдни

Днес той служи повече от 4 часа в храма „Света Марина”
Обновена: 13 апр 2012 16:22 | 13 апр 2012 16:14,
79
Дядо Николай: Да бъдем състрадателни, милосърдни
Снимка: Bulphoto

„Изпитанията, които търпи и преодолява с Божия помощ нашия народ, ще ги преодолее, ако има повече вяра, надежда и любов.” Това заяви пред Dnes.bg пловдивският митрополит Николай.

Днес той служи повече от 4 часа в храма „Света Марина” в Пловдив. Опашка от стотици вярващи се изви пред църквата, където хората чакаха с часове, за да минат под плащеницата, с която е покрито тялото на Исус.

На разпети петък не се служи Света литургия, защото Господ е пренесъл себе си в жертва, а се извършват Царските часове. През целия ден вярващите минават под масата за здраве и опрощение на греховете си.

„Със сигурност всички ние грешим, защото знаем, че няма човек на този свят, който да не греши – само Господ – Исус Христос е безгрешен и той претърпя тази саможертва, за да изкупи нашите грехове”, каза още владиката.

На Разпети петък ревностните християни спазват строг пост - не ядат нищо, дори не пият вода. Но в днешно време рядко се срещат толкова вярващи хора.

„Пожелавам да посрещнем с радостни сърца и със светли чувства и радостта ни да бъде пълна от славното и спасително Възкресение Христово.”, призова митрополитът.

Пловдивският владика Николай ще бъде начело на делегацията, която ще донесе на България Благодатния огън от Йерусалим. Самолетът каца в събота в 19 часа на летище Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честит празник на всички вярващи. Честит ви петък 13-ти.
20
6
 
24
 
! Отговори
мУтрополит Н. преди 12 години
Любимецът на политици и олигарси пловдивският владика дядо Николай, по примера на заможните си приятели, продължава да трупа богатство. Наскоро протежето на патриарх Максим обявило на всеослушание, че успял да спести няколко милиона в чужбина. Дядо Николай явно е осребрил част от парите, тъй като отскоро е прибавил към автопарка си два чисто нови мерцедеса.Близки до Николай споделят, че колите и жените са слабост на владика, както и всичко луксозно и скъпо. Освен новите си коли, свещенослужителят има още лимузина, БМВ последен модел, както и ауди. С изключение на служебният автомобил, който му се полага, другите били подаръци. Но на човек като него, който редовно ходи по приемите на най богатите бизнесмени в града, муС Георги Герговтрябват скъпи коли да не излага църквата.В града под тепетата се разказват и още по пикантни истории за владиката. Дядо Николай бил ценител и на женската прелест. Добрите му приятели бизнесмени го канели на тайни събирания, където хубави момичета забавлявали мъжката компания. Говори се, че доста дами от каймака на Пловдив са имали честа да бъдат обект на ухажвания от страна на богоугодния служител.Дядо Николай обича всичко около него да е марково и скъпо. От часовник Ролекс до обзавеждане Версаче все достойни неща за неговия сан. Друга страст на владиката са църковните реликви. Никога не се пазарял винаги плащал, колкото му поискат.Иначе пи ар- те му се грижат да си изгради добър медиен образ. На строг божи воин, които мисли как да победи злото и да върне вярата в сърцата на миряните. Дядо Николай е един от най силните претенденти за престола на патриарх Максим. Затова и държи на близките си контакти с хора като Георги Гергов или президента Първанов. Опитва се да се изкара модерен, като в същото време се опитва и да е консервативен. Но не може да твърдиш, че арменците не са православни въпреки че са най старата православна църква изобщо- и в същото време да се прекланяш пред олигарси и политици.Никой не може да припари до църковните хора, защото ги пазят по няколко бодигарда.
19
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това на снимката е Сатаната, този човек не може да се нарече божий служител, ще гори в Ада!
18
3
 
12
 
! Отговори
Дедо Ники преди 12 години
Анатема Анатема грешници ще горите в ада!
17
4
 
24
 
! Отговори
tosh преди 12 години
искрено съжалявам митрополита, защото дълго време ще има да гори в ада и да изкупува греховете, които натрупа в този живот.
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде да се измита тоя,че да не изпусне самолета!Пак излишни пари ,дадени от нас,ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ!
15
4
 
21
 
! Отговори
Циганин преди 12 години
Тия са най-големите атеисти, държава в държавата. Няма по-голяма мафия от тази! Срам!
14
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това попче не е ли онова с часовник за 10 000 ойро?
13
4
 
31
 
! Отговори
до 4 ти преди 12 години
Това попче не е ли ОНЯ с "Линкълн"-а?!? ----------------------------------------- Не,с линкълна е Варненския,тоя е със бмв - 7ца
12
5
 
30
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
И без поповете можем! Защото те са най-грешни! А на нас ни е достатъчна вярата, която носи всеки в себе си!Защо човешкото сърце търси Бога? Защото сме негови творения, негови синове или дъщери.И когато нашите деца отстъпват и избират грешната посока, а ние се опитваме да ги върнем чрез любов. Така и Бог ни разкри Своята любов, като жертва сина си, за да изкупи греховете ни.Каквото и да говорим за Бога, някъде дълбоко в себе си всички знаем, че се нуждаем от Неговата любов.
11
3
 
21
 
! Отговори
Змей Горянин преди 12 години
Не, не е, онзи е варненският тарикат, а този се вози на по-скъпи лимузини и джипове, но все са един дол дренки, само където пловдивския е по-натруфен като кокона и гледа налудничаво. Да, освен това има и стремеж да замести патриарха и си топи колегите-агенти...
10
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как може да има все още толкова заблудени овце???????
9
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя лицемер и богохулник ли да ме учи на милосърдие? Ай сиктир. Бог вижда.
8
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Попе,ти мина ли под масата за да ти опрости Исус ГРЕХОВЕТЕ?Ти си безбожник!
7
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие сте Божии слуги,защо вземате пари от миряните и за най-малкото нещо?Без пари ще работите за Бог!
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
незнам ама е много грозен горкия
5
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ме гледай ,какво правя,а ме слушай ,какво ти говоря!!! Колко е вярна тая поговорка ,за тия ЛИЦЕМЕРИ!!!!!
4
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя срам няма ли?
3
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пловдивският митрополит Николай----в колко скандала беше замесен този ,едно е Бог а съвсем друго ,църквата.А и на запад е същото .Ватикана е направо златна мина .
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Попе,тия лафове на глухите да ги казваш!Ние вече ги пробвахме,не вървят!